11 Ocak 2000 22:00

İran'da reformcu adaylara engel

Anayasayı Koruma Konseyi, 18 Şubat'ta yapılacak olan milletvekili seçimlerine katılmak isteyen yüzlerce reformcunun adaylığını reddetti.

Paylaş
İran'da reformcu adaylara engel
İran'da gelecek ay yapılacak milletvekili seçimlerine katılmak isteyen birçok reformcunun adaylığı reddedildi. Tahran Eyalet Valisi Siyasi İşler Yardımcısı İbrahim Rızai Babadi, muhafazakârların egemen olduğu Anayasayı Koruma Konseyi'ne bağlı Denetleme Heyeti'nin, başkent Tahran'da 71 kişinin adaylığını reddettiği bildirdi. Ret kararlarından en büyük darbeyi, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi destekleyen İran İslami Katılım Partisi aldı. Partinin Tahran'daki asli adaylarının yanı sıra diğer il ve ilçelerdeki adaylarının büyük kısmı da "yeterlilik" açısından reddedildi.
Böylece, daha önce İçişleri Bakanlığı'na bağlı Yürütme Heyeti tarafından adaylığı reddedilen 41 kişiyle birlikte, toplam 985 adaydan 112'sinin adaylığı reddedilmiş oldu.
Ret oranı yüzde 8
Toplam 6800 kişiden 403'ünün adaylıklarının İçişleri Bakanlığı'na bağlı yürütme heyetleri, 300 kadarının da konseye bağlı Denetleme Heyeti tarafından reddedildiği, böylece genel olarak adaylık başvurusunda bulunanların yüzde 8'inin adaylıklarının reddedilmiş olduğu belirtildi.
Konsey'in, geçmiş seçimlere göre bu kez daha az kişinin adaylığını reddettiği, ayrıca başkent Tahran'da, rejimin çerçevesi dışında sayılan ve kendilerini "milli-dini aydınlar" olarak tanımlayan liberal İslamcıların hemen hepsinin, Cumhurbaşkanı Hatemi yanlısı refomculardan ise sadece 5-6 kişinin adaylığının reddedildiği kaydedildi. Bunda, Hatemi'nin Anayasayı Koruma Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda "uyarıda bulunması ve gücünü koymasının" etkili olduğu belirtiliyor.
Konsey, 20 günlük itiraz süresi ve incelemelerin ardından, 9 Şubat'ta kesin aday listesini açıklayacak. İran'da 10 Şubat'ta başlayacak resmi propaganda süreci 16 Şubat'ta sona erecek.
Milletvekili genel seçimlerinin ilk turu, 18 Şubat Cuma günü yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Ekva-dolar dönemi

SONRAKİ HABER

İsrail-Suriye silbaştan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...