13 Ocak 2000 22:00

Okullar açılıyor, devlet bakıyor

Düzce'de, okullar önümüzdeki pazartesi günü yeniden açılıyor. Okullarda, eğitim araç ve gereçlerinden ders kitaplarına kadar yığınla sorun öğretmen...

Paylaş
Okullar açılıyor, devlet bakıyor
Uğur Oğuz
Eğitim öğretime 17 Ocak tarihinde yeniden başlanacak olan Düzce'de, öğretmenler, öğrenciler ve okulların aldığı yarayı kapatacak hiçbir önlem alınmış değil. Bir süre önce ilköğretim okullarının 1. ve 8. sınıfları ile lise son sınıfların çadır okullara gidip gelmeye başladığı Düzce'de, öğrenciler, ders araç gereci olmaksızın, yazlık çadırlarda ısınmak için katalitik sobaları kullanarak 'eğitim görüyorlar'.
Öğretmen sayısı azaldı
Deprem öncesi 2000 öğretmenin görev yaptığı Düzce'de, son günlerdeki tayinlerle birlikte bu sayının 1500'e düşmesi bekleniyor. Eğitim alanında yaşanan sorunlar hakkında görüşlerine başvurduğumuz Eğitim-Sen Düzce Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi, depremin ardından gelen tayinlerle birlikte kentteki öğretmen açığının had safhaya ulaşacağını belirterek, bu konudaki gerçek tablonun okulların açılmasıyla birlikte ortaya çıkacağını söyledi. Deprem bölgesinde, çözüm olarak özel okulların gösterildiğine ve devlet okullarından hayır gelmeyeceği söylentilerinin çıkarıldığına dikkat çeken Kavi, "Özel okullar prefabrik mekânlarda eğitime başlayıp, öğrenci forması, defter, kitap gibi malzemeleri temin etmesine karşılık, devlet okullarının çadıra mahkûm edilmesi düşündürücüdür" diye konuştu.
Okul binaları için hazırlık yok
Eğitim-Sen yöneticisi Hüsamettin Kavi, öğrencilerin, depremin ardından içinde bulundukları kötü psikolojiden kurtulmak için okulların açılmasını istediklerini ve ilköğretim ilk ve son sınıflar ile lise son sınıfların 'istekli' bir şekilde çadır okullara geldiklerini söyledi. Öğrencilerin, toplum içinde, korkularından daha kolay sıyrıldıklarına dikkat çeken Kavi, bu gelişmelere karşılık devletin beklentileri sürece yayarak sorunları çözümsüz bıraktığını ve bunun da eğitimin sıkıntılarının giderilmesine engel olduğunu vurguladı. Kavi, 3 haftadır okullara gitmelerine rağmen tuvalet, oyun alanı, ders araç gereçleri, kitap, defter gibi ihtiyaçlarının bir türlü karşılanmadığını, kalıcı okul binalarının inşasına dönük hiçbir girişimin de söz konusu olmadığını belirterek, "3 tane prefabrik okulun hazırlanacağını öğrendik. Ne zaman kalıcı binaların oluşturulması için projeler hazırlanacak?" sorusunu yöneltti.
Park önerisi kabul edilmedi
Okulları, oyun alanı olarak kullanılabileceği için parklara kurmayı önerdiklerini belirten Kavi, bu taleplerinin karşılanmadığını ifade etti. Yetkililerin inceleme yapmadan, öğretmenlerin verimliliğine bakmadan olmadık yerlere prefabrikleri yapıp gittiğini ve öğrencilerin sorunlarını görmezden geldiğini vurgulayan Kavi, Kriz Merkezi ile bir yerel derginin yaptığı anketten, % 85 oranında psikolojik yardıma ihtiyaç duyulduğunun belirlendiğini söyledi.
Ders araç gereci yok
17 Ağustos depreminin ardından, ders araç ve gereçlerinin ücretsiz temin edileceği sözü veren, ancak bu sözlerinde durmayan yöneticiler de bugünlerde ortalıkta görünmüyor. Eğitim öğretimin devam ettirilebilmesi için ihtiyacı duyulan malzemeler devlet tarafından karşılanmıyor, gönderilen birkaç kitap, defterle sorun geçiştirilmeye çalışılıyor. Halen çok sayıda öğrencinin forması ve ders araç gereci bulunmuyor.
Karşılaştıkları sorunları, bir dilekçeyle Kriz Merkezi'ne ilettiklerini belirten Eğitim-Sen yöneticisi Hüsamettin Kavi, karşılarına bürokratik engeller çıkarılmasından şikâyetçi oldu. Her sınıfa sadece 3-5 kitap düştüğünü vurgulayan Kavi, öğrencilerin bir değil, birkaç yıllarının heba edildiğine dikkat çekti.
Soba var, kömür yok
Çadır okullarda katalitik sobalarla ısınmaya çalıştıklarını, ancak tüp bulamadıklarını kaydeden Kavi, ilk başta getirilen çadırların çok kötü olduğunu belirttiklerinde yenisini getireceklerini söyleyen görevlilerin daha sonra aynı derecede kötü çadırlar getirdiklerini ifade etti. "Getirdikleri çadırdan dışarısı görünüyor. Arabaların sesi benim sesimi bastırıyor. Rastgele çadırlar getiriyorlar" diyen Kavi, okullara soba dağıtıldığını, ancak ortada kömür olmadığını anlattı.
Diğer şubeler ayakta tuttu
Düzce'de, 60'ın üzerinde üyelerinin evlerinin tamamen yıkıldığını belirten Eğitim-Sen yöneticilerinden Hüsamettin Kavi, sendikalarının desteği ile ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Öğretmenlerin barınma probleminin halen giderilmediğini belirten Kavi, konu hakkında şu bilgiyi verdi: "Önce, öğretmenlerin, barınacakları prefabrik konutlar için görev yaptıkları okullara başvurmaları gerektiği söylendi. Sonra bunu iptal ettiler. Milli Eğitim'e başvurun dediler. Sonra onu da iptal ettiler. Şimdi de herkesle birlikte kriz masasına başvurmamız gerektiği söylendi."
Düzce'de, öğretmenlerin önemli bir kısmı, meslek lisesi önüne kurulan çadırkentte barınıyor. Eğitim-Sen'in Düzce'ye gönderdiği yardımların bir kısmı bu çadırkentteki öğretmenlere, geriye kalan bölümü de köyler ve diğer semtlere dağıtılıyor.
ÖNCEKİ HABER

MİT raporu belirledi

SONRAKİ HABER

Barış emekçilerin birliğiyle gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...