13 Ocak 2000 22:00

Ekvadorlu emekçilere polis saldırısı

Ekvador Devlet Başkanı Jamil Mahuad'ın istifası talebiyle sokağa çıkan işçi ve emekçiler, polis terörüyle karşılaştı.

Paylaş
Ekvadorlu emekçilere polis saldırısı
Ekvador Devlet Başkanı Jamil Mahuad'ın istifası talebiyle sokağa çıkan işçi ve emekçiler, polis terörüyle karşılaştı. Önceki gün başkent Quio başta olmak üzere birçok şehirde düzenlenen protesto gösterilerine saldıran polis, çok sayıda emekçiyi yaraladı ve gözaltına aldı.
Quito'da bir araya geldikten sonra başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçen öğrenciler, polisin göz yaşartıcı gazlı saldırısıyla karşılaştı. Diğer şehirlerde meydana gelen olaylarla ilgili net bir bilgi ise alınamadı.
Ordu güçleniyor
Bu arada, ülkenin ulusal para birimi Sucre'yi ABD Doları'na endeksleme kararı alan Mahuad, protestoları bastırabilmek için bazı önlemler de aldı. Emekli bir general olan Savunma Bakanı Jose Gallardo, önceki gün görevden alındı. Gallardo'nun yerine, Silahlı Kuvvetler Komutanı General Carlos Mendoza getirildi. Bu atamayla, ordunun hükümet üzerindeki otoritesi daha da artarken, grev ve gösterileri bastırmak için ordunun daha yoğun olarak kullanılacağı da ortaya çıktı. Öte yandan, Ekvador parasının ABD Doları'na endekslenmesi kararı, mali piyasalarda olumlu bir etki yarattı. Halkın daha da yoksullaşmasına neden olacak olan karar, bankalar arası borçlanmada yıllık faiz oranlarını yüzde 200'den yüzde 20'ye indirdi. Hükümet yetkilileri, dolarizasyonun uygulamaya geçmesi halinde, bu oranın daha da düşeceğini söylediler.
Ancak Ekvadorlu iktisatçı Olmedo Farfan, faiz oranlarındaki düşmenin yanıltıcı olduğunu ve bu gelişmenin, kişisel borçlanmalarda faiz oranlarının düşmesi anlamına gelmeyeceğini kaydetti. Farfan, bankalar dolarizasyon sürecine adapte olana kadar, faiz oranlarının yüksek kalacağını söyledi.
MB Başkanı istifa etti
Kongredeki muhalifler ve sendika liderleri ise, sucre/dolar dönüşümü paritesinin düşüklüğü nedeniyle, sucre üzerinden tasarruf yapan onbinlerce insanın parasının pul olduğunu vurguladı.
Para yönetimi üzerindeki kontrolünü tamamen yitireceği için dolarizasyona karşı çıkan Merkez Bankası, Mahuad'ın tehditleri üzerine kararı onaylamak zorunda kalmıştı. Devlet Başkanı'nın, dolarizasyona karşı çıkan MB yöneticilerini görevden alma tehdidinde bulunması, bankanın, "önümüzdeki yıl içinde sucre yerine dolara geçirme" politikasını benimsemesine yol açtı. Ancak MB Başkanı Pablo Better, Mahuad'ı protesto ederek istifa etti.
ÖNCEKİ HABER

Elmas tekellerinin elleri kanlı

SONRAKİ HABER

Pinochet'nin bunaklığı 'devlet sırrı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa