16 Ocak 2000 22:00

Yugoslav mafya lideri öldürüldü

Yugoslavya'nın en zengin adamlarından olan ve Arkan ismiyle tanınan mafya lideri Zeljko Raznatovic, vurularak öldürüldü.

Paylaş
Yugoslav mafya lideri öldürüldü
Yugoslavya'nın en zengin adamlarından olan ve Arkan ismiyle tanınan mafya lideri Zeljko Raznatovic, vurularak öldürüldü. Arnavutlara yönelik onlarca katliama katılan ve uyuşturucu tacirliği yapan Arkan, önceki gece Belgread'daki Intercontinental otelinin lobisinde maskeli üç kişinin saldırısına uğradı. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) tarafından savaş suçlusu ilan edilen Arkan'ın gözünden vurulduğu ve hastaneye kaldırılırken öldüğü kaydedildi. Saldırıda Arkan'ın bir koruması öldü, iki kişi de yaralandı.
Emrinde 'Kaplanlar' isimli bir özel birlik olan Arkan, Bosna savaşının da tanınmış isimlerindendi. Yugoslavya'nın parçalanmasının ardından bölgede ortaya çıkan yeni güç ilişkileri içerisinde gererk Sırbistan ve Kosova'da, gerekse Makedonya ve Karadağ'da Arkan gibi onlarca kaçakçı ortaya çıktı. Savaşlar sırasında giderek güçlenen bu mafyalar, bölgede sonradan oluşan devletlerin iktidarlarıyla da sıkı ilişkiler kurdular. Arkan, bu karanlık isimlerin en ünlü ve en güçlülerinden biriydi.
Hesaplaşma olabilir
Arkan'ın öldürülmesini henüz üslenen olmadı, ancak olayın rakip mafyalar tarafından gerçekleşitirilmiş olabileceği tahmin ediliyor. Cinayetin, Yugoslavya'ya yönelik NATO saldırılarının hemen öncesinde gerçekleşen Racak katliamının öncesinde yaşanması ise olayın bir intikam eylemi olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Arkan'ın öldüğünün, Londra'daki Yugoslavya temsilciliği tarafından doğrulandığı bildirildi. Açıklamada Dışişleri Bakanı Cook, "Vahşice yaşadı, bu yüzden vahşice ölmesi şaşırtıcı değil" ifadesini kullandı. USSM tarafından 1997'de hakkında tutuklama kararı çıkarılan Arkan, Interpol tarafından da Batı Avrupa'da 1970 ve 1980'lerdeki bir dizi banka soygunuyla bağlantısı olduğu suçlamasıyla aranıyordu. Sırp parlamentosunda 1992 yılında millletvekilliği yapan Arkan, daha sonra politikayı bırakarak, Obilic adlı futbol takımını satın almıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Panama'ya yaptığı ziyaret sırasında bir açıklama yaparak, "Arkan'ın mahkeme önüne çıkarılmasını istiyorduk" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Rosa ve Karl'a sevgi seli

SONRAKİ HABER

Dünyada küçük işletmeler bitiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa