18 Ocak 2000 22:00

Karakış hayatı felç etti

Güneşli hava önceki geceden itibaren yerini soğuk ve yağışa bıraktı. Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi kara teslim oldu.

Paylaş
Karakış hayatı felç etti
Soğuk hava ve kar yağışı, ülkenin büyük bölümünde yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Alınan bilgilere göre, Orta Karadeniz Bölgesi'nde yoğun kar yağışı yüzünden 750 köy yolu ulaşıma kapandı. Bölgede yoğun kar yağışı özellikle Samsun'un Kavak, Asarcık, Ayvacık, Havza, Vezirköprü, Ladik, Ordu'nun Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Aybastı, Çamaş, Kumru, Sinop'un Durağan, Boyabat, Türkeli, Amasya'nın Merzifon, Taşova, Suluova ve Gümüşhacıköy ilçelerinde etkili oluyor.
Bazı ilçe merkezlerinde kar kalınlığı 50, yüksek kesimlerde ise 120 santimetreye uluşırken, Samsun'da 165, Ordu'da 150, Sinop'ta 135, Amasya'da ise 300 köy yolu ulaşıma kapandı.
Kar kalınlığı 90 santimetre
Samsun'un Havza ilçesinde, ilköğretim okulları ile liseler, yoğun kar yağışı nedeniyle 2 gün tatil edildi. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, kar kalınlığının ilçe merkezinde 35, yüksek kesimlerde ise 90 santimetreye ulaşması üzerine, okullarda eğitime 2 gün ara verilmesini kararlaştırdı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, bazı ilçelerde kar yağışının etkili olduğunu belirterek, okula gelemeyen öğrencilerin de izinli sayılacağını bildirdiler.
Bu arada, Samsun-Ankara ve Samsun-İstanbul karayolunda denetimlerini artıran Bölge Trafik ekipleri, araçlarında zincir bulundurmayan sürücülerin yola devam etmesine izin vermiyor.
Elektrik kesintisi
Öte yandan, enerji nakil hatlarında meydana arızalar nedeniyle çok sayıda köye elektrik verilemediği ve bazı köylerde de telefon görüşmelerinin sık sık aksadığı bildirildi.
Okullar tatil edildi
Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde, önceki geceden beri devam eden kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz etkiliyor. Edinilen bilgiye göre, tipi nedeniyle ilköğretim okulları ile liseler, bir gün süreyle tatil edildi. Meydana gelen arıza nedeniyle ilçeye elektrik verilemiyor. Tipi nedeniyle ilçedeki 18 köyün yolu da kapandı. Yetkililer, enerji nakil ve telefon hatlarının onarımı için çalışmaların aralıksız devam ettiğini, karayolları ekiplerinin de kapanan köy yollarını açmak için çalışmalara başladıklarını bildirdiler.
Konya'da yine yollar kapandı
Konya'da da, önceki gece başlayan ve aralıklarla devam eden yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yörede 65 köy yolu ulaşıma kapandı. Konya bağlantılı 7 ana karayolunda da ulaşım güçlükle sağlanıyor. Özellikle Konya-Karaman, Konya-Antalya ve Konya-Isparta karayollarında tipi nedeniyle ulaşımda sorun yaşanıyor. Bu arada, yoğun kar yağışı nedeniyle Konya'nın Yunak ilçe merkezi ile bağlı belde ve köylerinde ilköğretim ve orta dereceli okullarda derslere bir gün ara verildi.
Uçak seferleri iptal
Öte yandan, dün sabah yapılması gereken Türk Hava Yolları'nın Konya-İstanbul uçak seferi de gerçekleştirilemedi. Karaman'ın Ermenek ilçgsinin de kar nedeniyle çevreyle bağlantısı kesildi. Tüm belde ve köy yolları ulaşıma kapanırken, enerji nakil hatlarındaki arızalar nedeniyle sabah 06.00'dan bu yana ilçeye elektrik verilemiyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yağışların aralıklarla devam etmesinin beklendiğini kaydettiler. Kar kalınlığının bazı ilçe merkezlerinde 50, yüksek kesimlerde ise 75 santimetreye ulaştığı öğrenildi.
Kar batıyı da vurdu
Burdur Valisi Necati Develioğlu, kar kalınlığının il merkezinde 18, dağlık köylerde ise 30-40 santimetreye ulaştığını belirterek, merkeze bağlı köylerdeki okullarla Ağlasun, Altınyayla, Çavdır, Gölhisar ve Tefenni'de okulların 1 gün tatil edildiğini söyledi. Kırşehir'de okullar, kar yağışı nedeniyle 2 gün süreyle tatil edildi. Kar yağışı nedeniyle 202 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.
Her yer de kar var
Sivas'ta yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle merkez, Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Yıldızeli ve Zara ilçelerine bağlı 225 köy yolu ulaşıma kapandı. Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde kar yağışı ve tipi yüzünden ilköğretim okulları iki gün süreyle tatil edildi. Kar kalınlığının 70 santimetreye ulaştığı Çorum'un Sungurlu ilçesinde, ilçe merkezi ile bağlı köylerdeki okullarda eğitim ve öğretime 2 gün ara verildi.
Afyon'un Dinar ilçesinde de, okullar 2 gün tatil edildi. Kar kalınlığının ilçe merkezinde 20 santimetreyi geçtiği Dinar'da Çölovası mevkiindeki köy yollarının kapandığı bildirildi. Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle okullar 1 gün tatil edildi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de, şiddetli soğuk nedeniyleokullar 2 gün tatil edildi.
Ankara'da kara teslim
Ankara'da dünden beri aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Geceyarısından sonra artan kar yağışı yüzünden, birçok maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Soğuk hava İstanbul'u da etkiliyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


EGO memurları bugün vizite eyleminde
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü'nde çalışan memurlar hak gasplarına karşı direnişlerini sürdürüyor. Dün EGO Genel Müdürlüğü Yemekhanesi önünde toplanarak basın açıklaması yapan memurlar, bugün de topluca vizite eylemine çıkarak Belediye Hastanesi'ne yürüyecekler.
EGO Genel Müdürlüğü önünde öğle saatlerinde gerçekleşen ve yaklaşık 250 kadar memurun katıldığı basın açıklamasında memurlar, alkışlarla Melih Gökçek'i ve EGO Genel Müdürü İhsan Fincan'ı protesto ettiler. Burada, Türk Yerel Hizmet-Sen, Tüm Bel-Sen ve Bem-Bir-Sen adına bir açıklama yapan Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı Rahmi Göçer, 2000 mali yılı bütçe ve kadro cetvelleri hakkındaki Bütçe Komisyonu'nun raporunun Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında onaylandığını hatırlatarak, EGO yönetimin amacını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti. EGO yönetiminin işyeri barışını bozma oyununa gelmeyeceklerini dile getiren Göçer, hakkın ve hukukun zedelendiği yerde huzur ve güvenden bahsedilemeyeceğini belirtti.
Göçer, EGO genel müdürüne de seslenerek, "EGO Genel Müdürlüğü çalışanların kazanılmış haklarını elinden alarak zatıalinize Dikmen Vadisi'nde özel lojman tahsisi için kurulmamıştır" dedi. EGO Genel Müdürlüğü'nün özel bir işletme olmadığına dikkat çeken Göçer, yapılan haksızlıklara karşı EGO memurlarının susmayacağını söyledi. İşyerlerinde insanca yaşamak, iş barışı huzur ve güven istedi.
ÖNCEKİ HABER

Seri sonu operasyonu

SONRAKİ HABER

Tuvale çizilen kısa hayat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...