11 Ocak 2000 22:00

Şehir Tiyatroları'nda oyunlar sürüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda bu hafta 6 sahnede oyunlar gösterilirken iki tane de çocuk oyunu sahnelenecek.

Paylaş
Şehir Tiyatroları'nda oyunlar sürüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda bu hafta 6 sahnede Romeo ile Jüliet, Misyon -Bir Devrimi Anmak, Pembe Konağın Gelinleri, Önce İnsan, Kadın ile Memur, Ayla Algan "Yunus Emre Söylüyor", Hoşu'nun Utancı, Oyuncaktaki Sır, Alaaddin'in Sihirli Lambası, Atatürk ve Çocuk adlı oyunlar sahnelenecek.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde 11. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde de sahnelenen ve büyük ilgi gören W. Shakespeare'nin Romeo ile Jüliet adlı oyununun yönetmeni Başar Sabuncu, yorumu için "Kent ülke halkının bölünmüşlüğünden medet umarak, nicedir yok olmaya yüz tutmuş iktidar erkini yasal şiddete başvurarak sürdüren bir baskı yönetiminin gölgesinde çıkar kavgasına tutuşmuşken, toplumsal çürümenin batağında sözüm ona gösteriş ve debdebelerini sürdürmeye çabalayan iki düşman ailenin çocukları yetişkinler dünyasının tekmil pisliğini taşıyan lağım kanallarının ürkütücü karanlığında katıksız bir sevgi yeşertirler. Tiyatro ve yazın tarihinin en ünlü aşk öyküsü Romeo ile Jüliet yakın tarihe/tarihimize göndermelerle gençlerin kanı üzerine kurulu bir iktidar erkinin sorgulandığı taze bir yorumla sahneleniyor" diyor.
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde ise, Yılmaz Karakoyunlu'nun yazdığı, Şükrü Türen'in yönettiği "Önce İnsan" adlı oyun sahnelenecek. Tahta henüz çıkmadan önce "meşrutiyet" fikrini savunan Abdülhamid ile, batılılaşma ve demokratikleşme çabasını yaşam boyu sürdüren Mithat Paşa arasındaki çekişmeyi konu alan oyun, devlet-insan ilişkisine yakın tarihimizden bugüne bir bakış getiriyor. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde cumartesi-pazar saat 11.00'de "Atatürk ve Çocuk" oyunu sahnelenecek.
Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde Aldo Nikolai'nin yazdığı, Türkçesini Muhittin Yılmaz, yönetmenliğini Mazlum Kiper, dekor tasarımını Barış Dinçel, kostüm tasarımını Aysel Doğan, müziklerini Bora Ayanoğlu, hareket düzenini Selçuk Borak, ışık tasarımını İlhan Ören'in yaptığı "Kadın ile Memur" adlı oyunda Ayşegül İşsever ve Naşit Özcan rol alıyorlar. Bir devlet memuru, işlerinden bunaldığı bir gün bir kadının ziyaretiyle şaşırır. Kadının kim olduğunu, neden geldiğini sorgularken; asıl kadının onun kim olduğunu, ne düşündüğünü sorguladığını fark eder. Devlet memuru tüm yaşamının sorgulanması karşısında sarsılmıştır. Cumartesi ve pazar saat 11.00'de Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde Namık Agayev'in yazıp yönettiği Alaaddin'in Sihirli Lambası adlı çocuk oyunu izlenebilir.
Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde ise, 1999 2000 tiyatro sezonunda en çok ses getiren oyunlardan Gülsün Siren'in Pembe Konağın Gelinleri 12-16 Ocak tarihlerinde sahnelenecek. Cumartesi-pazar saat 11.00'de Üsküdar Masahipzade Celal Sahnesi'nde Zerrin Akdenizli Çelenk ve Funda Özşener'in birlikte yazdıkları, Şevket Avşar'ın yönettiği Oyuncaktaki Sır adlı çocuk oyunu sahnelenecek.
Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde çağdaş dünya tiyatrosuna yönetmen, oyun yazarı, yönetici olarak önemli katkılarda bulunan Alman tiyatro adamı Hener Müller'in ülkemizde ilk kez Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen Misyon Bir Devrimi Anmak adlı oyunu sahnelenecek. Oyun 1789 Fransız Burjuva Devrimi sonrası, devrimin ülkülerini Jamaika'ya taşımak görevi verilen üç kişinin öyküsünü anlatmakta. Bir köylü, bir köle sahibi ve bir de eski kölenin, Jamaika'daki gelişmeler karşısında, farklı nedenlerle Fransız Devrimi'nin ve devrim sonrası monarşinin yeniden hakim olmasıyla cumhuriyet ideallerinden ve ilkelerinden kopuşun umutsuzluk ve acı dolu süreçlerini dile getiren "Misyon" Bir Devrimi Anmak, Heiner Müller'in anlatımı biçeminin yanı sıra seyirciyi sahnede olan biten karşısında tartışmaya sokan yanıyla da çağdaş bir tiyatro çalışması örneği.
Küçük izleyiciler için her cumartesi-pazar saat 11.00'de Hoşnu'nun Utancı adlı çocuk oyunu sahnelenecek.
Harbiye Cep Tiyatrosu'nda ise Yunus Emre'nin şiirlerinden yola çıkarak Ayla Algan'ın hazırladığı ve sunduğu "Ayla Algan Yunus Emre Söylüyor" tek kişilik gösterisi, salı 15.00-20.30 ve perşembe-cuma saat 15.00'te izlenebilir.
ÖNCEKİ HABER

'Emek cephesini örmeliyiz'

SONRAKİ HABER

Kürt'e gözbağı zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa