15 Ocak 2000 22:00

TEDAŞ'ın sorumsuzluğu

   Diyarbakırlıları bıktırdı

Paylaş
TEDAŞ'ın sorumsuzluğu
    Diyarbakırlıları bıktırdı
Diyarbakır'da bir haftadır elektrik kesintileri yapılıyor. Hemen her mahallede farklı saatlerde elektrik kesintisi yaşanıyor. Diyarbakırlılar kesintilerden bıkmış durumdalar ancak yetkililer halka tatmin edici bir açıklama yapmıyorlar.
Diyarbakır'ın Suriçi ve Bağlar beldeleriyle Aziziye, Cumhuriyet, Seyrantepe mahalleleri günün büyük bir bölümünü karanlıkta geçiriyor. TEDAŞ ise ne hatların bakımını yapıyor ne de yeni yatırımlara girişiyor. Bunun nedeninin ise her yıl en az 3-4 müdürün değişmesi ve müessese müdürleri arasında süren rant savaşı olduğu iddia ediliyor.
Elektirik tesisatının bozukluğu onlarca elektrik kazasının da meydana gelmesine neden oluyor. TEDAŞ'ın elektrik kesintilerinin kaçak elektrik kulanımından kaynaklandığını öne sürmesine rağmen, asıl kaçak elektiriği Akyıl Tekstil gibi fabrikaların kullandığı ve bu enerji sarfiyatının Diyarbakır'ın tüm kaçak elektiriğinden fazla olduğu belirtiliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir TEDAŞ çalışanı, Akyıl Tekstil'in trilyonlarca liralık elektrik borcu olduğunu ve TEDAŞ'ın tüm aramalarına karşın bu borcu tahsil edemediğini söylüyor.
Halk TEDAŞ'ı suçluyor
Elektrik mühendisleri, mahalle muhtarları ve halk ise TEDAŞ yönetimini suçluyorlar. Kaynartepe Mahallesi'nde kömür satıcılığı yapan Kendal Susuz, esnafın elektrik olmadan hiçbir iş yapamadığını dile getirerek iş yaptıkları saatlerde elektrik kesintisinin yaşanmasının işlerini önemli ölçüde etkilediğini belirtiyor.
Bobinaj dükkânı olan Mustafa Yılmaz da işlerinin felç olduğundan yakınırken, elektrik kesintilerinin elektrikle çalışan cihazları bozduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: "Elektrikle çalışan cihazlar 220 volta göre ayarlanmıştır. Voltaj düştüğünde veya yükseldiğinde cihazlar bozuluyor. Vatandaş perişan durumda." Kooperatifler Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Aydınlar ise birçok kamu kuruluşunun Ofis'te olmasına rağmen Ofis'te bile elektrik kesintilerinin 8 saate kadar vardığına dikkati çekerek, Diyarbakır'da sudan kalorifere herşeyin elektriğe bağlı olduğunu söylüyor. Aydınlar, "Diyarbakır'da yazın elektrik tesisatının bakımı yapılmıyor. Diyarbakır sürekli göç alıyor ve elektrik tesisatı bu yığılmaya cevap veremiyor. Sadece Ofis'in nüfusu 110 bin. Ama buna rağmen TEAŞ'ın Diyarbakır sorumlusu Batman'dadır. Bu nasıl açıklanabilir?" diyor.
Sorun bakımsızlık
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası (DESOB) İkinci Başkanı Ahmet Elbahadır da, elektrik kesintisi sorununun Diyarbakır'da her kış yaşandığını ifade ederek, TEDAŞ'ın ise bu sorunu kaçak elektrik kullanılmasına bağladığına dikkat çekti. Bu iddianın doğru olmadığını belirten Elbahadır, "Sorun kaçak elektrik değil. Elektrik şebekesinin eski olması. Üstelik kaçak bile olsa Diyarbakır 80 il içinde en az elektrik sıkıntısı çekmesi gereken bir durumdadır. TEDAŞ yazın oturuyor, kışın da böyle sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Güneydoğu'da elektrik üretiliyor. Ama Diyarbakır bundan mahrum" diye konuştu.
Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi yöneticileri de kesintilerin doğalgazla bir ilgisi olmadığını belirterek, kaçak elektrik iddialarını şöyle yanıtladılar: "Elektrik sistemi Diyarbakır'ın yükünü kaldıramıyor. Halk elektriği de şofbeni de istediği kadar kullanabilir. TEDAŞ'ın işi ise bunu karşılamak olmalı, yoksa bu kaçak elektrik iddiaları sadece onların ne kadar acziyet içinde olduklarını gösteriyor."
Mühendisler geri plana itildi
EMO yöneticileri ayrıca TEDAŞ'ta mühendislerin yapması gereken işlerin, sık sık değişen yönetimler tarafından kendi adamları olan işçilerin sorumluluğu altına verdiklerini söyleyerek, şehir şebekesi montaj projesinin şu andaki maliyetinin 3-4 trilyonu bulduğunu, bu işlerin sadece iki işçi tarafından denetlendiğini vurguladılar. TEDAŞ'ta teknik müdür muavinin eski genel müdür Ata Atasoy'un görevden alınmasıyla müdürlük yaptığını, ancak kendisinin elektrik mühendisi olmadığını belirten EMO yöneticileri, aynı şekilde etüt proje müdürü ve müşteriler müdürünün de elektrik mühendisi olmadıklarını hatırlattılar.
Amaç rant elde etmek
Her yıl 3-4 müdürün değiştiği TEDAŞ'ta görevinden alınan son müdür Ata Atasoy'un kendi adamlarını müesese müdürü yaptığını kayderen EMO yöneticileri şunları söylediler: "TEDAŞ'ta 1 milyar 50 milyon maaş alan işçiler vardır. Bir mühendis bile 320 milyon maaş alırken işçilerin bu kadar maaş almaları elbetteki bir rant kavgasını göstermektedir. Özellikle TEDAŞ'ta rant ve koltuk kavgası asıl sorundur. Müessese müdürleri koltuk kavgası vermekten hizmet üretemez hale gelmişlerdir."
ÖNCEKİ HABER

Albright Kolombiya'da

SONRAKİ HABER

Üreticilerin kurultay çalışmaları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...