16 Ocak 2000 22:00

Nükleer panelinde sert tartışmalar

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen "Nükleer ve Türkiye" başlıklı panel önceki gün Ankara'da yapıldı.

Paylaş
Nükleer panelinde sert tartışmalar
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen "Nükleer ve Türkiye" başlıklı panel önceki gün Ankara'da yapıldı. Panele konuşmacı olarak Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Ali Yiğit, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Ethem Torunoğlu ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Cengiz Yalçın katıldı. Panele katılan konuşmacılar arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Panelin ilk konuşmacısı EMO Başkanı Ali Yiğit nükleer lobilerin satışlarının aza inmesinden dolayı lobilerin az gelişmiş ülkelere "Sizin enerjiye ihtiyacınız var" söylemleriyle satılmak istendiğini belirtti. Nükleerin Türkiye'nin tamamiyle siyasi tercihi olduğunu söyleyen Yiğit, ülkenin nükleer lobilerinin dayatmalarından etkilendiğini söyleyerek, "Koalisyon ortaklarından aşırı sağ bir parti hükümeti nükleere yönlendirmeye çalışıyor" dedi. İhale için üç büyük firma teklif verdiğini söyleyen Yiğit, Türkiye'nin bu firmalar arasında seçim yapmak zorunda bırakıldığını, ancak hükümetin birini seçtiği taktirde diğerlerinin antinükleerci politikalar takınmasından korktuklarından dolayı ihalenin sürekli ertelendiğini dile getirdi.
ÇMO Başkanı Ethem Torunoğlu da, dünyada ve ülkede ekolojik bir yıkım yaşandığını enerji politikasında var olan bunalımın da bu yıkımı derinleştirdiğini söyledi. Torunoğlu, sorunların bilim ve yasaların göz ardı edilmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Nükleer santralin kurulması düşünülen Akkuyu'nun ÇED raporunun hazırlanmadığını hatırlatan Tornoğlu, bu olayın hem hukukusal anlamda hem de AB sürecinde sorunlara yol açacağını belirterek, yöre halkının da nükleere karşı çıktığını hatırlattı.
Ortam gerginleşiyor
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Cengiz Yalçın ise, yaptığı konuşmada nükleerin kazançlı bir enerji türü olduğunu savunarak, "Nükleerin hiçbir zararı yoktur" dedi. Yöre halkının nükleere bilinçsizce hayır dediğini öne süren Yalçın, her konuşmacı için 20 dakika olarak kararlaştırılan konuşma süresini diğer konuşmacıların aştığını söylemesi ve konuşma süresinin uzatılmasını istemesi üzerine salon gerginleşti.
Bu gerginliğin sona erdirilmesinin ardından Cengiz'in konuşması sırasında "Burada neden fizik mühendisleri yok? Elektrikçilerin, çevrecilerin nükleerle ne işi olabilir" sözlerinin yanı sıra Torunoğlu ve Yiğit'e karşı "Sizin bilimden haberiniz yok, olsaydı böyle konuşmazdınız. Her şeye siyaset diyorsunuz. Tabii ki siyaset var. Nükleere mahalle muhtarı karar verecek değil ya" diye konuşması yeni tartışmalara yol açtı.
Torunoğlu ile Yiğit gerginlik üzerine Yalçın'ı protesto ederek salonu terk ettiler. İzleyicilerin oda başkanlarına, oturumun ikinci yarısına katılmalarını istediklerini söylemeleri üzerine Torunoğlu ve Yiğit bir süre sonra geri döndüler.
ÖNCEKİ HABER

Dünyada küçük işletmeler bitiyor

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası tarım için geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa