09 Ocak 2000 22:00

Meclis kritik gündemlerle açılacak

Tahkim, sözde 'Sosyal Güvenlik Reformu' gibi emekçilerin tepkisini çeken birçok tasarıyı yasalaştıran TBMM'yi, yine kritik gündemler bekliyor.

Paylaş
Meclis kritik gündemlerle açılacak
Seçimlerden bu yana gece gündüz çalışarak, emekçilerin alanlarda 'mezarda emekliliğe hayır' diyerek protesto ettiği sözde 'Sosyal Güvenlik Reformu', yabancı sermayenin önündeki hukuksal engelleri kaldıran uluslararası tahkimin de içinde bulunduğu 106 yasa çıkaran TBMM'yi, 19 günlük tatil sonrasında da kritik gündemler bekliyor.
18 Ocak'ta tatil bitiyor
18 Ocak Salı günü toplanacak Meclis'in gündeminin birinci sırasında kamuoyunda ''kıyak emeklilik'' diye bilinen, milletvekillerinin emekliliğini düzenleyen, Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Yasa Teklifi bulunuyor. Kiraların 2000 yılında yüzde 25'ten fazla artırılmasını önleyen, bu nedenle de kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan yasa tasarısı da tatilin hemen sonrasında salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.
Başbakan Ecevit'in enflasyonun düşmesi konusunda kendilerine yardımcı olacağı düşüncesi ile yasalaşması konusunda titiz davrandığı bu tasarı da, en kısa zamanda genel kurulda görüşülecek. Meclis'e sevk edilen Türk Medeni Kanunu ile üzerinde çalışmalar süren Türk Ceza Kanunu gibi kapsamlı yasaların özel görüşme usulünü de düzenleyecek ve çalışmaları hızlandıracak TBMM İçtüzüğü'nü değiştiren yasa teklifinin Anayasa Komisyonu'nda görüşmelerinin kısa sürede tamamlanıp, öncelikli olarak çıkarılmasına çalışılacak. Telekom'un özelleştirilmesinin altyapısını oluşturan yasa tasarısı koalisyon ortaklarının öncelikli olarak ele alınmasını istediği tasarılar arasında yer alıyor.
Tahkim geriye doğru yütürülmesi
Liderlerin üzerinde uzlaşma sağladığı, uluslararası tahkimin geriye dönük olarak işlemesine imkân veren yasa tasarısının da bayram sonrasında Meclis'e sunulması, komisyonlarda ve genel kurulda kısa sürede çıkarılması amaçlanıyor. FP'nin 5 bankaya el konulması konusunda hükümet hakkında verdiği gensoru önergesinin, Meclis çalışmalarının başlamasından sonra bir hafta içinde görüşülmesi gerekiyor. Milletvekillerine 27 Aralık'ta bastırılıp dağıtılan gensoru önergesinin görüşülmesi için Anayasa gereği 10 günlük süre 24 Ocak'ta sona erecek.
ÖNCEKİ HABER

Gözler yüksek yargıda

SONRAKİ HABER

FP: Kopenhag Kriterleri'nin arkasındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...