12 Ocak 2000 22:00

Zirve öncesi baskın

Alman polisi, Türkiye'de hükümet ortaklarının 'Öcalan zirvesi'ne başlamadan önceki saatlerde Özgür Politika'nın Almanya'daki tüm bürolarını bastı.

Paylaş
Zirve öncesi baskın
Türkiye'de hükümet ortaklarının, Abdullah Öcalan'ın idamı ile ilgili dosyanın AİHM kararı uyarınca Başbakanlık'ta bekletilip bekletilmemesini karar verecekleri zirve öncesi, Alman polisi tarafından Özgür Politika gazetesinin Almanya'daki üç bürosu da basıldı. Baskın kararının eylül ayında alındığı bildirildi.
Alman polisi, Özgür Politika gazetesinin, Frankurt, Berlin ve Düsseldorf'ta bulunan bürolarına dün sabah saat 10.00 sıralarında baskın düzenledi.
Kürdistan Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, baskınlarla aynı saatlerde gazetenin Frankfurt merkez bürosunda görev yapan kişilerden bazılarının da evlerine baskın düzenlendi.
Gazetenin yöneticilerine soruşturma
Frankfurt İdare Mahkemesi'nin kararıyla gerçekleştirildiği bildirilen baskına gerekçe olarak, gazetenin PKK yönetim kadrosunun açıklamalarına yer vermek, PKK'nin eylem ve etkinlikleri üzerine haberler yapmak, Abdullah Öcalan'la dayanışma haberlerine yer vermek suretiyle Dernekler Yasası'nın 1. Maddesi'nin 1. paragrafını ihlal etmesi gösterildi.
Merkez büro baskınının ardından, gazetenin İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yıldırım, Genel Müdürü Ahmet Yücedağ ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Cemal Uçar hakkında soruşturma başlatıldı. Kürdistan Enformasyon Merkezi'nce yapılan açıklamada, Türkiye'de hükümet ortaklarının Abdullah Öcalan'la ilgili karar vermek için toplanacağı gün, gerçekleştirilen bu saldırı ile basın gözgürlüğüne barbe indirildiği kaydedildi. Açıklamada, devam eden arama ve soruşturmaların derhal durdurulması istenirken, basın özgürlüğünden yana tüm gazeteciler derhal aktif olarak tavır almaya çağırıldı.
Özdemir'in sözleri gerekçe
Gazetenin Berlin bürosundaki basında ise polisin, hükümet ortaklarından Yeşiller Partisi'nin Milletvekili ve Federal Parlamento İç Politika Komisyonu Üyesi Cem Özdemir'in Federal Parlamento'da Özgür Politika gazetesi ile ilgili yaptığı bir konuşmayı gerekçe gösterdiği öğrenildi. Bu konuşmanın ardından, Darmstadt Başsavcılığı, başta Özgür Politika olmak üzere Türkiyeli sol içerikli gazetelerin yakın takibe alınacağını açıklamıştı.
Özgür Politika: Baskın tarihi tesadüf değil
Özgür Politika gazetesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, baskınların Frankfurt Asliye Mahkemesi'nin 29 Eylül 1999 tarihli soruşturma emriyle gerçekleştirildiği belirtildi. Özgür Politika gazetesinin, Almanya yasalarına göre kurulduğuna ve bu yasaların kendisine yüklediği hukuki, ticari ve mali sorumluluklarını yerine getiren bir kurum olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "bu kadar kapsamlı bir baskının, Kürtlerin topluca sınır dışı edildiği, günaşırı ev baskınları ve gözaltıların yaşandığı, Türkiye'de PKK Genel Başkanı Öcalan hakkında zirvenin yapıldığı güne denk getirilmesi tesadüf değildir" denildi. Açıklamada, gazetenin Almanya'da faaliyet yürütmesi, baskıya girmesinin istenen bir tercih olmadığı söylenerek, baskın için gösterilen gerekçeler ve iddiaların kurumun meşruiyetini, yasallığıın ve kamuoyundaki itibarını zedelemeye yönelik olduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Türkiye'de ve Avrupa'da önemli bir barış ve hoşgörü ortamı hakim iken, Almanya'nın da bu sürece katkı sunmak yerine, polis devleti yöntemlerine başvurması tehlikeli ve üzücüdür. Mevcut yaklaşım ve baskın, açıkça Kürtlerin haber alma, bilgilenme ve basın haklarına bir saldırı niteliğindedir. Almanya hükümetinin gazetemize yönelik bu keyfi baskınını kınıyor, basın yayın organlarını ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Haber alma ve bilgilenme Kürtlerin de hakkıdır."
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da doğalgaz kuyruğu

SONRAKİ HABER

Deprem işçiyi ve SSK'yı da vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa