11 Ocak 2000 22:00

'Geleceğiniz için davaya sahip çıkın'

İnönü Üniversitesi öğrencisi Ümit Cihan Tarho'nun ülkücüler tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Bugün davanın karar duruşması yapılacak.

Paylaş
'Geleceğiniz için davaya sahip çıkın'
Yusuf Karadaş
İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Ümit Cihan Tarho'nun ülkücü faşistler tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Cinayetle ilgili olarak Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada bugün sadece iki tutuklu var. 12 Ocak'ta son duruşması yapılacak olan Ümit Cihan Tarho davasının önceki duruşmasında savcı mütalaasını vererek tutuklu sanıklardan Kadri Kılıç için kasti olarak adam öldürmekten TCK'nın 448. maddesi ve Caner Öztürk için 464/1 maddesinden ceza verilmesi, ama tutuklu sanık Caner Türk'ün yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesini istedi. Davanın bir numaralı sanığı Kadri Kılıç'ın ek savunmasında saldırının hazırlanması süreci ve sonrası için yeni itiraflarda bulunmasına rağmen davanın seyrinde herhangi bir değişiklik olmadı. Biz de, davanın son duruşması öncesinde Ümit Cihan Tarho'nun babası Zülküf Tarho ile davanın gelişimi ve geldiği nokta üzerine konuştuk.
Ümit Cihan'ın öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Bugün cinayeti nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ümit Cihan'ın öldürülmesi ait olduğu sınıfın eğitim hakkının elinden alınmasına yönelik bir cinayet olarak değerlendiriyorum. Daha önceden tasarlanmış, organize ve belli bir odak tarafından yönlendirilmiş bir saldırı ve bunun sonucu bir öldürme olayıdır. Ümit Cihan'ın öldürülmesi ülke genelinde üniversitelerde cereyan eden olayların bir parçasıdır. Üniversitedeki emekçi çocuklarının ait oldukları sınıfın mücadelesinin yanında yer almalarına tahammül edemeyen güçler, bugün kamuda çete olarak bilinen "sivil" güçleri örgütleyip bu saldırıları icra ettirmektedirler.
Bugün davanın geldiği aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mahkemenin bugün geldiği aşama aslında yukarıda söylediklerimi doğruluyor. Yargıda bu olayların ferdi, kişisel olaylar olarak ele alınması, aslında bu tip olayların tekrarına ve sürekliliğine bir kolaylık temin eder. Davaların bu biçimde görülmesi, bu saldırıları icra edenlerin tedirginlik duymadan rahat rahat tekrar böylesi olaylar içine girmelerine zemin hazırlamaktadır. Biz biliyoruz ki, bir toplumun geleceğinin teminatı gençliğidir. Ama gençliği ne kadar barış ve kardeşlik ortamından uzaklaştırırsanız, gençlik de o kadar ülkenin teminatı olmaktan çıkar.
Davanın 12 Ocak'ta görülecek son duruşması öncesinde kamuoyuna neler söylemek istersiniz?
Saygımız da olsa ülkemiz gerçeği itibariyle bu olaylar yargının boyutunu aşmaktadır. Bugün özellikle bu olaylara en fazla muhatap ve hedef olan gençliğin bunlara karşı örgütlenip direnmesini istiyorum. 12 Ocak'ta görülücek olan davaya barıştan, emekten, demokratikleşmeden, insan haklarından yana tüm güçlerin, ama özellikle gençliğin katılmasının önemi olduğunu düşünyorum. Gençler kendi gelecekleri için davaya sahip çıkmalı.
Ümit Cihan'ın öldürülmesi, bireysel değil organize, örgütsel bir suçtur. Böylesi suçlara karşı ancak toplumsal dayanışma ve örgütleme ile, inatla direnme ile etkili ve caydırıcı bir rol oynanabilir. Bugün ne kadar yargıya saygımız da olsa ülkemiz gerçeği itibarıyla bu olaylar yargının boyutunu aşmaktadır. Bugün özellikle bu olaylara en fazla muhatap olan gençliğin, bunlara karşı örgütlenip direnmesini istiyorum. 12 Ocak'ta görülecek davaya barıştan, emekten, demokratikleşmeden, insan haklarından yana tüm gençlerin, ama özellikle gençliğin katılmasının önemi olduğunu düşünüyorum. Gençler kendi gelecekleri için davaya sahip çıkmalı.
ÖNCEKİ HABER

İİBK'nin araçları Okuyan'ın emrinde

SONRAKİ HABER

Esnaf destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa