13 Ocak 2000 22:00

Pinochet'nin bunaklığı 'devlet sırrı'

İngiltere hükümetinin sağlık gerekçeleriyle İspanya'ya iade etmediği Şili diktatörü General Augusto Pinochet hakkındaki tıbbi bilgiler açıklanmıyor.

Paylaş
Pinochet'nin bunaklığı 'devlet sırrı'
İngiltere hükümetinin sağlık gerekçeleriyle İspanya'ya iade etmediği Şili diktatörü General Augusto Pinochet hakkındaki tıbbi bilgiler açıklanmıyor. Pinochet'nin avukatları tarafından sıralanan bir dizi rahatsızlığa ilişkin raporların gizli tutulması, İngiltere hükümetinin kararının siyasi olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
İnsan hakları örgütleri ve bazı İşçi Partili milletvekilleri, İçişleri Bakanı Jack Straw'un karara gerekçe yapılan doktor raporlarının kamuoyuna açıklanmasını istiyor. Straw ise "bağımsız" doktorlar tarafından oluşturulan komisyonun raporunun "açık ve ikna edici" olduğunu açıklamakla yetindi. Pinochet'nin "özel yaşam sınırlarını aşmayı istemediğini" gösteren Straw, bir insanın sağlık durumuyla ilgili ayrıntıların bu kişinin "en özel konusu" olduğunu savundu.
Jack Straw, geçtiğimiz salı akşamı yapığı bir açıklamayla binlerce kişinin öldürülmesinden ve gözaltında "kaybedilmesinden" sorumlu General Pinochet'nin iktidarda olduğu sürece yaptıklarını hatırlamadığını ve dolayısıyla kendisini yargılamak isteyen İspanya mahkemelerine iade edilmeyeceğini açıklamıştı.
Straw, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamalarda ise, Pinochet'nin sağlık durumunun yargılanmaya müsait olduğunu açıklamıştı. Diktatörün ruh sağlığının geçtiğimiz eylül ve ekim ayları içerisinde bozulduğu iddia ediliyor.
Çifte zırh
Ülkesinde yargılanmaktan kurtulmak amacıyla kendisini ömür boyu senatör seçtirerek dokunulmazlık haklarından yararlanan Pinochet'nin, önümüzdeki haftaya kadar Şili Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla İngiltere'den ayrılması bekleniyor.
Pinochet hakkında Şili'de açılmış, 1973-1990 yılları arasında işlenen insanlık suçlarına ilişkin 55 dava bulunuyor. Davalar işkence gören, öldürülen ya da kaybedilen 1198 kişi hakkında.
Ancak, Şili yasaları da akli dengesi yerinde olmayan kişilerin yargılanmasına izin vermiyor. Yani Pinochet'yi Şili'de çifte zırh bekliyor.
Şili memnun
Pinochet'nin darbe sırasında öldürttüğü Devlet Başkanı Salvador Allende'nin kızı Sosyalist Parti Milletvekili Isabelle Allende, "Pinochet eğer Şili'ye dönerse, burada da adaletle yüzleşmesi gerekir" dedi.
Pinochet'in serbest bırakılması için yoğun çaba harcayan Şili Devlet Başkanı Eduardo Frei ise, "Sorunlarımızı kendimiz çözmeli ve başkalarının bizim adımıza çözmesine izin vermemeliyiz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ekvadorlu emekçilere polis saldırısı

SONRAKİ HABER

MİT raporu belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...