18 Ocak 2000 22:00

Özel hastaneler müşteri avında!

Son bir kaç yıl içinde hızla çoğalan özel hastaneler Bodrum'da irili ufaklı sağlık skandallarına yol açıyor. Bu özel kurumlar 'sağlık taraması' adıyla insanları çağırıp daha sonra para istiyorlar!

Paylaş
Özel hastaneler müşteri avında!
Bodrum'da turizmin yavaşladığı kış aylarında işleri azalan özel hastaneler, promosyon düzenleyerek rekabet etmeye çalışıyorlar.
3 yıl öncesine kadar doktor ve donanımlı hastane yokluğu nedeniyle, aralarında Gazeteci-Yazar Örsan Öymen'in de bulunduğu pek çok kişinin yaşamını yitirdiği Bodrum'da, şimdi bir devlet hastanesi, 2 özel hastane, 8 sağlık ocağı, 1 SSK dispanseri bulunuyor. 33'ü diş hekimi olmak üzere de toplam 129 doktor sağlık hizmeti veriyor.
İnsan sağlığına önem verilmiyor
Ama görünürdeki gelişmeye rağmen sağlık hizmetlerindeki rekabet ve özel hastaneler arasındaki promosyon çılgınlığı sağlıktaki insan faktörüne gölge düşürüyor. Özel hastanelerin promosyonları arasında okullarda göz, kulak-burun-boğaz, diş ile ilgili sağlık taramaları, ücretsiz muayene, check-up, sünnet ve sürücü ehliyeti heyet raporlarında indirim gibi örnekler yer alıyor.
Bodrum halkı, okullarda yapılan sağlık taramalarını yararlı bulduklarını, ancak reklam amacıyla gayri ciddi düzenlenen "promosyon sağlık taramalarında" insan sağlığına önem verilmediğini kaydediyorlar.
Hastanelerin gerekçesi!
Daha önce bir hastanın eline atılan dikişin tedavi ücretinin ödenmediği gerekçesiyle geri söküldüğü Özel Bodrum Hastanesi'nin Başhekimi Dr. Ayhan Azizoğlu, iki hastane arasındaki promosyon yarışını şöyle değerlendiriyor: "Daha sağlıklı yeni nesil için gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarda, inandığımız etik tıbbi değerlere saygılıyız. Özellikle okullardaki sağlık taramalarında amacımız, ödeme gücü olmayan çocuklara ulaşmak. Bunun yanı sıra tabii ki, hastane tanıtımını da göz önünde tutuyoruz. Sağlık taramalarının bir promosyon olarak kabul edilmesi yanlış bir yaklaşımdır."
Özel Yücelen Hastanesi'nin bir yetkilisi ise bu tür çalışmaların promosyon olmadığını, özellikle okullarda gerçekleştirilen göz ve diş taramalarında istatistiki bilgi edinmeyi amaçladıklarını öne sürdü.
Şikâyetler geliyor
İlçe Sağlık Grup Başkanı ve Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Ayden ise, "Özel hastanelerin halka ve okullara yönelik çeşitli sağlık çalışmaları yaptıklarını biliyoruz. Zaman zaman şikâyetler oluyor ve gerekli yerlere iletiyoruz. Sağlık taramaları sırasında hastaneye davet edilen kişilerden ücret alınması, en fazla gelen şikâyetler arasında yer alıyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Emeklilerden belediyeye protesto

SONRAKİ HABER

Hindistan'da grev dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...