14 Ocak 2000 22:00

ABD Çeçen yetkiliyle görüşüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Washington'da bulunan Çeçenya Dışişleri Bakanı İlyas Ahmedov ile görüşmeyi kabul ettikleri açıklandı.

Paylaş
ABD Çeçen yetkiliyle görüşüyor
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Washington'da bulunan Çeçenya Dışişleri Bakanı İlyas Ahmedov ile görüşmeyi kabul ettikleri açıklandı.
Rusya'nın Çeçenya harekâtını başlatmasından bu yana, ABD'nin ilk defa üst düzey bir Çeçen yetkilisiyle konuyu görüşeceği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri yetkililerinin Ahmedov ile, Washington'un resmen tanımadığı Çeçenya'nın Dışişleri Bakanı olarak değil, "Rusya'nın bir vatandaşı" sıfatıyla bir araya geleceklerini vurguladı. Rubin, Ahmedov ile görüşecek Dışişleri yetkililerinin, insan hakları, mülteciler ve Rusya masalarından alt düzeyde görevliler olacağını söyledi.
'Ateşkes öneriyoruz'
Sözcü Rubin, "Bu görüşmenin yapılması Çeçenya'yı tanıdığımız anlamına kesinlikle gelmiyor. Biz Çeçenya'yı Rusya'nın topraklarının bir parçası olarak görüyoruz. Ancak, Rusya'nın sürdürdüğü askeri operasyonun vahim sonuçları olduğu kesin. Taraflara ateşkes öneriyoruz" dedi.
Rubin, "10 ile 60 yaşları arasındaki Çeçen erkeklerinin Rus askerleriyle çarpışan ayrılıkçı hareketle bağlantılarının olup olmadığının anlaşılması için sorgulanacağı" yolunda gelen haberleri ise "vahim" olarak nitelendirdi. Sözcü, ABD'nin bu konudaki endişesinin Rusya'ya iletildiğini söyledi.
Rubin, Dışişleri yetkililerinin Ahmedov ile görüşürken ABD'nin "terörizme karşı" olduğunu vurgulayacağını da kaydetti.
Bu arada, Amerikan yönetiminin başka bir yetkilisi, Rusya'nın söz konusu görüşmeye tepki gösterip göstermeyeceğinin sorulması üzerine, "Rusların genel eğilimi, bu tür adımlara sert şekilde karşı çıkmaktır. Ancak, ortada vahim bir durum var. Biz doğru olanı yaptığımızı düşünüyoruz. Bu durumda Ruslar, tepki göstermek istiyorlarsa göstermekte serbestler" dedi.
Geçiş yasağı kalktı
Çeçen-İnguş sınırında, 10 ile 60 yaş arasındaki Çeçen erkeklerine uygulanan geçiş yasağı kaldırıldı. AFP muhabiri, Moskova'nın, Çeçen erkeklerine uygulamakta olduğu yasağı dün sabah kaldırdığını kaydetti.
Sınırdaki uygulama, Çeçenlerin geçen hafta sonunda başlattığı karşı saldırı üzerine çarşamba günü başlamış, ancak AGİT ve ABD bu uygulamayı sert bir dille eleştirmişti. Öte yandan, Rus ordusunun Çeçen güçlere yönelik bombardımanı devam ediyor. Askeri yetkililer, savaş uçakları ve helikopterlerin son 24 saatte 70'den fazla sorti yaptığını, saldırılarda, Argun, Şali ve Grozni'nin merkezindeki Çeçen hedeflerinin bombalandığını söylediler.
Yetkililer, önceki günkü saldırıda Çeçenlere ait 9 mevzinin, 4 uçaksavar sisteminin, bir silah deposunun ve bir haberleşme istasyonunun yok edildiğini belirttiler.
Rus özel televizyon kanalı NTV de verdiği haberde, Rus askerlerinin, yeni Çeçen saldırılarını önlemek için Argun ve Şali kentlerinde siper kazdıklarını duyurdu.
ÖNCEKİ HABER

AGİT Başkanlığı Avusturya'nın

SONRAKİ HABER

Seattle'ın rövanşı Davos

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...