12 Ocak 2000 22:00

EGO memurları ayakta

İkramiye, yardımlar ve iyileştirme zamlarının kesilmesine karşı eyleme geçen EGO memurları, dün viziteye çıkarak, kazanılmış haklarını vermeyeceklerini ilan ettiler.

Paylaş
EGO memurları ayakta
BUGSAŞ'tan Melih Gökçek tarafından EGO Genel Müdürlüğü'ne atanan İhsan Fincan'ın emekçi düşmanı tutumu, EGO memurlarını sokağa çıkardı. EGO'nun kuruluşundan beri kazanılmış hak olarak alınan ikramiye, giyim yardımı ve iyileştirme zammının kesilmek istenmesine karşın EGO Genel Müdürlüğü önünde önceki gün alkışlı eylem yapan çalışanlar, dün de vizite eylemi gerçekleştirdiler.
EGO'nun kuruluşundan beri aldıkları yıllık iki maaş tutarı ikramiye, 800 milyon lira tutarında giyim yardımı ve aylık maaşın yüzde 40'ı oranında verilen iyileştirme zammının, EGO Genel Müdürü İhsan Fincan tarafından kesildiğini öğrenen memurlar, önceki gün akşam saatlerinde işyeri önünde alkışlı eylem gerçekleştirdiler.
EGO'da örgütlü Tüm Bel-Sen, Bem Bir-Sen ve Türk Yerel Hizmet-Sen temsilcilerinin genel müdür ile görüşme çabaları "Özel Kalem" tarafından engellendi. 800 civarında memurun Genel Müdürlük önünde alkışlı ve "Biz buradayız, genel müdür nerede" sloganlı eylemleri devam ederken, polisler aracılığıyla sendika temsilcileri Genel Müdür Fincan ile görüştüler. Görüşmede Fincan, EGO'nun zarar ettiğini öne sürerek, ödeme yapamayacağı konusunda diretti. Bunun üzerine görüşmeyi bitiren sendikacılar, eylemlerin haklarını alana kadar devam edeceğini söyleyerek, eyleme son verdiler.
Vizite eylemi ile protesto
EGO memurları dün sabahtan itibaren de viziteye çıkarak eylemlerini sürdürdüler. 1064 memurun çalıştığı EGO'da bazı amirler vizite kâğıtlarını imzalamazken, EGO Genel Müdürlük Başhekimi Dr. Erdoğan Oruç da sevk işlemlerini yapmak istemeyip, memurlara zorluk çıkardı.
Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ve şube yöneticilerinin müdahalesiyle Dr. Oruç viziteleri imzalarken, Abone İşleri Daire Başkanlığı'nda BUGSAŞ'tan getirilen elemanların veznede çalıştırıldıkları öğrenildi. Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı Rahmi Göçer ile diğer sendika yöneticileri ve memurlar Abone İşleri'ne giderek olaya müdühale etmek istedi. Abone İşleri'nde konuşan Tüm Bel-Sen EGO Temsilcisi İsmail Polat memurları işbırakmaya çağırdı. Ekmeklerinin, ekmek paralarının kesildiğini kaydeden Polat, veznelerde EGO personeli olmayan kişilerin çalıştırıldığını söyledi.
Özelleştirmenin adımı
Tüm Bel-Sen Temsilcilik Yöneticisi Sadrettin Aydemir de, olayın EGO'daki özelleştirmeye zemin hazırlama girişimi olduğunu söyledi. EGO çalışanları olarak, "EGO Çalışanlar Yönetmeliği"nin kendilerine verdiği bu hakkın gaspına izin vermeyeceklerini dile getiren Aydemir, çalışanlar aleyhinde alınan kararlar geri alınıncaya kadar eylemlerin süreceğini söyledi.
Bu sırada gelen Abone İşleri Daire Başkanı Şerafettin Genç, işyerini terk etmelerini istedi. Sendikacıların karşı çıkması üzerine güvenlik görevlilerini çağıran Genç'e tepki gösteren sendikacılar, aboneleri de kendilerine destek vermeye çağırdılar.
Sendikacılar daha sonra EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ile görüşmek üzere EGO Genel Müdürlüğü'ne giderken, güvenlik elemanları tarafından girişte durduruldular. Özel Kalem Müdürü ile telefonda görüşme sonucu, İhsan Fincan ile görüşmelerinin saat 14.00'te olabileceği bildirildi. Sendikacılar ise "Problemi büyütmek mi, çözmek mi istiyorsunuz" diyerek hemen görüşmek istediklerini bildirmelerine rağmen, istekleri kabul edilmedi.
EGO Yemekhanesi önünde açıklama yapan Vicdan Baykara, EGO Genel Müdürü'nün kendileriyle görüşmek istemediğini bildirerek, bu tutumu ve Abone İşleri Daire Başkanlığı'ndaki tutumu kınadı. Var olan haklarının gasp edilmesine karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini bildiren Baykara, "EGO'da ciddi suç işlenmektedir. Abone İşleri'nde memur olmayan başka şirketlerden getirilmiş kişiler çalıştırılmaktadır. Bu büyük suçtur, suç duyurusunda bulunacağız" diyen Baykara'nın ardından konuşan Rahmi Göçer de, kamu çalışanlarını yıllardır horlayan, küçük gören anlayışın burada da görüldüğünü söyledi.
İki genel başkanın randevu talebine 2,5 saat sonraya süre verilmesini hem kınadığını, hem protesto ettiğini açıklayan Göçer, artık muhataplarının Genel Müdür değil, Melih Gökçek olduğunu söyledi. "İsteğimiz işimiz, aşımız, ekmeğimiz" diyen Göçer, memurları birliklerini bozmamaya, eylemlerini siyasi zemine çekmemeye çağırdı. Göçer gasp edilen haklarını alana kadar eylemlerinin süreceğini bildirdi.
Öğlene kadar süren vizite eylemi, saat 12.45 sıralarında Tüm Bel-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen ve Bem-Bir-Sen adına yapılan ortak basın açıklamasının ardından sona ererken, memurlar bugün de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in partisi Fazilet Partisi'ne gidecekler.
ÖNCEKİ HABER

MHP'li başkanın korumasından

SONRAKİ HABER

Sungurlu'da 23 Aralık eylemine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...