15 Ocak 2000 22:00

'Oğlumuzu geri verin'

Küba'nın başkenti Havana'da 150 binden fazla kadın, ABD'de tutulan 6 yaşındaki Elian Gonzalez'in ülkesine dönmesine izin verilmesi için gösteri yaptı.

Paylaş
'Oğlumuzu geri verin'
Küba'nın başkenti Havana'da 150 binden fazla kadın, ABD'de tutulan 6 yaşındaki Elian Gonzalez'in ülkesine dönmesine izin verilmesi için gösteri yaptı. Aralarında Elian'ın anneanne ve babaannesi, yüzlerce hamile kadın ve binlerce çocuğun da bulunduğu göstericiler, Malecon bulvarında yürüdüler. Kadınlar "Oğulumuzu geri verin" şeklinde slogan attılar.
Önceki gün yapılan kadın eyleminin ardından dün de çoğu öğrenci 150 bin kişinin katıldığı bir protesto gösterisi daha yapıldı. Eyleme katılanlar, ABD karşıtı sloganlar attılar.
Sığınma talebine ret
Bu arada, Amerikan Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi (INS), Elian'ın Miami'de oturan büyük amcası tarafından yeğeni için yapılan yeni sığınma talebi başvurusunu reddetti. INS'den yapılan açıklamada, ABD Adalet Bakanı Janet Reno'nun Miami yerel mahkemesinin kararının tanınmadığı yönündeki açıklaması nedeniyle, yeni sığınma talebi başvurusunun incelenmeyeceğinin, Elian'ın yakınlarına iletildiği belirtildi. ABD Adalet Bakanı Janet Reno, Amerikan Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi'nin ABD ile Küba arasında kriz yaratan 6 yaşındaki Elian Gonzalez'in ülkesine gönderilme kararını teyit etmişti. Adalet Bakanı Reno, Elian'ın şu anda Miami'de bakımını üstlenen küçük çocuğun büyük amcasının avukatlarına gönderdiği mektupta, küçük Elian'ın şimdilik ABD'de kalabileceği kararını veren yerel Miami mahkemesinin kararının geçersiz olduğunu, davanın federal mahkemelerde görülmesi gerektiğini belirtmişti.
Reno mektubunda, Adalet Bakanlığı'na bağlı olan INS'nin geçen hafta küçük çocuğun tek yasal temsilcisinin babası Juan Miguel Gonzalez olduğuna karar verdiğini hatırlatarak, "Bu nedenle tek uygun yol, Küba'da yaşayan ve oğlunun dönmesini isteyen babanın bu isteğine uygun hareket etmek olacaktır" ifadesini kullanmıştı.
Elian, annesi ve üvey babasının da içinde bulunduğu Kübalı mültecileri taşıyan teknenin ABD'ye giderken batmasıyla, Florida kıyılarında Amerikan Sahil Güvenlik yetkilileri tarafından bulunmuş, ancak babasına ve ülkesine iade edilmemişti.
ÖNCEKİ HABER

Amerika ve İngiltere Pakistan için

SONRAKİ HABER

Albright Kolombiya'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa