12 Ocak 2000 22:00

Deprem işçiyi ve SSK'yı da vurdu

2 milyon 300 bin sigortalı işçinin bulunduğu deprem bölgelerinde, işlerini kaybeden işçilerden çok az bir bölümü işyerlerinin onarılmasıyla yeniden işbaşı yaptı.

Paylaş
Deprem işçiyi ve SSK'yı da vurdu
Marmara Bölgesi ile Bolu-Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım'da meydana gelen deprem sonucu, işyerleri tamamen yıkılan veya ağır hasar gören 140 bin işçi işini yitirdiği, SSK'nın da prim ödemelerinin ertelenmesi yüzünden her ay 11 trilyon lira tutarında prim kaybına uğradığı öğrenildi.
10 bin 900 işyeri yıkıldı
SSK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 17 Ağustos ve 12 Kasım'da meydana gelen depremler sonucunda Kocaeli, Sakarya, Yalova ve İstanbul'un bir bölgesi ile Bursa, Düzce, Bolu ve bağlı yerleşim merkezlerinde, SSK'ya bildirge veren toplam 310 bin işyerinden 10 bin 900'ü tamamen yıkıldı, 9913'ü orta, 9675'si ise az hasar gördü.
140 bin işçi işini yitirdi
Depremlerde, işyerleri tamamen yıkılan veya ağır derecede hasar gören 140 bin işçi işini yitirirken, SSK'nın da bugüne kadarki prim kaybı 45 trilyon lirayı buldu. SSK yetkilileri, depreme uğrayan illerde toplam 2 milyon 300 sigortalı işçi bulunduğunu, bunlardan 140 bininin deprem nedeniyle işini yitirdiğini belirterek, bu işçilerden çok az bir bölümünün işyerlerinin onarılmasıyla yeniden işbaşı yapmaya başladıklarını kaydetti.
Prim ödemeleri durduruldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yayınlanan bir genelge ile deprem bölgesindeki SSK prim ödemelerinin 1 yıl süre ile ertelendiğine dikkati çeken yetkililer, bu genelge uyarınca kurumun her ay 11 trilyon lira tutarında prim kaybına uğradığını bildirdiler.
SSK'nın aylık prim tahsilatının yaklaşık 250 trilyon lira düzeyinde olduğuna dikkat çeken yetkililer, deprem nedeniyle kurumun uğradığı aylık prim kaybının, toplam aylık prim tahsilatının yüzde 5'ini oluşturduğunu belirttiler.
Devlet hiçbir önlem almıyor
Deprem bölgesinde yaşanan işsizlik büyük boyutlara ulaşırken, devletin bu yönde hiçbir tedbir almaması tepkilere neden oluyor.
ÖNCEKİ HABER

Zirve öncesi baskın

SONRAKİ HABER

Tarho davası karar için ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa