11 Ocak 2000 22:00

Ekva-dolar dönemi

Ekvador Devlet Başkanı Jamil Mahuad, ulusal para biriminin ABD Doları'na endeksleneceğini ilan etti.

Paylaş
Ekva-dolar dönemi
Ekvador hükümeti, ülkenin içinde bulunduğu krizden kurtulma gerekçesiyle, ekonominin ölüm fermanını imzaladı. ABD ve IMF tarafından desteklenen Devlet Başkanı Jamil Mahuad, ulusal para birimi sucre'nin dolara endeksleneceğini ilan etti. Mahuad'ın planına göre, 25 bin sucre/1 dolar paritesi uygulanarak, mali sistem tamamen ABD Doları'na bağımlı kılınacak.
Mahuad, dün yaptığı açıklamada, "İki aylık bir inceleme sonucunda, dolarizasyonun Ekvador için gerekli ve mümkün olduğu sonucuna vardım. Elimizdeki çözüm bu" dedi.
Kısa vadeli sonuçlar
Ekvador'un "ihracatı artırma" gerekçesiyle başvurduğu dolarizasyon, Merkez Bankası'nın mali politika üzerindeki yetkilerini hemen bütünüyle ABD'ye devredecek. Uygulama nedeniyle ihracat-ithalat dengesi tamamen bozulurken, ülkenin dış borçları da katlanarak artmaya başlayacak. Ayrıca ulusal para sucre, artık günlük olarak devalüe edilecek. Mali piyasalar ise, uluslararası spekülatörlerin insafına terk edilmiş olacak. Bütün bu sonuçların, işçi ve emekçilerin yoksullaşmasını daha da artırması kesin görünüyor.
'Başkan Greenspan'
Bu arada, siyasetbilimci Cesar Montufar, kararı sert bir dille eleştirdi. Montufar, dolarizasyonun, ulusal egemenliği yok edeceğini ve Ekvador'un yönetimini ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'a devredeceğini kaydetti. Latin Amerika ülkelerinden Arjantin de, birkaç ay önce aynı uygulamayı başlatmıştı. Arjantin'de dolarizasyonun ilk sonucu, ekonomik büyümenin azalması ve işsizlikte artış olarak görüldü. Ocak ayı başına kadar kısmen ABD işgali altında olan Panama da, ABD Doları'nı resmen ulusal para birimi olarak kullanıyor.
MB karşı çıktı
Merkez Bankası ise, Mahuad'ın dolarizasyon planına karşı çıktı. Olay, hükümet ile banka arasındaki çelişkilerin giderek tırmandığı biçiminde yorumlanıyor. Nitekim Mahuad, önceki gün yaptığı açıklamada, uygulamaya karşı çıkan Merkez Bankası yöneticilerini görevden alacağını söyledi. Ekvador Merkez Bankası, geçtiğimiz şubat ayından bu yana serbest kur politikası uyguluyor ve doları serbest dalgalanmaya bırakıyordu.
Geniş çaplı işçi ve emekçi eylemleriyle sarsılan Ekvador, halen IMF ile 250 milyon dolarlık bir kredi paketinin pazarlığını yapıyor.
Muz cumhuriyeti
Büyük bir kararlılıkla uyguladığı IMF ve Dünya Bankası reçeteleri nedeniyle, Mayıs 1997'de Asya'da başlayan küresel mali krizden en fazla etkilenen ülke Ekvador oldu. Ülkenin ekonomik sorunları, 1998'deki El Nino fırtınalarının yarattığı tahribatla doruğa çıktı. Krizle birlikte, ABD ve diğer emperyalistler, ülkeyi ekonomik yönden kendilerine tamamen bağımlı kılmaya yönelik adımlarını hızlandırdılar. Emperyalist tekellerin ekonomideki her alana girişi hızlanırken, ülkenin en önemli iki ihracat kalemi olan petrol ve muz fiyatları da büyük bir inişe geçti. Dünyanın en büyük muz ihracatçısı ve Latin Amerika'nın altıncı büyük ham petrol üreticisi olan Ekvador, bu fiyat düşüşlerinden olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz yıl ekonomi yüzde 7 oranında küçülürken, enflasyon da yüzde 60.7'ye fırladı. Aynı dönemde sucre, yüzde 67 değer yitirdi. Ekvador, geçtiğimiz eylül ayında bir ilke daha imza atarak, Brady hissesi üzerinden aldığı borçları ödeyemeyeceğini ilan eden ilk Latin Amerika ülkesi oldu. Brady borçları, ABD hükümetinin garantisi altındaydı.
ÖNCEKİ HABER

Temel düşünce çocuğun yararı olmalı

SONRAKİ HABER

İran'da reformcu adaylara engel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...