15 Ocak 2000 22:00

DSP'li Bakan Gemici RP'nin izinde

Kamu emekçilerine yönelik baskı ve sürgün politikaları, DSP'li Bakan Hasan Gemici'nin sorumlu olduğu Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'nda sürüyor.

Paylaş
DSP'li Bakan Gemici RP'nin izinde
Sultan Özer
Kamu emekçilerine yönelik baskı ve sürgün politikaları, DSP'li Bakan Hasan Gemici'nin sorumlu olduğu Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'nda sürüyor. Refahyol hükümeti döneminde başlayan saldırıların, kendini "sosyal demokrat" olarak nitelendiren DSP'li bakan döneminde de sürdüğüne dikkat çeken SES Genel Başkanı Cevher Tosun, kurumda iş barışını bozucu uygulamalara dikkat çekti.
SHÇEK'te 9700 civarında personelin görev yaptığını, Genel Müdür Bülent İlik ve ekibinin iş barışını bozduğunu belirten Tosun, SHÇEK Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda Melih Gökçek döneminde başlayan kadrolaşmanın sürdüğüne dikkat çekti. Teftiş Kurulu'nda görev yapan sağcı müfettişlerin, sol görüşlü personel hakkında antidemokratik, taraflı raporlar düzenlediklerine vurgu yapan Tosun, mevcut yönetimin de destek vermesini eleştirdi. SHÇEK İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı Yakacık Çocuk Yuvası'nda ayniyat saymanı Naim Avşar hakkındaki raporu örnek gösteren Tosun, Avşar'ın İstanbul 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde beraat ettiğini hatırlattı. Avşar'ın göreve iade kararına rağmen başlatılmadığının da altını çizen Tosun, benzer bir uygulamanın Mersin Erkek Yetiştirme Yurdu'nda yaşandığını ifade etti. İki müfettişin, kurumdaki bazı gençlerin tutanaklara dahi geçmeyen ifadelerini baz alarak soruşturma yaptıklarına dikkat çeken Tosun, dayanaksız, siyasal değerlendirmeler sonucunda Hemşire Hatice Elmas, Sevim Tatar ile personel Halil Eroğlu ve İbrahim Coşmaz'ın başka kuruluşlara sürgün edildikleri örneğini verdi. Tosun, SES üyeleri Yaşar Kemal Binerbay ile eşi Ayşe Arslan'ın yine Teftiş Kurulu raporlarıyla Çanakkale'den Yozgat'a, Burdur SES Temsilcisi Mehmet Emin Ekinci'nin de Gaziantep'e sürgün edildiklerini hatırlattı.
Kayırmalar sürüyor
Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görevli Başmüfettiş Rahmi Çınar'ın Ankara Ayaş Yetiştirme Yurdu Müdür Yardımcılığı'na atandığına, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin iptal kararını Yargıtay 5'inci Daire'nin bozduğuna vurgu yapan Tosun, buna rağmen söz konusu kişinin başmüfettiş unvanıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne geçişine olanak tanındığını, benzer uygulamaların örneğini çoğaltmanın mümkün olduğunu kaydetti.
Tosun, sendikal faaliyetlerinden dolayı Çanakkale'den Urfa'ya sürülen Şube Sekreteri Tevfik Fikret Özgen'in; Erzurum'dan Bolu'ya gönderilen Erzurum Şube Yönetim Kurulu Üyesi Tuğrul Telci ile Kırklareli'nden Bilecik'e gönderilen Aysel Yüzer ve Ahmet Yüzer'in eski görevlerine iadesini talep ettiklerini de söyledi. Tosun ayrıca, Ankara Sokak Çocukları Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışanların sözleşmeli statüye alınmasına karşın, sendikal faaliyetlerinden dolayı sözleşmesi yapılmayan MYK eski Üyesi Yusuf Özden'in sözleşmesinin imzalanması, Söke Hilmi Fırat Huzurevi'nde çalışan MYK Üyesi Hülya Kurtay'ın da MYK üyeliği sona erene kadar Ankara'da görevlendirilmesi taleplerini de dile getirdi. SES üyelerine yönelik diğer sürgünleri de hatırlatan Tosun, SES MYK'sı olarak Bakan Hasan Gemici'ye uygulamalar hakkında dosyalar gönderdiklerini, önceki gün de görüşme yaptıklarını, ancak olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi. "Refah'ın başlattığı uygulamaları DSP'li Bakan ve kurum yöneticileri sürdürüyor" diyen Tosun, antidemokratik uygulamalara karşı tepkilerinin süreceğinin bilinmesini ve çalışanlarla ilgili uygulamalarda SES'in dikkate alınmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Setaş işçisi kazandı

SONRAKİ HABER

Yüksel Tekstil'de uyuşmazlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...