16 Ocak 2000 22:00

Rusya-İran ilişkilerinde yeni adım

1999 yılından sonra İran'a silah satmayacağı yönünde ABD'ye güvence veren Rusya yönetimi, bu karardan vazgeçti.

Paylaş
Rusya-İran ilişkilerinde yeni adım
Vladimir Putin'in 'vekaleten' devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından sonra yeni bir savunma doktrini açıklayarak, yeni dönemde nükleer tehdidi yeniden öne çıkarabileceğini ima eden Rusya yönetimi, "İran'a silah satmama" protokolünü de iptal etti. Rusya ile İran arasında ilk askeri anlaşma imzalandı.
1995 yılında ABD ile "1999 yılı sonrasında İran'a silah satışının kesilmesiyle" ilgili bir protokol imzalayan Rusya'nın, bu sözleşmeyi yürürlüğe koymaktan vazgeçtiği bildirildi. Rusya'nın Kommersant gazetesinin manşetten verdiği haberinde, Savunma Bakanı İgor Sergeyev ve İran Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri Hasan Ruhani'nin önceki gün Moskova'da yaptıkları görüşmeyi yorumlarken, "Moskova, ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerin parlak dönemlerina ait bu protokolü uygulamanın artık bir anlamı olmadığı kararına vardı" ifadesini kullandı.
İran'la işbirliği gelişiyor
Sergeyev, Ruhani ile görüşmesi sırasında, "iki ülke arasındaki askeri-teknik işbirliğinin artarak süreceğini, üçüncü ülkelerin bu işbirliğine müdahalesine imkân vermeyeceklerini" söylemişti. Sergeyev'in bu açıklamasının, Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin'in, hükümetin "Askeri Sanayi Komitesi" ile toplantı yapması ve bu toplantıda İran ile silah işbirliğinin ele alınmasıyla paralel yapılması dikkat çekti.
"Sergeyev, Moskova'da en üst düzeyde kendisine destek olmadan bu açıklamayı yapamazdı" görüşünü dile getiren Kommersat gazetesi, dönemin Rusya Başbakanı Viktor Çernomırdin ve ABD Başkan Yardımcısı Al Gore arasında 1995 yılında bu protokolün imzalanmasından sonra çok şeyin değiştiğini vurguladı.
İki ülkenin bu protokolü imzalamalarından sonra Balkanlar ve Kafkaslar'da meydana gelen değişimler ve Rusya'nın Rusya Federasyonu sınırları içine hapsedilmeye çalışılması, Rusya'nın daha saldırgan bir politika benimsemesine neden olmuştu.
Sevkiyat başladı
NATO'nun, Rusya'nın itirazlarına karşın Yugoslavya'ya karşı bombardıman düzenlemesi ve Çeçenya konusunda ABD'nin Rusya'ya sert tepki göstermesi, Rus askeri çevrelerinin de sürekli tepkisine yol açıyordu. Bu gelişmelerden sonra Moskova, Rusya-ABD dostluğunun 'parlak' dönemlerine ait bu protokolü uygulamanın artık anlamı olmadığı kararına vardı.
Rusya, İran'a ilk aşamada, donanma için MI-171 tipi 5 helikopterin sevkiyatına başladı. Bu helikopterlerin askeri nakliye amaçlı olduğu bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Akkuyu dünyanın dilinde

SONRAKİ HABER

Rosa ve Karl'a sevgi seli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa