18 Ocak 2000 22:00

NATO karşıtı ittifak güçleniyor

Dünyanın en büyük askeri güçlerinden olan Çin ve Rusya arasındaki işbirliğinin genişletilmesini öngören bir Anlayış Muhtırası imzalandı.

Paylaş
NATO karşıtı ittifak güçleniyor
Çin ve Rusya'nın, savunma alanında yakınlaşma konusunda fikir birliğine vardıkları bildirildi.
Yeni Çin Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, dün Moskova'da bir araya gelen Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Chi Haotian ile Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev arasında "geniş fikir birliği" sağlandı. İki bakan, görüşmede uluslararası güvenlik ve ikili ilişkiler ağırlıklı olmak üzere değişik konuları ele aldılar.
Çin savunma bakanı, hegemonyacılık ve kuvvet siyasetinin dünya barışı ve istikrarını tehdit eden önemli unsurlar olduğunu söyledi. Rus bakan ise "Balkanlar'da meydana gelen savaşın dünyanın çok kutupluluk yönünde gelişmesi sürecine darbe indirdiğini, ancak çok kutupluluğun, önüne geçilemez bir süreç" olduğunu savundu.
Çin ve Rus savunma bakanları, NATO'nun yeni stratejik konseptinin özünde, İttifak'ı, müdahale ve saldırı niteliklerini taşıyan siyasi ve askeri bir topluluk haline getirmeyi amaçladığını ve uygulanması durumunda mevcut uluslararası ilişkilerde genel kabul gören temel kurallar ile uluslararası güvenlik ve istikrarın etkileneceğini, bu durumun BM'nin de konumunu sarsacağını ifade ettiler.
'Silah yarışı başlayabilir'
İki bakan, ABD ve Japonya'yı kastederek, bölgesel füze savunma sistemlerini geliştirme girişimlerinin girişimin yeni bir silahlanma yarışına yol açacağını söylediler.
Çin Savunma Bakanı Chi Haotian, Çeçenya'nın sorununun Rusya'nın bir iç işi olduğunu yineledi ve Rus ordusunun "bölücülük ve terör faaliyetlerine darbe indirerek toprak bütünlüğünü koruma operasyonunu" desteklediklerini söyledi. Çin-Rus askeri işbirliğinin üçüncü bir ülkeye yönelik olmadığını kaydeden iki bakan, Askeri Alandaki İşbirliğini Güçlendirmeye ilişkin Anlayış Muhtırası'nı da imzaladılar. Rusya'ya üç günlük bir iyi niyet ziyareti yapan Chi Haotian'in gezisi sırasında, Çin'in Rusya'dan 2 milyar dolar değerinde 30 adet Sukhoi-30 avcı uçağı satın alması konusu da görüşüldü.
ÖNCEKİ HABER

Ülkü ocaklarının suçu örtüldü

SONRAKİ HABER

Ekvador'da sürekli eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...