18 Ocak 2000 22:00

Türkiye üye değil 'açık pazar' olur

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Avrupa Birliği (AB)'ne uyum için tarımın iyi organize olması ve uyumda Türkiye şartlarının göz önüne alınması gerektiğini söyledi.

Paylaş
Türkiye üye değil 'açık pazar' olur
Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Avrupa Birliği (AB)'ne uyum için tarımın iyi organize olması ve uyumda Türkiye şartlarının göz önüne alınması gerektiğini söyledi. Sarı, mevcut yapıyla Türkiye'nin AB'nin üyesi değil, "açık pazarı" olmasından kaygılandıklarını kaydetti. Fuat Sarı, Avrupa'da tarımın çok gelişmiş olduğu, bunun uzun süreli altyapı ve organizasyonla sağlandığına dikkati çekerek, Türkiye'de çiftçinin destek istediğini, ancak verilen desteğin bugüne kadar hedefine ulaşmadığını kaydetti.
Sarı, "Gübre desteği gübre fabrikalarını, süt desteği süt fabrikalarını zengin etmeye yöneldi. Traktör kredisi çiftçiyi düşünerek değil, satışı düşünerek verildi. Çiftçi sadece buğdayını, pancarını, zeytinini devlete satabildiyse onunla kaldı. Günü geçiştirerek buraya geldik" dedi.
Destekleme için öneriler
Öngörülen doğrudan gelir desteğinin uygulamasını görmek istediklerini ifade eden Sarı'nın, AB'ye uyum ve tarımın güçlendirilmesi için önerileri şöyle:
  • Miras hukuku yeniden düzenlenmeli, miras yolu ile arazilerin sürekli küçülmesi önlenmelidir. Hatta çok küçük arazilerin birleştirilmesine çalışılmalı. Baba öldüğünde arazi tek bir çocuğa bırakılmalı.
  • Doğrudan gelir desteği çok şatafatlı bir laf. AB ülkelerinde devlet çiftçiye sadece üretimi yaptığı için destek veriyor. Mesela ağıl kurana, ineği buzağılayana, belli miktar sür üretene devlet ciddi ve karşılıksız bir destek verir. Traktörde kullanılan mazot daha ucuza verilir. Suyu, elektriği daha ucuz kullanır. Biz de bunları istiyoruz. Uygulamaya bakacağız.
  • AB'de çiftçinin ürününü birlikler pazarlıyor. Hammaddesini birlikler buluyor. Bizde Marmarabirlik, Trakyabirlik gibi kuruluşlar iyi niyetle kurulmuş, ama bugün devlet kapısı olmuş, çiftçinin kontrolünde değil.
  • Üretim mutlaka planlanmalı. Türkiye iklim ve coğrafya bakımından AB içinde en avantajlı ülkedir. Ama çiftçi, bu yıl hangi ürün iyi para ettiyse, gelecek sene ona yükleniyor. Sonra da o üründen zarar ediyor.
  • Avrupa'da ziraatten anlamayan adamlara, sırf para sahibi diye arazi satılmaz, bizde de bu olmalı. Arazideki yapılaşma yağması önlenmeli.
  • ÖNCEKİ HABER

    Grozni ağır ateş altında

    SONRAKİ HABER

    Tarım politikalarının amacı belli değil

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...