12 Ocak 2000 22:00

'Türkiye anlaşma şartlarını

   yumuşatmaya çalışıyor'

Paylaş
'Türkiye anlaşma şartlarını
    yumuşatmaya çalışıyor'
Türkiye-İran doğalgaz anlaşması konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a gelen BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım başkanlığında heyet, bugün İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene ile biraraya geldi. Petrol Bakanlığı'nda bu sabah yapılan görüşmede, dün İran Gaz Şirketi ile başlayan müzakerelerle ilgili gelişmelerin ele alındığı belirtildi.
'Türkiye ikna çabasında'
Bu arada Türk heyetinin, doğalgaz anlaşmasının şartlarını yumuşatmak istediği belirtildi. Cihan-ı İktisad (Ekonomi Dünyası) gazetesinde bugün yeralan bir haberde, ''kendi topraklarındaki gaz boru hattını tamamlayamayan Türkiye, İran yetkililerini, gaz anlaşmasının şartlarının yumuşatılması konusunda ikna etmeye çalışıyor'' denildi.
'Türkiye esneklik istedi'
Cihan-ı İktisad'ın, İRNA'nın Ankara kaynaklı haberine dayanarak verdiği haberde, "Türk heyetinin Tahran ziyaretinde, İran'ın gaz anlaşmasının uygulanmasında esneklik göstermesini istemesi ve iki tarafın da kabul edebileceği ortak bir formülün ortaya konulması için görüşmeler yapması bekleniyor" ifadesi kullanıldı.
'Yükümlülüklerimiz tamam'
İran'ın gaz anlaşması çerçevesinde Tebriz'den Türkiye sınırındaki Bazergan'a olan kendi topraklarındaki boru hattını tamamladığı ve 1 Ocak'tan itibaren gaz ihraç etmeye hazır olduğunu bildirdiği kaydedilen haberde, ''gaz anlaşmasına göre, Türkiye'nin gazı belirlenen tarihte almakla yükümlü olduğu, aksi takdirde al ya da öde (take or pay) şartına göre parasını ödemek zorunda olduğu'' iddia edildi. Türk heyeti'nin Tahran ziyareti sırasında, projenin tamamlanması hakkında bilgi edinmek için, boru hatları ve pompa istasyonlarını da ziyaret edeceği belirtildi.
Haberde ayrıca, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım'ın "Türkiye'nin 2001 yılının sonuna kadar, hattın kendi topraklarındaki bölümünü bitireceğini" vurguladığı, projenin gecikmesi ve tazminat konusunda ise "İran'dan gaz ihracının başlaması ve projenin tamamlanması konusunda kesin tarih anlaşmada yoktur ve Ankara bu yönden bir para ödemek zorunda değildir" dediği ifade edildi.
Haberde, Genel Müdür Yardım'ın ''İran ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma metninde, projenin bitmesi için tahmin edilen zaman 1 Ocak 1999 idi. Kullanılan kelime 'tahmini zaman' idi.
Metinde kesin tarih konusunda bir söz yoktur. Anlaşmada al ya da öde şartı vardı. Ancak iki taraf da gazın gönderilmeye başlanacağı kesin tarihin daha sonra belirleneceğini belirtmişti'' sözlerine de yer verildi. Haberde Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de "Ankara'nın projenin uygulanması konusunda hiçbir sorunu olmadığını" söylediği vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Belediyelere özelleştirme şartlı borç

SONRAKİ HABER

Ankara'da doğalgaz kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...