12 Ocak 2000 22:00

Diktatöre İngiliz şefkati

İngiliz İçişleri Bakanı Jack Straw, İngiltere'de gözetim altında tutulan Augusto Pinochet'nin yargılanmak üzere İspanya'ya iade edilmeyeceğini açıkladı.

Paylaş
Diktatöre İngiliz şefkati
Bir yılı aşkın bir süredir İngiltere'de gözetim altında tutulan Şili Diktatörü General Augusto Pinochet, sağlık gerekçeleriyle, kendisini yargılamak isteyen İspanya'ya iade edilmiyor. Binlerce kişinin katili Pinochet'nin son umudu olan tıbbi test sonuçları, 84 yaşındaki diktatörün sağlık durumunun mahkeme önüne çıkmak için uygun olmadığı yönünde geldi. Pinochet'ye özgürlük yolunu açan karar, önceki gece İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw tarafından açıkladı.
Temyiz için bir hafta
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pinochet'nin serbest bırakılmasının İspanya, Şili ya da ilgili tarafların yasal temsilcilerine tabi olduğu belirtildi. Açıklamada, hükümetin Pinochet ile ilgili bundan sonra ne yapacağı belirtilmedi. Ancak diktatörün İspanya'da yargılanması ihtimaliç yerine, Şili'ye gönderilmesi olasılığının belirdiği kaydediliyor.
Pinochet, Londra'da tedavi görmekte olduğu bir hastanede, İspanyol Yargıç Baltasar Garzon'un istemi üzerine 16 Ekim 1998'de tutuklanmıştı. İspanyol yargıçlar, bazı İspanya vatandaşlarının da öldürülmesinden sorumlu olan Pinochet'nin İspanya'ya teslim edilmesini istiyorlar. Garzon'un temyiz mahkemesine başvurmak için önünde bir haftası var. Bu sürenin sonunda Pinochet'nin Şili'ye dönebileceği belirtiliyor.
Karara tepki
Pinochet hakkındaki rapor, Pinochet karşıtlarının ve cunta döneminde katledilenlerin ailelerinin tepkisine yol açarken, Pinochet yandaşlarını sevindirdi.
Pinochet'nin İspanya'ya iadesi için İspanyol yargıçlara yardım eden Arjantinli insan hakları avukatı Carlos Slepoy, Madrid'de yaptığı açıklamada, kararı kınadı ve bu kararın Pinochet'nin ülkesine gönderilmesi sonucunu doğurmamasını diledi. Slepoy, "Eğer Pinochet'nin sağlık durumu yargılanmasına engelse dava askıya alınabilir. Ancak, sağlık durumu düzelinceye kadar ev hapsinde kalmalı. Adalet, Pinochet'nin yargılanmasını istiyor. O, korkunç suçlarla itham ediliyor" diye konuştu.
İspanyol savcı Enrique Santiago da, İngiltere hükümetinin insani nedenlerle Pinochet'nin serbest bırakılması yönünde bir karar alması durumunda, İngiliz savcıların, Pinochet'nin yeni bir sağlık kontrolünden geçmesini sağlamaları için İspanyol Ulusal Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi. Santiago, Pinochet ile ilgili olarak İspanya'da yargılanmadan önce alınacak her kararın "uygun olmayacağını ve eksik olacağını" belirterek, "Onun suçlu ya da masum olduğu kararını İspanya adaleti vermeli" dedi.
Katilin yandaşları sevindi
Karar, Pinochet yandaşlarını ise sevince boğdu. Emekli General Rafael Villarroel, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, "Bu ülke için çok olumlu. Karar, Pinochet'nin dönüşü için kapıları açıyor" dedi. Şili'de sağ kanatta yer alan Ulusal Yenilenme Partisi Başkanı Alberto Cardemil ise, "Ülkenin çoğunluğunun, Şili'nin egemenliğini etkileyen bu sorunun çözümünü istediği konusunda bir şüphe yok" dedi.
Depresyon geçiriyormuş
CIA işbirlikçisi diktatörün oğlu Marco Antonio Pinochet, babasının sağlık durumunun iyi olmadığını ve babasında hafıza kaybı olduğunu söyledi. İngiliz Sky televizyonuna konuşan Marco, diktatörün bir süre sonra yürüyemeyebileceğini, kilo kaybettiğini, bellek ve uyku sorunları olduğunu anlattı. Marco, babasının gittikçe ağırlaşan bir depresyon geçirdiğini de söyledi.
Pinochet hakkında verilen kararın yankılarının sürmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

'Bugün yarından iyi'

SONRAKİ HABER

Taşıma patronları barikatları kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...