13 Ocak 2000 22:00

Barış emekçilerin birliğiyle gelecek

Emeğin Partisi (EMEP) Diyarbakır Merkez İlçe Kongresi, 202 üyenin büyük çoğunluğunun katılımı ile yapıldı.

Paylaş
Barış emekçilerin birliğiyle gelecek
Emeğin Partisi (EMEP) Diyarbakır Merkez İlçe Kongresi, 202 üyenin büyük çoğunluğunun katılımı ile yapıldı. EMEP Diyarbakır İl Başkanı Şükrü Abay, divan başkanı seçildiği kongrede yaptığı konuşmada, IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmalarıyla ülkede Kürt, Türk, Alevi, Sünni, laik, şeriatçı her kesimden milyonlarca emekçiye sefaletin dayatıldığını, sosyal güvenliğin tasviye edilmeye çalışıldığını, ekonomik krizin faturasının emekçi kesimlere yıkılmaya çalışıldığını söyledi. EMEP'in emekçilerden aldığı güçle bu talana ve yoksulluk dayatmasına karşı mücadele bayrağını açan tek parti olduğunu vurgulayan Abay, OHAL uygulamalarına da değinerek, OHAL'in huzur ve güveni tehdit ettiğini, OHAL uygulaması boyunca boşaltılan 3000'in üzerinde köyün ve 3000'den fazla faili meçhul cinayetin bunun en açık kanıtı olduğunu ifade etti. Bazı çevrelerce Türkiye'nin AB adaylığının kabul edilmesiyle birlikte toz pembe bir tablo çizilmeye çalışıldığını, "sınıfsal ve ulusal uzlaşma" çağrıları yapıldığını kaydeden Abay, "Gerçek barış ve hak eşitliği, ancak her ulustan, her mezhepten emekçilerin kendi partilerinde birleşip, bu sömürü zulüm düzenine son vermesi ve bir daha geriye dönmemek üzere emekçilerin iktidarını kurup onu gelecek kuşaklara devretmesiyle mümkündür" dedi.
Emek Gençliği Temsilcisi Erdal Karakuş da, bölge gençliğinin sorunlarına değinerek, gençliğin emekçi sınıfın mücadelesiyle bütünleşmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Merkez ilçe çalışma raporu ve mali raporun okunup aklanmasının ardından yapılan seçimlerde, Merkez İlçe Başkanlığı'na Musa Yılmaz, ilçe yönetim kurulu üyeliklerine de Halis Dokur, Mehmet Ataş, Cengiz Erdem, Mehmet Şirin Yılmaz getirildi.
Mazgirt
Dersim'in Mazgirt ilçesinde de EMEP İlçe Örgütü Kongresi gerçekleştirildi. Genel-İş Tunceli Şubesi eski Başkanı Salih Gündoğan, divan başkanlığına seçildiği kongrede yaptığı konuşmada, OHAL uygulamasının derhal kaldırılması için mücadele etme zorunluluğuna dikkat çekti. Kongrede yapılan konuşmalar sürerken, olağanüstü önlem alan jandarmanın tedirgin edici davranışları dikkat çekti. EMEP binasını kuşatan ve panzer ile "önlem" alan jandarma, Dersim'den gelen gençleri taşıyan otobüsü de Mazgirt Köprüsü'nde ve ilçe girişinde saatlerce bekleterek, kongreye katılmalarını engellemeye çalıştı. Askerden izinli gelen ve Mazgirt'teki akrabalarını ziyarete giden Yücel Dirik adlı genç de, EMEP'li gençlerin bulunduğu otobüste olduğu için gözaltına alındı.
İnegöl
Bursa'nın İnegöl ilçesinde de EMEP 2. Olağan Kongresi, çok sayıda emekçinin katılımı ile yapıldı. Saray Düğün Salonu'nda yapılan kongrede, emekçilere yönelik saldırılar ve bu saldırıları karşı mücadele yolları tartışıldı. Halkevi, HADEP ve ÖDP yöneticilerinin de birer konuşma yaptığı kongrede, Selçuk Yılmaz ilçe başkanlığına seçildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Çiller, Demirel için turladı
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, dün DSP, MHP ve ANAP Liderlerini ziyaret ederek, Cumhurbaşkanlığı konusunda 5+5 formülünü önerdi. DSP ve ANAP Liderleri öneriye prensip olarak olumlu baktıklarını açıkladılar. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, "devletin yeniden yapılandırılmasına yönelik" önerilerini iletmek üzere yaptığı "liderler turu"na, DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit'i TBMM'de ziyaret ederek başladı. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmeden sonra bir açıklama yapan Ecevit, yararlı bir görüşme yaptıklarını bildirerek, Çiller'in görüşmede seçim sistemi, seçim yasası, uygulamaları ve siyasi partilerin örgütlenmesiyle ilgili bazı düşünce ve hazırlıklarını ilettiğini söyledi. Bunların "yapıcı bir yaklaşım" içerdiğini ifade eden Ecevit, "Bu konuların ayrıntılarını görüşmeye hazır olduğumuzu belirttik. Çok faydalı bir görüşme oldu" dedi.
Demirel'in cumhurbaşkanlığı
Bir soru üzerine görüşmede "cumhurbaşkanlığı" konusunun da gündeme geldiğini kaydeden Ecevit, şunları söyledi: "DYP, 5 artı 5 olarak bir cumhurbaşkanının iki kez seçilebilmesini uygun buluyordu. Daha doğrusu DYP'nin asıl düşüncesi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiydi. Fakat bunun için yeterli desteğin bulunmadığını kendileri de görüyorlar. Onun için var olan sistem içinde bir 7 yıllık dönem yerine 5 artı 5, iki dönemle ilgili bir hazırlıkları var. Bu bizim için de uygundur. Kendileri Süleyman Demirel'in bir dönem daha cumhurbaşkanlığında kalmasını uygun görüyorlar. Bunu da görüşme olanağı bulmuş olduk." Cumhurbaşkanlığı konusuyla ilgili "nabız yoklaması" düşündüğünü ve bunun için siyasi partileri ziyaret edeceğini anımsatan Ecevit, ancak programının henüz belli olmadığını ifade etti.
MHP: Önerileri değerlendireceğiz
Çiller, daha sonra MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ardından iki lider, herhangi bir açıklama yapmadı. Görüşme hakkında MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici tarafından basına bilgi verildi. Yahnici, Çiller'in, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nda değişiklikleri içeren bazı önerilerde bulunduğunu belirterek, "bunları değerlendireceklerini" söyledi. Yahnici, cumhurbaşkanının beşer yıllığına iki dönem seçilmesi yönündeki DYP önerisini nasıl karşıladıklarının sorulması üzerine de şöyle konuştu: "5 artı 5 formülünü, oranını herhangi bir kişiyle ilgilendirerek teklif etmiyorlar. Onu da değerlendireceğimizi söyledik. Yani cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıldan ve bir seferden çıkartılıp, iki kere, 5 artı 5 yıla getirilmesi ve bunun herhangi bir şahısla da ilgili olarak yapılmaması söylenildi. Bunu da değerlendireceğimizi söyledik."
Yılmaz da formülü destekledi
Çiller, "liderler turu" çerçevesinde ANAP Genel Başkanı Yılmaz'ı, parlamentodaki çalışma odasında ziyaret etti. Yılmaz, yaklaşık 40 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Çiller'in diğer genel başkanlara götürdüğü önerileri kendilerine de ilettiğini bildirdi. Öneriler arasında, "Siyasi partilerin çalışmalarını düzenleyen kurallarda değişiklik yapılması, cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili Anayasa değişikliği ve yargı mensuplarının özlük hakları"nın bulunduğunu belirten Yılmaz, bunları parti organlarında değerlendireceklerini ve sonuçlanmasına katkıda bulunacaklarını söyledi. Yılmaz, bunlardan bazılarının kendilerinin de daha önce dile getirdiği öneriler olduğunu, bazılarının da biraz daha olgunlaştırılmasının gerektiğini ifade ederek, "Ama prensip olarak bunlara olumlu baktığımızı kendilerine ifade ettim" dedi.
Ecevit'in "cumhurbaşkanının 5'er yıl süreyle iki kez görev yapması" formülüne sıcak baktığını ifade eden bir gazeteciye Yılmaz, "Ben daha önce de 7 yıllık sürenin uzun olduğunu söylemiştim. Bunun 5 yıla indirilmesi, 5 artı 5 şeklinde düzenlenmesi doğrudur. Parti görüşümüz bu yöndedir, ancak Anayasa değişikliği olduğu için milletvekillerinin teker teker değerlendirmelerinin önemi var" dedi. ANAP Genel Başkanı Yılmaz, bu değişikliğin TBMM'den geçeceğini umduğunu ve bunu desteklediklerini Çiller'e ifade ettiğini de bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Okullar açılıyor, devlet bakıyor

SONRAKİ HABER

Güç hukukta değil ulus ötesi şirketlerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...