18 Ocak 2000 22:00

'Emekçiler bütün hücreleriyle

   karşı koymalı'

Paylaş
Emekçiler bütün hücreleriyle karşı koymalı
EMEP'in, Ankara Çankaya ve Sincan ilçe örgütlerinin kongreleri yapıldı. Çankaya İlçe Kongresi'nde, sermayenin saldırılarına karşı işçi ve emekçilerin birlikte mücadeleyi hayata geçirerek, "bütün hücreleriyle karşı koymaları" mesajı verildi. Kongrede ilçe başkanlığına Doğan Çelik, yönetime Tayfun Lemi Akbay, Bülent Uğuzer, Nurgül Uğuzer ve Fikri Kalender seçildi. Divan Başkanlığı'nı Avukat Nihat Toktay'ın yaptığı kongrede ilk sözü alan gazetemiz yazarı İhsan Atar, yürekli, akıllı, bilinçli ve emeğinin karşılığını alamayanları Emeğin Partisi'ne çağırdı. "Üçüncü bin yılın ilk ayağında iktidara hazırlanma" çağrısı yapan Atar, "Yarınlar bizim" dedi. PSAKD Genel Merkezi yöneticilerinden gazetemiz yazarı Ali Balkız da, emek-sermaye çelişkisine dikkat çekerek, sisteme egemen olanların sistemlerini tahkimle tahkim etmek istediklerini, şiddet başta olmak üzere her türlü yola başvurduklarını vurguladı.
ÇHD Genel Başkanı Ali Esin Gür ise yapılması gerekenin sistemin reformu değil, devrim olduğunu belirterek, emekçilerin ayrılıkları değil, ortak özellikleri ön plana çıkararak, tüm güçlerini birleştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Gür, "Tüm hücrelerimizle mevcut sistemin önüne set çekmeliyiz. Tek tek çabalar yeterli değil, güçlerimizi birleştirmeliyiz" dedi.
'İşi şansa bırakmayın'
Ankara Milli Piyango Esnafları Odası Başkanı Hüseyin Poyraz kongreyi, "Ben şans oyunlarının temsilcisiyim, ama siz işi şansa bırakmayın. Geleceği kendi ellerimizle kuralım" sözleriyle selamlarken, PSAKD Ankara Şubesi Başkanı Kamber Çakır, birlikte mücadele çağrısı yaptı. Edebiyatçılar Derneği Başkanı Burhan Günel, haklı olmanın yetmediğini, güçlü de olunması gerektiğini belirterek, "Kendi iktiddarımızı kurmamız, gücümüzü birleştirmemizden geçiyor" dedi. Günel, namuslu edebiyatın emeğin yanında olduğunu, bu güçle buraya geldiğini kaydetti. Yazar-çevirmen Alaattin Bilgi de bilimsel sosyalizmin tek doğru ideoloji olduğunu belirterek, emekçilerin mutlaka kendi iktidarlarını kuracağına dikkat çekti.
'İşte kapitalizm bu'
Çoğunluğu işçi yaklaşık 100 kişi ile yapılan Sincan İlçe Örgütü Kongresi'nde ise başkanlığa Hamza Karaağaç yönetime Tugay Bek, Tacim Coşgun, Yakup Aslandoğan ve Kezban Açıkgöz seçildi. Daha çok işçilerin sorunlarının tartışıldığı kongrede konuşan EMEP GYK Üyesi İbrahim Akkaya, sistemin, işçi ve emekçilerin bedeller ödeyererek kazandığı mevzileri yok ettiğini anlattı. Bir tekstil işçisi ise çalıştığı fabrikada patronun hamilelere, "Hep doğurmak üzere buraya geliyorlar" dediğini anlatarak, "Bana bunu söylediğinde kendi kendime işte kapitalizm bu dedim. Madem böyle düşünüyorlar, o zaman kadınlarımızı, analarımızı kısırlaştırsınlar. Daha fazla kâr ve sömürü dışında bir şey düşünmüyorlar" dedi.
İşçilerden yoğun ilgi
EMEP Gebze İlçe Örgütü'nün, Gebze Belediye'si Kültür Salonu'nda gerçekleştirdiği kongreye 400 partili, partisiz işçi ve emekçi katıldı. Türkülerle başlayan kongrenin açış konuşmasını yapan İlçe Başkanı Mustafa Yolaçan'ın ardından konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Uludağ, antiemperyalist mücadelenin önemi ve partinin işyeri faaliyetleri üzerinde durdu.
Kroman Çelik, Omtaş, Sarkuysan, Diler Demir Çelik, Feniş, Alüminyum, Rotopak, Batusan, Tekfen, Gebze Belediyesi, Çayırova Belediyesi, Bufer, Özlem Sucuk, Sanicor, MAN, Filtre, Sönmez Trafo ve Teklas'tan gelen işçiler salonun en büyük kalabağılığını oluştururken, Gebze Belediyesi işçileri en kitlesel katılan işyeri oldu. Bu işyerlerinin temsilcileri birer konuşma yaparak kongreyi selamladılar. Antiemperyalist mücadele, işyeri çalışması ve birim örgütlenmesi, sendikal hareket, sendikasız işyerlerinin örgütlenmesi, kadın hareketi, gençlik ve semt faaliyeti ile ilgili karar tasarıları sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi. Kongrede, başkanlığa Dinçer Kaya, yönetim kurulu üyeliklerine ise Yusuf Akar, Nazmi Süer, Özgür Balcı ve Durmuş Çelik getirildi.
Direnişçi işçiler kongrede
EMEP İzmir Bornova İlçe Örgütü, Akçay Düğün Salonu'nda 2. Olağan kongresini yaptı. Kongreye, 17 gündür direnişte olan Nak-Kargo işçilerinin yanı sıra, çok sayıda sendikacı da katıldı. Menemen İlçe Örgütü'nün kongresi de, partili ve partisiz işçiler ile gençler ve ev kadınlarının da katılımıyla yapıldı. Kongrede, Menemen İlçe Başkanlığı'na Ali Günsili seçilirken, yönetim kurullarına, Nurettin İnce, Erdoğan Ergün, Cafer Kömürcü ve Engin Çay getirildi.
EMEP Soma İlçe Örgütü 1. Olağan Genel Kurulu, çoğunluğu maden işçisi, 60'a yakın emekçi, kamu emekçisi, Emek Gençliği'nin katılımı ile yapıldı. Seçim sonucunda ilçe başkanlığına İbrahim Dağdelen, yönetim kurulu üyeliğine Müslüm Öz, Ali Demir, Hüseyin Çevik ve Ercan Sönmez seçildi.
Zonguldak'ta kongreler tamamlandı
Zonguldak Merkez İlçe Kongresi, il binasında toplandı. Oldukça canlı geçen kongrede alınan kararları bazıları şunlar: "Kozlu Madeni'nde de birim örgütünün kurulması, yerel bir Emek Platformu oluşturabilmeye yönelik çalışmalara hız verilmesi, Zonguldak işçilerinin önemli gündemlerinden birisi olan re'sen emeklilik sorununa yönelik propaganda çalışmalarına ağırlık verilmesi ve konuya yönelik bir konferansın hazırlanması, günlük işçi basının daha aktif bir şekilde kullanılabilmesine yönelik abone sistemi dahil hazırlıklar yapılması. Kongrede seçilen ilçe yönetimin dört üyesi kadınlardan oluşurken, Suna Türeli ilçe başkanlığına getirildi.
Ereğli Demir Çelik Fabrikası'na yönelik faaliyetin değerlendirildiği, Ereğli İlçe Kongresi'nde ise fabrikada çalışan taşeron işçilerin örgütlenebilmesi yönünde çalışmaların yoğunlaştırılması kararlaştırıldı. Kongrede, Erdemir işçisi Cemal Özçelik başkanlığa yeniden seçildi.
ÖNCEKİ HABER

Savaş'ın son sözü: FP kapatılsın

SONRAKİ HABER

'İdam cezası şantaj aracı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...