11 Ocak 2000 22:00

Esnaf destek bekliyor

12 Kasım depreminin enkaza çevirdiği Düzce'de, kendi imkânlarıyla tekrar ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyen esnaflar, belediye engelini aşamıyor.

Paylaş
Esnaf destek bekliyor
Uğur Oğuz
12 Kasım depreminin enkaza çevirdiği Düzce'de, kendi imkânlarıyla tekrar ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyen esnaflar, belediye engelini aşamıyor. FP'li Düzce Belediyesi, depremde dükkânları yıkılan ya da ağır hasar gören esnafların konteyner dükkân kurabilmek için, Kriz Merkezi'nden aldıkları izni tanımıyor. Esnaflara yardımcı olmak bir yana çeşitli engeller çıkaran Düzce Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz, dükkânları kaldırmaya hazırlanıyor. Belediyenin aldığı bu karara gösterdiği gerekçe ise akıllara durgunluk verecek cinsten: "Düzce'nin havaya ve yeşile ihtiyaç duyması!"
Çekişme esnafı vuruyor
Deprem sonrası esnafların karşılaştıkları sorunlar ve belediyenin tutumu üzerine görüşlerine aldığımız Düzceli esnaflardan (dükkân sahibi) Adem Aydın, Kriz Merkezi'nin, ileride daha uygun bir yer gösterileceği koşuluyla verdiği konteyner dükkân açma izninin, belediye tarafından tanınmamasının, Düzce'ye ikinci bir darbe indireceğini anlattı.
Konteyner, yeşile engel!
Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz'ın, sık sık zabıta yollayarak dükkânları kaldırtacağı mesajını ilettiğini belirten Adem Aydın, yüz yüze görüşmeleri sırasında da belediye başkanının 'yakışıksız' sözler sarf ettiğini söyledi.
Düzce'nin, belediyenin de belirttiği gibi, havaya ve yeşile ihtiyaç duyduğu görüşüne katıldıklarını kaydeden Aydın, "Kentin göbeğine, 'Ticaret Merkezi' adı altında bir ucubeyi dikerken çevreyi düşünmeyenlerin, her biri 3-4 metrekarelik büfe, terzi, berber gibi dükkânlara tahammül edememelerini anlayamıyoruz" diye konuştu. "Düzce'de havaya ve yeşile ihtiyaç varsa, insanların da geçinmeye ihtiyacı var. Düzce yıkılana kadar böyle şeyleri düşünmüyorlardı. Biraz geç akıllarına geldi" diyen Aydın, Kriz Merkezi ile belediye arasında bir çekişme olduğunu ve asıl sorunun da bu çekişmeden kaynaklandığını söyleyerek ekledi: "Bu konteynerler geçici çözüm. Kimseye de bir zararı yok. Biz toplumun sırtına yük olmamaya, kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Şu anda bu dükkândan beş aile geçimini sağlıyor. Depremde dükkânım yıkılmadan önce dokuz aile ekmeğini çıkarıyordu."
Küçük esnafa kredi haram
Düzce esnafının depremden önemli ölçüde etkilendiğine dikkat çeken Adem Aydın, kendisi gibi, dükkânı kullanılamaz durumda olanların maddi olarak büyük kayba uğradığına vurgu yaptı. Özellikle krediler konusunda sıkıntıları olduklarını kaydeden Aydın, Ticaret Odası'na kayıtlı olmayan küçük esnafın bankalardan en fazla 1.5 milyar lira kredi alabilirken, kayıtlı ve büyük cirolu şirketlerin 5 milyar ve üstü kredi alabilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. "İsterse 50 milyar zararın olsun. Zararını gideremiyorsun. Anlatıyorsun, dinlemiyorlar" diyen Aydın, esnafın ve halkın sorunlarını dinlemeyen masabaşı yöneticilerden yakındı.
'Kimseye yük olmuyoruz'
Yöneticilerin, masa başında, 'olur' ya da 'olmaz' diyerek emirler verdiğini aktaran Aydın, dükkânları kaldırmanın kimseye yarar sağlamayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: "O zaman bizim de kuyruklara girip çorba ya da ekmek almamız lazım. Bizim de geçinemediğimiz için devletten yardım almamız lazım. Biz bunların hiçbirini istemiyoruz. Bu dükkânlar hem bizim kimseye yük olmamamızı sağlıyor hem de toplumun moralini, psikolojisini düzeltiyor. 'Her şey yıkıldı' diyenler, 'Dur bakalım bir şeyler düzelmeye başladı' demeye başlıyor." Aydın, konteynerlerin deprem açısından güvenli oldukları için de insanların rahatça alışveriş yapabildiklerine dikkat çekti.
Yardımlar nereye gidiyor?
Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından yardım yağdığını ancak Düzce'ye bunun çok küçük bir kısmının aktarıldığını belirten Aydın, "1.5 milyar lirayı banka verse ne olur, vermese ne olur. Sadece konteyner için 1 milyar 600 milyon liralık senet imzalamışım ben. Nereden baksan 12-13 milyar zararım var. Mevcut malım kırılmış dökülmüş. Makinelerim bozulmuş. Elektrikler kesildiği için 2.5 ton dondurmam ziyan olmuş..." diyerek, çok zor durumda olduklarını aktardı.
Küçük esnafa el uzatmadı
Düzceli esnaflardan Adem Aydın, bir süre belediye ve ilgili kişilerin kendilerine yer göstermesini ve yardım etmesini beklediklerini, ancak bu beklentilerinin hiçbirisinin karşılanmadığını kaydederek, acil olarak finansal desteğe ihtaçları olduğunu söyledi. Adem Aydın, şu önerilerde bulundu:
Kalıcı yer sağlansın
  • Öncelikle esnafa kalıcı yer gösterilsin,
  • Belediye yönetimi ve Kriz Merkezi arasındaki problemler bir an önce giderilsin,
  • Esnaf odalarının görüşü alınsın,
  • Esnafa somut yardımlarda bulunulsun,
  • Esnafın gerçek zararı tespit edilerek, bu doğrultuda kredi olanağı sağlansın.
    Vaatler unutuldu
    Esnaf Adem Aydın, 50 yaşında olduğunu, ancak şimdiye kadar halkın beklentileri doğrultusunda politika yapan yöneticilere rastlamadığını belirterek, şunları söyledi: "1967 depremini de gördüm. O depremden bu yana çok şey konuşuldu. O zaman da depremden sonra binaların daha sağlam inşa edileceği söylenmişti. Ama hâlâ her şey eskisi gibi, düzelen birşey yok. Bu deprem, yeniden planlı ve programlı bir yapılanma için olanak sundu. Ancak şimdi de, onun bunun torpiliyle, araya adam koymasıyla binalar ve yollar yanlış inşa edilirse, yine aynı sorunlar başgösterir."
  • ÖNCEKİ HABER

    'Geleceğiniz için davaya sahip çıkın'

    SONRAKİ HABER

    'Emek cephesini örmeliyiz'

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...