19 Ocak 2000 22:00

Hindistan'da grev dalgası

Hindistan'da onbinlerce işçi, gerici hükümetin özelleştirme ve kölelik koşullarında çalıştırma politikalarına başkaldırdı. 100 bini aşkın emekçi işbaşı yapmamakta direniyor.

Paylaş
Hindistan'da grev dalgası
Hindistan'da onbinlerce enerji işçisinin özelleştirmeye karşı başlattığı grev, hükümet tarafından zor kullanılarak kırılmak isteniyor. Ülkenin ticarı limanlarında çalışan işçileri insanca yaşam koşulları talebiyle başlattığı greve de orduya bağlı donanma birlikleri saldırdı. Enerji ve liman işçileri haklarını alana kadar direnişte kararlı olduklarını vurguladılar.
3000 işçi gözaltında
Geçtiğimiz pazar günü grevi yasadışı ilan eden ve santrallerde çalışan işçilerle mühendisleri gözaltına almaya başlayan hükümet, işbaşı yapılmazsa daha fazla kişinin işten çıkarılacağı yönünde tehditler savurdu. Enerji işçilerinin mühendisler tarafından da desteklenen grevi, saldırılara karşın dün beşinci gününe girdi. Enerji işletmesi yönetiminin önceki gün 65 mühendisi işten attığını açıklaması ve 3000 işçinin gözaltına alınması, grevcileri öfkelendirdi.
Ülkenin kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde etkili olan grevin birçok bölgeyi elektriksiz bırakması nedeniyle, hükümet ordu bünyesinde bulunan mühendisleri kullanarak santralleri çalıştırmaya çabalıyor.
100 bin civarında üyesi olan enerji işçileri sendikasının liderleri, elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesi planı iptal edilene kadar grevin devam edeceğini açıkladılar. İşçi temsilcileri özelleştirme ve 'yeniden yapılandırma' uygulamalarının onbinlerce kişinin işsiz kalması anlamına geleceğini belirterek uzun süre önce hükümeti uyarmışlardı.
Grev sözcülerinden Shailendra Dubey dün yaptığı açıklamada, "Hükümetin tüm tehditlerine rağmen bugün hiçbir işçi işe gitmeyecek" dedi.
Yeni Delhi, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan ve Penjab eyaletlerindeki enerji emekçilerinin de önümüzdeki günlerde destek amacıyla eylemlere başlayabilecekleri belirtiliyor.
Limanda asker saldırısı
Hindistan'ın ticari limanlarında görev yapan onbinlerce işçinin çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle başlattıkları süresiz greve de ordudan müdahale geldi. İşçiler tarafından kapatılan 11 büyük liman yerel birlikler ve donanma kuvvetlerinin saldırısıyla işgal edilirken, grevciler işbaşı yapmadı. Limanda çalıştırılmaya başlayan askerlerin işlemlerin çok küçük bir kısmını yapabildikleri öğrenildi.
Hindu şovenisti Bhabratiya Janata Partisi (BJP) Başkanı Atal Bihari Vajpayee liderliğindeki koalisyon hükümeti grevcilerle görüşmeyi kabul ederken, işçilerin taleplerinin "kabul edilemez" olduğunu savundu. Ulaştırma Bakanı Rajnath Singh de, ücretlere yüzde 28'den fazla zam yapmayacaklarını söyledi. Nakliyat işlemlerinin grev nedeniyle büyük oranda aksadığı bildirilirken, Kalküta bölgesinde eylem yapan grevciler polisin gaz bombalı ve coplu saldırısıyla karşılaştı.
ÖNCEKİ HABER

Özel hastaneler müşteri avında!

SONRAKİ HABER

Yerliler Quito'yu zaptetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...