12 Ocak 2000 22:00

Tarho davası karar için ertelendi

Üniversite öğrencisi Ümit Cihan Tarho'yu öldüren ülkücülerin yargılandığı duruşma, karar için ertelendi. Duruşmada, Caner Öztürk'ün de tahliyesine karar verildi.

Paylaş
Tarho davası karar için ertelendi
İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Ümit Cihan Tarho'nun, 7 Ocak 1998 tarihinde bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili dün görülen duruşma, karar için 17 Ocak 2000'e ertelendi. Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilen duruşmaya, müdahil avukatlar Yıldız İmrek, Muharrem Kılıç, İrfan Gündüz, Doğan Karaoğlan ve Sevgi Altıntaş katılırken, tutuklu sanıklar Kadri Kılıç ve Caner Öztürk de hazır bulundu.
Önceki duruşmada Kadri Kılıç için "kasten adam öldürmek" suçunu düzenleyen 448. maddeden, Caner Öztürk için de 464/1. maddeden ceza verilmesini isteyen savcı, dün de sanık M. Fatih Gökalp'in "zincir bulundurduğu" için 6136 sayılı kanun gereği cezalandırılmasını talep etti.
Sanık Kadri Kılıç'ın avukatı ise, içinde Eminyet Müdürlüğü'nün de yer aldığı bazı odaklar tarafından olayın yönlendirilmeye çalışıldığını söyleyerek, suçun sadece müvekkilinin üzerine yıkılmaya çalışıldığını iddia etti.
Bir tahliye
Kararı açıklamak üzere duruşmayı 17 Ocak 2000 tarihine erteleyen mahkeme heyeti, sanık Caner Öztürk'ün yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verdi. Duruşma, Ümit Cihan Tarho'nun babası Zülküf Tarho, EMEP İl Başkanı Nazif Bali ve bir grup EMEP'li tarafından izlendi. Tarho davası bitme aşamasına gelirken Malatya kamuoyu, mahkemenin olayın başında yer alanlardan Salih Bayrak'ın neden duruşmalara getirilmediği ve olayın yönlendiricileri arasında isimleri geçen Emniyet Müdürlüğü ile Ülkü Ocakları hakkında neden tahkikat başlatılmadığı sorularının yanıtlarını bekliyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


MHP'liler cenazeleri şov alanına çevirdi
Dersim'in Ovacık ilçesine bağlı Yenikonak köyü kırsalında meydana gelen çatışmada yaşamını yitiren Binbaşı Ufuk Bülent Yavuz ve diğer askerlerin dün yapılan cenaze törenleri MHP'lilerin şovuna dönüştürüldü. MHP yöneticileri, cenaze törenlerinde Abdullah Öcalan hakkında verilen idam cezasının infazını gündeme getirerek, asker ailelerinin duygularını istismar etmeye ve idam üzerinden rant sağlamaya çalıştılar.
Jandarma Kurmay Binbaşı Ufuk Bülent Yavuz'un cenazesi, Ankara'da düzenlenen törenin ardından Cebeci Şehitliği'nde toprağa verildi. Bu arada, MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş ile Grup Başkan Vekili İsmail Köse, grubun bulunduğu yere geldi. Okumuş, "İşte Türk milleti burada, yüreği yananlar burada. Asılsın mı asılmasın mı? diye tartışanlar buraya baksın" dedi.
Kocatepe Camii'ndeki cenaze törenine, şehit Binbaşı Yavuz ile Üsteğmen Karabacak ve emekli büyükelçi Günver'in aileleri, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, çok sayıda bakan, Genelkurmay Başkan Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk, bazı siyasi partilerin temsilcileri, üst rütbeli komutanlar, subay ve astsubaylar katıldı.
Kocatepe Camii'ne gelişinde Başbakan Yardımcısı Özkan, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ve Ankara Valisi Yahya Gür tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Demirel, Binbaşı Yavuz ve Üsteğmen Karabacak ile Günver'in ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. Bu sırada, cenaze töreni için Kocatepe Camii'nde bulunan bir grup, protestoda bulundu. Ellerinde fotoğraflar taşıyan aileler, "Şehitlerin kanı üzerinden pazarlık etmeyin", "Yavrularımızın hakkını verecek misiniz?", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Devleti yönetenler bizi satmasın", "Kahrolsun PKK" şeklinde sloganlar attılar.
İmam uyardı
Grubun protestolarını sürdürmesi üzerine, cenaze namazını kıldıran imam, "Cenaze namazını kılacağız, lütfen sakin olalım. Lütfen gürültü etmeyelim" uyarısında bulundu. Grup, cenaze namazının ardından da protestolarını sürdürdü. Protestocular arasında İmralı yargılamasında şehit ailelerinin avukatlığını yapan Şevket Can Özbay'ın da bulunduğu görüldü.
MHP yöneticileri şov yaptı
Bu arada, MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş ile Grup Başkan Vekili İsmail Köse, grubun bulunduğu yere geldi. Okumuş, "İşte Türk milleti burada, yüreği yananlar burada.
Asılsın mı asılmasın mı diye tartışanlar buraya baksın" dedi. Nazif Okumuş, bir gazetecinin "Hükümeti bozma pahasına tavrınızı sürdürecek misiniz?" sorusuna "Önce ülke" karşılığını vermekle yetindi. İsmail Köse de MHP'nin, Öcalan'ın idamı konusunda taviz vermeyeceğini söyledi. Köse, "Yargı kararı üzerinde oynanmamalı" diye konuştu. Cenaze namazının ardından Demirel ve protokolde bulunanlar cami önündeki yolda yerlerini aldılar.
Binbaşı Yavuz'un cenazesi Cebeci Askeri Şehitliği'nde, Üsteğmen Karabacak'ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'nda, emekli Büyükelçi Semih Günver'in cenazesi de Cebeci Asri Mezaralığı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve CHP Genel Başkanı Altan Öymen'in çelenk gönderdikleri görüldü.
Kocatepe Camii'nde protestoda bulunan şehit yakınları, törenin ardından sloganlar atarak Olgunlar Sokak üzerinden MHP Genel Merkezi'nin bulunduğu Karanfil Sokak'a geldi. Buradan Atatürk Bulvarı'na çıkan gruptakiler, Güvenpark'a kadar yürüdüler. Burada bir açıklama yapan şehit yakınları daha sonra dağıldılar.
'Apo asılsın' sloganları
Jandarma Komando Uzman Çavuş Asım Gökmen, Uzman Çavuş Abdullah Köse ve Jandarma Komando Onbaşı Gökçen Özkaya da, doğum yerlerinde törenle toprağa verildi.
Nevşehir Valisi Mehmet Yılmaz, Şehit Uzman Çavuş Asım Gökmen için, Acıgöl ilçesinin İnallı beldesi meydanında düzenlenen törende, kimsenin Türkiye'yi bölmeye ve parçalamaya gücünün yetmeyeceğini söyledi. "Vatan hainlerinin, şehit kanlarında boğulacaklarını" belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Türkiye'yi bölmeye ve parçalamaya yönelik hareketler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sarsılmaz gücü karşısında tükenecektir. Vatan hainleri her şeyden önce şunu iyi bilmelidirler ki; bu vatanı, bu milleti kimse parçalayamaz. Buna kimsenin gücü yetmez."
Törene, MHP Nevşehir Milletvekili Mükremin Taşkın, FP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış ile siyasi parti il başkanları, belediye başkanları ve Şehit Uzman Çavuş Asım Gökmen'in ailesi, arkadaşları katıldı. Törenin ardından, Gökmen'in cenazesi, aile mezarlığında toprağa verildi. Törene katılanlar, "Apo'yu asın", "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attılar.
Uzman Çavuş Abdullah Köse ise, Afyon'un Sultandağı ilçesinde düzenlenen törenle toprağa verildi. Öcalan'ın asılmasını isteyen anne Rabia Köse, "Hükümete sesleniyorum. Şehit aileleri, insanlarımız daha fazla acı çekmesin. Artık Apo'yu beslemeyin. Asmanın vakti geldi de geçti bile" diye konuştu. Jandarma Komando Onbaşı Gökçen Özkaya da, Sivas'ın İmranlı ilçesinde toprağa verildi.
ÖNCEKİ HABER

Deprem işçiyi ve SSK'yı da vurdu

SONRAKİ HABER

Bağlama'dan Ta'ya şelpe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...