17 Ocak 2000 22:00

EMEP ilçe kongreleri tamamlandı

"Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini daha ileriye taşımak için yenilenmiş, güçlenmiş bir işçi kitle partisi olmaya" şiarıyla...

Paylaş
EMEP ilçe kongreleri tamamlandı
"Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm mücadelesini daha ileriye taşımak için yenilenmiş, güçlenmiş bir işçi kitle partisi olmaya" şiarıyla, İkinci Büyük Kongre sürecini başlatan Emeğin Partisi, ilçe kongrelerini tüm yurtta tamamladı. Kongrelerde söz alan işçi ve emekçiler, kongreyi kendi kürsülerine dönüştürürken, neden EMEP'te olduklarını ve sınıf cephesinde nelerin yapılması gerektiğini kendi deneyimleriyle, aktardılar.
Coşku kurultaya taşınacak
Malatya'da kayısı ve şeker pancarı üreticilerinin yoğun olarak yaşadığı Doğanşehir, Hekimhan ilçe kongrelerinde üreteciler, özellikle ülkemizde tarımı bitirmeye yönelik "tarım reformuna" karşı mücadele kararlılığını dile getirdi. Yapılan konuşmalarda her kesimden emekçinin hakkını savunmak için kurulan EMEP'in, üretici kurultaylarının mücadelenin örgütlendiği bir süreç olması için tüm güçlerini seferber edeceği vurgulandı. Doğanşehir'de İlçe Başkanlığı'na Ali Barsan getirilirken, Hekimhan'da Hasan Şahin getirildi.
Divan Başkanlığı'nı Genel-İş üyesi Vedat Sarıkan'ın yaptığı Merzifon kongresinde de, EMEP Amasya İl Başkanı İsmail Arslan, EMEP'in, soğan, elma, arpa, buğdayın yoğun olarak üretildiği Amasya'da, üreticilerin politik gücü olmak için çalışmalarını yoğunlaştıracağını kaydetti. ÖDP, Eğitim-Sen ve Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı temsilcilerinin katıldığı kongrede, ilçe başkanlığına Sadık Turan seçildi.
Kürt sorunu
Tunceli'nin Hozat ve Pertek ilçelerinde yapılan kongrelerde ise, rehin alma politikası altında eritilmeye çalışılan ve yıllardır kanayan bir yara olan Kürt sorununun, sınıf eksenli çözümü için mücadelenin daha da yoğunlaştırılması gerektiği vurgulandı. OHAL'in ve uygulanan ambargo talebinin yoğun olarak dile getirildiği kongrelerde, askerler tarafından katledilen Süleyman Ekrem ve oğlunun acısına dayanamayarak intihar eden Güllü Ekrem anıldı. Grup Maya, Gökçe Fidan ve mahalli sanatçıların katıldığı kongrelerde, sık sık "Faşizme ölüm, halka hürriyet", "OHAL kaldırılsın", "İşçiler partiye, parti iktidara" sloganları atıldı. Hozat'ta İlçe Başkanlığı'na Alihan Muratkan getirilirken, Pertek'te Hüseyin Püskürt getirildi.
Çorlu'da yönetimin tümü işçi
EMEP Sakarya'nın Sapanca ilçesi kongresini tamamladı. 65 parti üyesi ve İHD, Emek Evleri Derneği, Gölyüzü muhtarının da katıldığı kongrede İlçe Başkanlığı'na Hayrettin Ceyhan seçildi. Kongrede konuşan EMEP Sakarya Yöneticisi Bülent Şahin, EMEP kongresinin, partinin diğer partilere benzeyip benzemediğinin, emekçilerin taleplerine bakış açısının sorgulanacağı bir kongre olacağını söyledi.
Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinin kongreleri de geçtiğimiz pazar günü yapıldı. Petrol-İş Trakya Şube Mali Sekreteri Turgut Düşova, Petrol-İş Trakya Şube Yöneticisi Behsat Ekmen, Eczacıbaşı işyeri sendika temsilcisi Kenan Uslu, HADEP İlçe Başkanı ve yöneticileri, Eğitim-Sen temsilcileri ve yöneticileri, EMEP GYK Üyesi Şükrü Taş'ın katıldığı Çorlu ilçe kongresinde İlçe Başkanlığı'na Tahsin Güzel getirildi. Yöneticilerin tümünün işçilerden oluşturulması dikkat çekti.
Çeşitli fabrikalardan genç işçilerin katılımıyla gerçekleştirilen Çerkezköy ilçe kongresinde, Erol Özkan İlçe aşkanlığına getirildi.
Oyunları örgütlü güç bozar
Mersin'de EMEP Merkez İlçe Örgütü Kongresi, il binasında gerçekleştirildi. Mersin İl Başkanı Abdurrahman Çakmak, sermayenin ve emperyalizmin bütün oyunlarının ancak emeğin örgütlü gücü ile bozulabileceğine dikkat çekti. Daha sonra yapılan seçimlerde, Merkez İlçe Başkanlığı'na Halil Kurt seçildi. Bir konuşma yapan Halil Kurt, Türkiye'deki sınıfların varlığı ve konumundan dolayı EMEP'te olduğunu belirtti. Kendisinin karayolları işçisi olduğunu söyleyen Kurt, yeni yönetimle birlikte üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getireceklerini vurguladı. Kurt, sosyal güvenliğin de ortadan kaldırılmasına değinerek, bir işçinin 4 ay çalışma süresini doldurmadan muayene olamadığını, hastane kapılarının emekçilere kapandığını ifade etti. Anamur İlçe Kongresi'nde ise Başkanlığa Hüseyin Yüksek getirildi.
Gençler sorumluluk sahibi
Aydın Merkez İlçe Kongresi önceki gün yapıldı. Divan Başkanlığı'nı Abdurrahman Saran'ın yaptığı kongreye ÖDP, İHD, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen ve Eğitim-Sen temsilcilerinin yanı sıra 100'ü aşkın işçi ve emekçi katıldı. Emek Gençliği'nden Ercan Karakaya kongrede yaptığı konuşmada, sınıfın partisinin gençleri olarak sorumluluklarının bilinci içerisinde olduklarını, bu bilinçle eksik ve zaafları gidererek çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Çeşitli iş yerlerinden işçi ve emekçilerin söz aldığı kongrede, İlçe Başkanlığı'na Necla Alikoç seçildi.
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde gerçekleştirilen kongrede de, tüm emek örgütlerinin birleşik mücadelesine dikkat çekildi. Karşıyaka Emek Gençliği'nin şiir ve müzik dinletisi sunduğu kongrede, Başkanlık görevine Kemal Aydın seçildi.
Bornova İlçe Kongresi'ne katılan TÜMTİS İzmir Şube Sekreteri Recep Avcı, Nakliyat Kargo işçilerine yapılan baskıları dile getirdi ve mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Seçimler sonucunda Bornova İlçe Başkanlığı'na Kemal Köroğlu, getirildi. Bursa'da Osmangazi İlçe Örgütü'nün 2. Olağan Kongresi ise, TÜMTİS Eğitim Salonu'nda yapıldı. 100 kişinin üzerinde katılımın sağlandığı kongrede, Başkanlığa Kenan Yıldız seçildi.
ÖNCEKİ HABER

Son Düşüncenin Masalı

SONRAKİ HABER

İşçiler EMEP'te mücadele etmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...