16 Ocak 2000 22:00

Dünya Bankası tarım için geliyor

Sosyal güvenliğin ipini çeken Dünya Bankası şimdi de tarım için Türkiye'ye geliyor. Dünya Bankası'ndan bir heyet, "tarım reformu" konusunda...

Paylaş
Dünya Bankası tarım için geliyor
Sosyal güvenliğin ipini çeken Dünya Bankası şimdi de tarım için Türkiye'ye geliyor. Dünya Bankası'ndan bir heyet, "tarım reformu" konusunda görüşmelerde bulunmak üzere bugün Ankara'da olacak.
Ankara'da yaklaşık 15 gün kalacak heyet, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla çalışmalar yapacak. Dünya Bankası yetkilileri, "reforma" ilişkin çalışmaların hızlandırılmasını ve mart ayında pilot bölge uygulamasına geçilmesini istiyor. Yetkililer, plan çerçevesinde oluşturulacak "Tarımsal Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu"na ilişkin üyelerin, ilgili kurumlarca belirlenerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bildirilmeye başlandığını belirtiyor.
Sübvansiyonların ve destekleme alımlarının azaltılmasına dayalı olan "reformun" daha hızlı yürütülmesi gerektiğini savunan yetkililer, IMF'ye gönderilen "niyet mektubu" çerçevesinde, kurulun, Dünya Bankası'nın ziyaretinden önce toplantı yapması gerekirken, henüz böyle bir hazırlık toplantısının yapılamadığını vurguluyor.
Tarımda yeniden yapılanmayı yürütecek kurul, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı koordinasyonunda, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşuyor.
Kurul, tarımda doğrudan gelir desteğine geçilmesi amacıyla çalışmalar yürüterek, 1 ile 3 yıl arasında, Türkiye'de destekleme alımlarının tamamıyla bırakılarak, çiftçiye doğrudan bütçeden gelir desteğinin sağlanmasını gerçekleştirecek.
ÖNCEKİ HABER

Nükleer panelinde sert tartışmalar

SONRAKİ HABER

Kürt sorununda 'ayağını denk al' dönemiAİHM'deki dava sonuçlanıncaya kadar Öcalan dosyasını Başbakanlık'ta bekletmeyi benimseyen hükümet, bu süreci bir rehin siyaseti ile sürdürmekte kararlı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...