10 Ocak 2000 22:00

Ekvador'da 'sessiz' darbe

Ekvador'da ordunun direktifleri doğrultusunda kabineyi görevden alan Jamil Mahuad, böylelikle kendi koltuğunu kurtarmış oldu.

Paylaş
Ekvador'da 'sessiz' darbe
Yaklaşık iki haftadır halkın "Mahuad istifa" sloganları ile sokaklara döküldüğü Latin Amerika ülkesi Ekvador'da Devlet Başkanı Jamil Mahuad, tüm kabineyi görevden aldı. Eylemlerin ardından ordunun ve kilisenin desteğini alan Mahuad, yeni kurulacak kabinede yer alacak olan isimleri birkaç gün içerisinde açıklayacağını duyurdu. Darbe söylentilerinin tırmandığı ülkede, Mahuad bu yolla koltuğunu kurtarmış oldu. Ordu tarafından önceki gün yayınlanan bir bildiride, sorunlara "anayasal ve demokratik bir çözüm" bulunması istenmişti. Mahuad'ın kararının, ordunun bildirisinin halka açıklanmayan bir direktifi olduğu belirtiliyor.
Para dolara endeksleniyor
Ordunun 'tavsiyeleri' doğrultusunda oluşturulacak olan yeni hükümetin, halkı sefalete sürükleyen IMF ile daha da uyumlu bir şekilde hareket etmesi bekleniyor.
Nitekim, Mahuad'ın, Ekvador'un geçtiğimiz yıl yüzde yirmi oranında değer kaybeden para birimi sucrenin, dolara endekslenmesi kararını onaylayacak bir kabine oluşturulması bekleniyor.
Bu durumun ise, yerli paranın periyodik olarak değer kaybetmesine, dış borçlanmanın artmasına ve ihracat-ithalat dengesinin bozulmasına yol açması kaçınılmaz.
Mahuad, görevden alma kararı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "İki aydan uzun bir süredir yaptığım incelemeler sonucu, dolarizasyon sisteminin bizim için çıkış yolu olduğuna karar verdim" dedi.
İşçiler yılmıyor
Öte yandan, Ekvadorlu işçi ve emekçiler, eylemlerini zorla bastırmaya çalışan Mahuad diktasına pabuç bırakmaya niyetli değil. Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan akaryakıt sektörü işçileri, 17 Ocak tarihinde grev başlatmaya hazırlanıyor. Ülkede, geçtiğimiz hafta perşembe gününden bu yana sıkıyönetim uygulanıyor. Sıkıyönetim kararı, birçok sektördeki sendikanın Mahuad hükümetinin istafısını isteyen güçlü eylemleri nedeniyle alındı. Emekçiler, Mahuad'ı ülkenin para sistemi çökertmek ve ekonomiyi altüst etmekle suçluyorlar.
Ekvador ekonomisi, geçtiğmiz yıl yüzde 7 oranında bir küçülme gösterdi. Enflasyon ise yüze 60. 1998 Ağustos'unda başa gelen Mahuad'ın iktidar süresi 2003 yılında sona eriyor. Mahuad'ın kısa iktidarı, demokrasi talep eden kesimlere yönelik baskıların artığı, çok sayıda insanın 'kaybedildiği' ve işçi sınıfına bağlı sendikacıların sokak ortasında öldürüldüğü bir dönem oldu.
ÖNCEKİ HABER

Fransa'da kamyoncu barikatı

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın en kötü petrol kazası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...