16 Ocak 2000 22:00

Rosa ve Karl'a sevgi seli

Berlin İçişleri Senatörlüğü ve Berlin Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i anma etkinlikleri...

Paylaş
Rosa ve Karl'a sevgi seli
Berlin İçişleri Senatörlüğü ve Berlin Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i anma etkinlikleri, iki işçi önderin katledildikleri 15 Ocak tarihinde yapıldı. Etkinliklere 100 binin üzerinde insan katıldı.
İlk etkinlik, sabah saat 9'da başlayan ve 5000'in üzerinde insanın katıldığı yürüyüş oldu. Yürüyüş esnasında yapılan konuşmalarda, etkinliklerin yasaklanması ile amaçlanın Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in unutturmak olduğuna dikkat çekildi. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in uğruna mücadele ettikleri hedeflerin bugün hâlâ geçerli olduğunun altı çizildi.
Yürüyüş öncesi ve esnasında yoğun güvenlik önlemleri alan polis, yürüyüşe katılanları provoke etmekten ve katılımı engelleyici tutum sergilemekten kaçınmadı. Eylem sırasında 2000'in üzerinde polis görev yaparken, tüm metro giriş ve çıkışları kapatılarak, yürüyüşe katılanların üzerleri didik didik arandı. Polis ağır araçlarla ve barikatlarla yürüyüş alanına ve Rosa Luxemburg ile Karl Liebknecht'in anıt mezarlarının bulunduğu mezarlığa giden yolları trafiğe kapatarak, anma etkinliklerine katılımı engellemeye çalıştı. Tüm bu engellemelere rağmen, 100 bin kişi Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i mezarları başında ziyaret ederek, iki işçi önderinin mezarları çiçek yağmuruna tutuldu.
Geçtiğimiz hafta, hakkında tutuklama emri olan bir zanlının yürüyüşe katılanların üzerine otomatik silahla ateş edeceği ve el bombası atacağı yönünde yazdığı tehdit mektubu gerekçe gösterilerek, yürüyüş yasaklanmıştı. Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i anmanın yanı sıra devletin yasaklayıcı zihniyetinin ve işçi ve emekçilerin yürüyüş hakkının ellerinden alınması doğrultusunda başlatılan girişimin protesto edildiği etkinliklere katılanlar, etkinliklerden ayrılırken önümüzdeki yıl yeniden geleceklerini de söylüyorlardı.
ÖNCEKİ HABER

Rusya-İran ilişkilerinde yeni adım

SONRAKİ HABER

Yugoslav mafya lideri öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...