10 Ocak 2000 22:00

Marlboro tütünü Diyarbakır'dan

Diyarbakır Tütün İşleme Fabrikası Müdürü Zeki Yıldız, Marlboro sigarası için Edirne'de deneme üretiminde yetiştirilen tütünleri fabrikalarında işlediklerini söyledi.

Paylaş
Marlboro tütünü Diyarbakır'dan
Diyarbakır Tütün İşleme Fabrikası Müdürü Zeki Yıldız, Marlboro sigarası için Edirne'de deneme üretiminde yetiştirilen tütünleri fabrikalarında işlediklerini söyledi.
Fabrika Müdürü Yıldız, bir süre önce Bakanlık ile Rodop Tütün Anonim Şirketi arasında anlaşma yapıldığını, bu anlaşma kapsamında Amerikan Marlboro firması için Edirne'de deneme tütün üretiminin yapıldığını belirtti. Yıldız, üretimi yapılan tütünlerin bir kısmının Diyarbakır'a getirilerek işlendiğini ifade ederek, şöyle dedi:
"Edirne'de Marlboro firması için deneme üretiminde yetiştirilen tütünlerin, 405 bin kilosunu kendi fabrikamıza getirerek işledikten sonra, Rodop firmasına verdik.
Marlboro firmasının 2000 yılında da 700 bin kilo tütününü işleyeceğiz. Biz işleme sırasında yaptığımız masrafları, Amerikan Doları bazında günlük olarak hesaplayıp, yetkililere bildiriyoruz."
Yıldız, 1999 yılının Ocak ayında başlayan ve 8 ay süren alımlar sırasında bölgedeki üreticilerden toplam 64 milyon kilo tütün aldıklarını ve bu alımlar karşılığında üreticilere 53 trilyon lira ödeme yapıldığını belirtti. Fabrikalarının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen tütünlerinin tamamını işleyebilecek kapasitede olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: "Biz, Diyarbakır, Batman, Hatay, Bitlis, Muş ve Adıyaman illerinde üretimi yapılan tütünleri alıyoruz. Miktarı ne kadar olursa olsun, işleyebilecek kapasitedeyiz. Çünkü, fabrikamızda 750 işçi çift vardiya halinde görev yapıyor. Bu yıl yaklaşık 13 milyon kiloydu. İşlediğimiz tütünleri, Malatya, Adana, Tokat ve İstanbul'daki sigara üretim fabrikalarına gönderiyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Bölgesel eşitsizlikte hızlı artış

SONRAKİ HABER

Yabancı sermaye tahkim uyum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...