17 Ocak 2000 22:00

ABD askeri Kosova'da asayişi sağlıyor!

ABD'li bir çavuş, 12 yaşındaki bir çocuğu vahşice öldürdü, 16 yaşındaki bir çocuğa da tecavüz etti.

Paylaş
ABD askeri Kosova'da asayişi sağlıyor!
Barış getirmek iddiasıyla Kosova'yı kanunsuz bir bölgeye çeviren NATO birliklerinin suç dosyası giderek kabarıyor. Kosova'daki 'barış' gücünde görevli bir ABD'li çavuşun, 12 yaşındaki bir Arnavut kız çocuğunu vahşice öldürdüğü ve başka bir çocuğa tecavüz ettiği ortaya çıktı.
Halk öfkeli
Kosova'nın doğusunda bulunan ABD askeri karargâhı yakınlarındaki Vitina kasabasında meydana gelen cinayette, Merita Şabiu adlı 12 yaşındaki kız çocuğu, ABD ordusunda 12 yıldır görevli Çavuş Frank Ronghi'nin saldırısına uğrayarak yaşamını yitirdi. Çocuğun cesedi Priştine yakınlarındaki Vitina şehrine yakın bir yerde geçtiğimiz perşembe günü bulunmuştu. Pentagon yetkilileri, Çavuş Ronghi'nin öldürmeden önce çocuğa tecavüz edip etmediği hakkında bilgi vermeyi reddettiler ve olayı "cinsel taciz" sözleriyle aktardılar. Aynı askerin, 16 yaşından küçük başka bir Arnavut çocuğuna tecavüz ettiği de ortaya çıktı.
Vitina'daki olay, Arnavut halkının büyük tepkisine yol açtı. Kasabada ABD askerleri aleyhine gösteriler yapıldı. Ölen çocuğun komşusu Muharrem Samakova, bu tip olaylar olacaksa askerlerin kendilerine sunduğu güvenliği istemediklerini söyledi.
Başsağlığı dilediler!
Kosova'daki Amerikan askerlerinin komutanı General Ricardo Sanchez, çocuğun ailesine gönderdiği başsağlığı mesajında, "Kosova'daki KFOR ve Amerikan askeri varlığı adına kızınızın ölümü nedeniyle en içten üzüntülerimi iletmek isterim" dedi. Bir baba olarak duyulan acıyı anladığını ileri süren Sanchez, askeri birimin olayın adalete sevk edilmesi çabalarını esirgemeyeceğini bildirdi.
Asker sorgulanıyor
Bir Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi de "Kosova'daki korkunç olay bizde derin üzüntü yarattı. Çocuğun ailesine başsağlığı diliyoruz ve bundan sonra böyle bir olayın meydana gelmemesi için gereken her önlemi alacağımıza söz veriyoruz" dedi. Pentagon yetkilileri, Frank Ronghi'nin sorgulanmasına başlandığını bildirdiler.
İlk değil
Olayın ABD'lilerle Kosovalılar arasındaki ilişkileri daha da gerginleştireceği belirtiliyor. Bu konuda, 1995 yılında 3 Amerikan askerinin 12 yaşındaki Japon bir kız çocuğuna tecavüz etmesi örnek veriliyor. Bu olay, Japonya'da Amerikan askeri varlığına karşı geniş bir protesto dalgasına yol açmıştı. ABD'nin Vietnam saldırılarına katılan ve uygulanan 'eğitim programlarıyla' insan öldürmeye motive edilen askerler de, savaş sırasında ve savaş sonrasında benzer sapıklıklar sergilemişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Seyyar satıcıya her gün dayak

SONRAKİ HABER

Suikast Sırbistan'ı karıştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...