12 Ocak 2000 22:00

Taşıma patronları barikatları kaldırdı

Fransa'da birçok sektörde uygulanmaya başlanan haftalık çalışma süresinin 39'dan 35'e indirilmesine karşı eyleme geçen patronlar, sınırlarda kurdukları barikatları kaldırdı.

Paylaş
Taşıma patronları barikatları kaldırdı
Yıldız Eren
Fransa'da birçok sektörde uygulanmaya başlanan haftalık çalışma süresinin 39'dan 35'e indirilmesine karşı eyleme geçen patronlar, sınırlarda kurdukları barikatları kaldırdı. Taşımacılık sektöründe geçen yıl yapılan toplusözleşme kapsamında, kamyon sürücülerinin haftalık çalışma süresinin 35 saate göre düzenlenmesine tepki gösteren taşımacılık patronları, pazartesi gününden bu yana Fransa'nın birçok sınır kentinde kurdukları barikatlarla 35 saat uygulamasına geçilmesini ve mazot zamlarını protesto ediyorlar, "Fransa'nın Avrupa Birliği'nin diğer birçok ülkesindeki uygulamalara ters düştüğünü" iddia ediyorlardı.
İstediklerini aldılar
Önceki gün Ulaştırma Bakanı ile nakliyat patronları sendikası FNTR arasında gece geç saatlere kadar yapılan görüşmede, hükümet patronlara çeşitli vergi avantajları sözü verdi. Ayrıca yasanın uygulanmasında olabildiğince esneklik hakkı olanağı elde eden patronlar, bu sözler karşısında barikatları dün kaldırdılar.
Nakliyat şirketleri patronlarının pazartesi gününden bu yana Fransa-İspanya ve Belçika sınırında kurdukları barikatlar, komşu ülkelerden gelen kamyoncuları zor durumda bırakırken, taşımacılık sektöründe yetki sahibi sendikalar; "patronların çalışma süresinin düşürülmesi karşısındaki tutumlarını" kınadı. 1996-98 arasında birçok kez grev ve direnişe başvurarak çalışma koşullarının düzeltilmesi, AB içinde yerleştirilmek istenen esnek çalışma ve taşeronlaşmaya karşı mücadele eden FO, CGT ve CFDT sendikaları, yaptıkları açıklamada "Patronlar yıllardır, Fransız sürücülerinin ayrıcalıklı olduğunu iddia ederek kazanılmış haklarımıza saldırıyorlar. Şimdi de AB kriterleri dayatılarak, çalışma koşullarımız ve ücretlerimiz daha geri bir noktaya çekilmek isteniyor. Patronlar ve hükümet, 1998'deki eylemler esnasında da aynı sopayı sallayarak haklarımızı gasp etmeye yeltendiler. Eğer patronlar 35 saat uygulamasını kabul etmeyeceklerse, biz de eyleme geçme hakkımızı kullanacağız" dediler. Hatırlanacağı gibi, Fransız şoförler, geçen yıl yaptıkları eylem ve direnişlerle, bütün Avrupa ülkelerine getirilmek istenen esnek çalışma uygulamasının önüne geçmişlerdi.
Ücret tehdidi
Ancak şimdi, Fransız hükümeti ve taşımacılık sektörü patronları; Portekiz, İspanya, Polonya, Bulgaristan ve diğer birçok ülkedeki esnek ve kuralsız, sendikasız çalışma koşullarını örnek göstererek, rekabet koşullarından geri kaldıklarını öne sürüyorlar. Fransız patronlar, 35 saat uygulamasına geçildiği koşullarda ücretleri düşürme tehdidi savurarak, bu sektörde çalışan sürücüleri de yedeklemeyi hedefliyorlar.
Yasa konusunda işçilerle patronların çıkarları aynı olmadığından, sürücüler, patronların kendi çıkarları için şoförleri eylem sahasına sürülmesine karşı iş arkadaşlarını uyarıyor.
Hükümetin 35 saat yasa değişikliğinde birçok konu oldukça muğlak bırakıldığı için, patronlar, bu dönemi fırsat bilip daha fazla avantaj koparmanın peşinde koşuyorlar.
Yasa neler getiriyor?
Taşımacılık sektöründe öngörülen 35 saat uygulamasına göre; haftalık çalışma süresi 35'e indirilecek (diğer sektörlerde yasal olarak 39 saat olmasına rağmen bu alanda 45 saate kadar çıkabiliyordu), 39 saatin üstündeki çalışma süresi ise mesai kabul edilecek. Dinlenme süresinin hesaplanması ise, 45 saat üzerinden olacak. Yasa, birçok konuda boşluklar içerdiğinden haftalık çalışma süresi 56'ya kadar çıkabiliyor. Sendikaların, çifte mesai gibi konulardaki boşluklar hakkında Ulaştırma Bakanlığı'yla yaptıkları görüşmelerden de bir sonuç çıkmış değil.
CFDT, FO ve CGT sendikaları, yaptıkları açıklamada "patronların barikatının yerini işçilerin barikatının almaması için" ücret, ek saat ve dinlenme süresi konularında hükümetten konuya açıklık getirmesini istediler.
ÖNCEKİ HABER

Diktatöre İngiliz şefkati

SONRAKİ HABER

FIS'in askeri kanadı fesh edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...