10 Ocak 2000 22:00

Tank ihalesi için teklifler 17 Ocak'ta

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 2000'li yıllarda kullanacağı modern tankların seçimine dönük açılan uluslararası ihalede, teklifler 17 Ocak Pazartesi günü alınacak.

Paylaş
Tank ihalesi için teklifler 17 Ocak'ta
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 2000'li yıllarda kullanacağı modern tankların seçimine dönük açılan uluslararası ihalede, teklifler 17 Ocak Pazartesi günü alınacak. Finansmanı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından karşılanacak yeni yüzyılın ilk büyük savunma amaçlı tedarik projesi, alınan karar çerçevesinde üç ayrı paket halinde gerçekleştirilecek. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı'nın daha önce 1000 adet olarak tedarikini planladığı tank projesi, üç ayrı aşama halinde değerlendirilecek.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ilk etapta, 250 adet tank için seçtiği 4 ayrı firmadan, 17 Ocak tarihinde tekliflerini alarak önerdikleri tankları deneme testlerine tabi tutacak.
Iveco çekildi
İtalyan firması Iveco'nun son anda teklif vermekten vazgeçtiği ihalede, dünyanın önde gelen ve üstün teknoloji lisansına sahip 4 ayrı tank modeli yarışacak. Almanlar ünlü Leopar-2, ABD'liler Abrams, Fransız Giat firması Leclerc ve Ukrayna ise T-80D modeli tankın lisansını, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na teklif edecek.
Bu arada TSK'nın stratejik konumunu güçlendirecek olan ilk 250 adetlik tankın seçimi ise titiz bir deneme sonrası yapılacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri, önerilen ve dünyada üçüncü nesil olarak nitelendirilen tankların, üç ayrı yerde deneme testlerine tabi tutulacağını belirttiler. Buna göre dört ayrı tipteki tanklar, ikişer ay süreyle Sarıkamış'ta soğuk ve kış şartlarına dayanıklılık testine, Kayseri'de motor çekme gücü otomatik sete tabi tutulurken Şereflikoçhisar'da ise atış testlerine tabi tutulacak.
6 ay süre olan deneme testlerinden sonra en uygun görülen tank tipi seçilecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, fiyat, teknoloji ile diğer seçici kriterlerin değerlendirilerek uygun gördüğü firma ve tank tipi ile ilgili seçimini, en geç 24 Temmuz 2000 tarihine kadar tamamlayacak. Söz konusu 250 adetlik tank üretim programının en geç 2008 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Öte yandan 2002 yılında start alacak 250 adetlik imalat programında, seçilecek yabancı firma lisansör olarak görev alırken, MKEK ve ASELSAN kuruluşları da, ana alt yüklenici olarak tank üretimine etkin ve aktif olarak katılacak.
Dünyanın önde gelen tank tiplerinin yarıştığı 250 adetlik tank projesinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na teklif vermesi beklenen firma grupları şunlar: Roketsan (Türkiye)-Giat (Fransız) - Hema Dişli Sanayi- Kale Kalıp-Aselsan ve MKEK; BMC-ABD General Dynamics-Nurol-Aselsan-MKEK; Asmaş-Ukrspetek Sport (Ukrayna)-Aselsan-MKEK; Otokar-Krauss Maffei (Almanya)-MKEK-ASELSAN.
ÖNCEKİ HABER

Liderler deprem bölgesinde

SONRAKİ HABER

Rehavete ve atalete yer yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...