10 Ocak 2000 22:00

HADEP'ten hükümete sağduyu çağrısı

HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, Öcalan'ın idamının infazı konusunda karar verecek hükümet ortaklarına sağduyu çağrısında bulundu.

Paylaş
HADEP'ten hükümete sağduyu çağrısı
HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın idamına ilişkin verilecek kararın ülkenin geleceğini ilgilendirdiğini belirterek hükümeti sağduyulu olmaya çağırdı. Yarın toplanacak "Hükümet Zirvesi"ne yönelik dün bir basın toplantısı düzenleyen Demir, Öcalan'a verilen idam cezasına yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının da iç hukuk yolu niteliği taşıdığını ve kararların bağlayıcı olduğunu ifade etti. Demir, "Avrupa Birliği'ne aday olmakla başlayan modern dünya ile bütünleşme sürecinin, iç barışın sağlanması, demokratikleşme ve barış sürecinin derinleştirilerek sürdürülmesi hedefinin" ortada durduğunu kaydetti.
"Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ile ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın sağduyulu ve ileri görüşlü yaklaşımlarının umut verici" olduğunu vurgulayan Demir, MHP'nin bu tarihi karar anı karşısında sağduyulu bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini belirtti. Demir, ülke çıkarları için bu kadar gözü kara olmayan, kendilerine dokunulduğunda insan hakları ve demokrasi çığlıkları atan FP'nin oy hesaplarıyla ülkeyi bir uçurumun eşiğine sürükleme çabalarının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. DYP'nin ise dar, kişisel ve grupsal yaklaşımla Türkiye'yi her türlü maceraya sürüklemeye müsait bir görüntü sergilediğini söyleyen Demir, "Halkımız, kendi geleceği ile oynayan bu siyasal güçlerin kaba, kuru ve ajitatif, ilkel, duygulara hitap etmeye çalışan geri politik yaklaşımlarına ilgi göstermeyecektir" dedi.
Yıllardır yaşanan "çatışmalı ortamda" binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, ekonomik olarak ülkenin bir yıkım yaşadığını belirten Demir, idam karşısında alınacak tavırların çağdaş, uygar ölçüler içinde olmasını istedi. Öcalan'ın infaz edilmesine karşı olduklarını dile getiren Demir şöyle dedi; "Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, bu oyunda yer alanların hesabı ülkeyi bölmektir. Hükümetin, yetkili kurum olarak sorunu Meclis'e taşırmadan, tarih karşısında sorumluluğuna sahip çıkarak devlet adına taahhüdünü yerine getirmesi gerekmektedir. Hükümet zirvesinde akıldışı ve maceracı bir süreci getirecek bir sonuç yerine, aklın ve sağduyunun hakim geleceğine inanıyoruz."
Öte yandan Ahmet Turan Demir dün DSP, MHP, ANAP, FP ve DYP Genel Başkanlarına bir mektup gönderdi. Mektupta, idam cezasının acilen yasalardan çıkarılması, genel ve koşulsuz bir affın gerekliliğinin kaçınılmaz hale geldiği vurgulanarak, Öcalan'ın idam cezasının infazının AİHM kararı gereğince bekletilmesi istendi.
ÖNCEKİ HABER

'Sıkıyönetim' yeraltına inince!..

SONRAKİ HABER

Liderler deprem bölgesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...