15 Ocak 2000 22:00

Türkiye Kafkas batağına itiliyor

Pentagon bağlantılı CSIS, ABD'nin, Kafkaslar'da Türkiye'yi Rusya'ya karşı kullanmak için Bakü-Ceyhan Boru Hattı'nı yem olarak kullandığını kabul etti.

Paylaş
Türkiye Kafkas batağına itiliyor
ABD'nin Pentagon bağlantılı "düşünce" kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) tarafından Washington'da yayımlanan "Kafkasya'da Enerji Projeleri" raporunda, Çeçenya'da savaşı kazanmakta zorlanan Rusya'nın, Çeçen güçlerine destek vermekle suçladığı Gürcistan ve Azerbaycan'da suikast ve darbeler düzenleyebileceği, etnik çatışma çıkarabileceği, hatta bu ülkelere doğrudan askeri müdahalede bulunabileceği öne sürüldü. Rusya'nın uzun süredir Çeçen güçlerine Azerbaycan ve Gürcistan'dan yardım edildiği yolunda suçlamalarda bulunduğunun da hatırlatıldığı roporda, ABD'nin ise Kafkaslar'daki çıkarları için bu noktada Türkiye'ye "büyük sorumluluklar" yüklediği kaydedildi.
Vietnam örneği
Rusya'da mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminin en iddialı adayı konumundaki Devlet Başkanvekili Vladimir Putin'in, "ABD'nin, Vietnam Savaşı'nda başarı kazanamadığı için Laos ve Kamboçya'ya yaptığı müdahaleler gibi, sorunu Gürcistan ve Azerbaycan'a taşıyabileceği" belirtildi. Kafkasya uzmanı Bülent Alirıza imzalı raporda, "Bu ortamda Güney Kafkasya'da suikast, darbe girişimleri ve yeni etnik çatışmalar olup olmayacağı, hatta Rusya'nın doğrudan askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı şu anda açık değil. Ancak Rusya, 6 aydır Azerbaycan ve Gürcistan'a düzenli şekilde çok sert suçlamalar yöneltiyor" denildi.
Bakü-Ceyhan zora girdi
CSIS raporunda, Gürcistan ve Azerbaycan'ın Rusya'dan çok korktuğu bu ortamda, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nin de zora girdiği ifade edildi.
İstanbul'daki AGİT zirvesi sırasında Bakü-Ceyhan anlaşmasının imzalanmasının ABD tarafından büyük bir diplomatik başarı gibi sunulduğu, ancak Washington'ın, projenin finansmanı ve güvenlik konusunda hiçbir güvence vermediği ifade edilen raporda, Rusya'nın, Çeçenya'daki taarruzu ile Gürcistan ve Azerbaycan aleyhindeki faaliyetlerinin, Bakü-Ceyhan'ı da hedef aldığı vurgulandı.
Türkiye maşa mı olacak?
ABD'nin hem Bakü-Ceyhan, hem de Azerbaycan ve Gürcistan ile ilgili olarak Türkiye'ye "daha fazla sorumluluk" yüklediği belirtilen raporda, Washington'ın açık ve etkili desteği olmadan, bu politikanın başarılı olamayacağı kaydedildi. Raporun bu bölümü, Türkiye'nin, tehlikeli Kafkas kazanının ortasına bir ABD piyonu olarak sürülmek istendiğini ortaya koyuyor. Raporda, Rusya'da mart ayında yapılacak başkanlık seçimine hazırlanan Putin'in kamuoyundaki desteğini Çeçenya'da muhtemel bir başarısızlık yüzünden kaybetmek istemediği ifade edilerek, bu durumun da Rusya'nın Güney Kafkasya'da da, daha saldırgan bir politika izlemesine yol açtığı savunuldu.
ÖNCEKİ HABER

Çiftçi sattığı zeytinin parasını alamıyor

SONRAKİ HABER

Demirel, 'Kafkas İstikrar Paktı' istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...