09 Ocak 2000 22:00

Metin Göktepe Elazığ'da anıldı

Polisler tarafından gözaltına alınıp dövülerek öldürülen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, dün Elazığ'da EMEP ve İHD tarafından yapılan bir etkinlikle anıldı.

Paylaş
Metin Göktepe Elazığ'da anıldı
Polisler tarafından gözaltına alınıp dövülerek öldürülen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, dün Elazığ'da EMEP ve İHD tarafından yapılan bir etkinlikle anıldı. EMEP Elazığ İl Başkanı Mesut Gündoğdu ve İHD Elazığ Şube Başkanı Cafer Demir'in birer konuşma yaptığı anmada müzik ve şiir dinletileri de yapıldı.
Etkinlikte ilk konuşmayı yapan EMEP Elazığ İl Başkanı Mesut Gündoğdu, Metin'i anmanın onu anlamaktan geçtiğini söyleyip "Metin'i anlamak, günlük işçi basını olan Evrensel gazetesine sahip çıkmaktan geçer" dedi. Gündoğdu, yakın tarihte katledilen Ahmet Taner Kışlalı'ya sahip çıkılmazsa bunun da faili meçhul ama 'belli' olan bir cinayet olarak kalacağını sözlerine ekledi. Anmada söz alan İHD Şube Başkanı Cafer Demir ise; "Muhalif gazetelere ve gazetecilere yapılan sansür ve infaz yeni değildir" diyerek bunun çok eskilere dayandığını ve bu olayların devletin kendi örgütlediği kontrgerilla tarafından yapıldığını ifade etti. "1990'lı yıllar gazete ve gazetecilere baskının yoğunlaştığı yıllardır. Bunun sonucu 20'nin üzerinde gazeteci öldürülmüş, gazeteler bombalanmıştır. 2000'li yıllar da Evrensel ve Özgür Bakış gazetesinin bölgeye sokulmaması sürecinin devam ettiğini gösteriyor" diyen Demir, işkencenin de sistemli bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Eski Adalet Bakanı Baki Tuğ'un "Ben keyfi şekilde işkenceye karşıyım" sözünün bunun en açık göstergesi olduğunu da konuşmasına ekleyen Demir, işkenceyi, mağdur olanların durduracağını kaydetti. Anma, müzik dinletisi ve Elazığ Emek Gençliği'nin hazırladığı şiir dinletisiyle son buldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hükümette Öcalan tartışması sürüyor
Başbakanlık'ta bekleyen Öcalan'ın idamı ile ilgili dosyanın ele alınacağı hükümet zirvesine iki gün kala, hükümet ortakları henüz anlaşabilmiş değil. Öcalan'ın idamının hem Avrupa ile olan ilişkileri hem de iç barışı bozacağını ifade eden Başbakan Bülent Ecevit, bu görüşünü dün de tekrarladı.
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Turan Çirkin, Abdullah Öcalan'ın idam dosyasının, Meclis'te bekleyen diğer idam dosyalarının önüne alınabileceğini savundu.
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin önündeki ivedi sorunun, "Öcalan asılsın mı, asılmasın mı" sorunu değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin "infazın ertelenmesi" istemi olduğunu belirterek, "Eğer bu isteme uymazsak uluslararası alanda başımızın derde gireceği kesindir" dedi. Ecevit, AİHM'nin bu istemine uymanın, bağlayıcı anlaşmalar açısından, "ulusal bir yükümlülük" olduğunu bildirdi.
Başbakan Ecevit, DSP Genel Merkezi'ndeki bayramlaşma töreni sırasında konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ecevit'in açıklaması şöyle: "Şu sırada hükümetin önündeki ivedi sorun 'Öcalan asılsın mı asılmasın mı' sorunu değildir. Zaten bu konuda yetki, hükümette değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndedir. Şu sırada hükümetin önündeki ivedi sorun, üyesi olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden 'ihtiyati tedbir' olarak gelen 'infazın ertelenmesi' istemidir. İnfaz konusu, ancak bu isteme uyulmazsa öncelik alacaktır. Ama bu isteme uymak, bizim için, taraf olduğumuz bağlayıcı anlaşmalar açısından bir ulusal yükümlülüktür. Eğer bu isteme uymazsak uluslararası alanda başımızın derde gireceği kesindir."
Koalisyon köprünün dengesini bozmazAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne olumlu yanıt verilmesi durumunda ise Öcalan hakkındaki idam hükmünün geçersiz olmayacağını kaydeden Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yürürlükten kalkmayacaktır; sadece hükmün infazı bir süre ertelenmiş olacaktır.
Bu sürede de infazın ülkemiz için getirisi götürüsü serinkanlılıkla irdelenebilecektir.
Devletimizin kararlı tutumuyla bölücü terör hemen hemen sona ermiştir. Herhalde terörü yeniden canlandırmak isteyenlere gereksiz bir fırsat verilmemelidir.
Bu gerçekler ve gereksinmeler ışığında, ben, 12 Ocak liderler toplantısında uzlaşmaya varmakta güçlük çekilmeyeceğini umuyorum. Üç partili koalisyon hükümeti, verimli, uyumlu ve uzlaşmacı çalışmasıyla, iç ve dış kamuoyunda büyük umut ve güven uyandırmıştır.
Bu umut ve güven ortamına gölge düşmesini hiçbir hükümet ortağı istemez. Çok hassas bir köprüden ulusumuzu esenlik kıyısına ulaştırmaya uğraşıyoruz. Koalisyon ortakları herhalde bu köprünün dengesini korumaya gereken özeni göstereceklerdir."
MİT her hafta rapor verir
Bülent Ecevit, aynı konuda MİT'in Başbakanlık'a bir rapor verdiğini ifade eden bir başka gazeteciye, "MİT her hafta bize rapor gönderiyor. Orada, iç ve dış güvenlikle ilgili ellerinde bulunan, ulaşabildikleri her bilgiyi verirler.
Bunda anormal bir şey, yahut olağanüstü bir durum yok" karşılığını verdi. İç güvenlikte korkulanın ne olduğunun sorulması üzerine de Ecevit, "O ayrıntılara izin verirseniz girmeyelim. 15 yıl gibi uzun bir süre Türkiye bölücü terörden çok büyük acılar çekti. O acıların bir daha çekilmemesi için her gayreti göstereceğiz" dedi. Ecevit, 12 Ocak'taki liderler zirvesinde cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılmasının gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna ise "Hayır. O konu ayrı bir konu" karşılığını verdi.
Öcalan dosyası idam dosyalarının önüne alınabilir
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Turan Çirkin, Abdullah Öcalan'ın idam dosyasının, Meclis'te bekleyen diğer idam dosyalarının önüne alınabileceğini savundu. Çirkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa'nın Öcalan dosyasına ilişkin açıklamalarının, kişisel görüşü olduğunu belirtti.
Karaa'nın "Hükümet, 57 kişinin idamını göze alıyorsa, Öcalan dosyasını da Meclis'e gönderir" şeklindeki sözlerini ''bir koz'' olarak niteleyen Çirkin, Karaa'nın açıklamalarının kendisini bağlayacağını kaydetti.
Meclis İç Tüzüğü, Anayasa ve hukuk neyi gerektiyorsa bunun yerine getirilmesini isteyen Çirkin, idamın bir kanun gibi uygulandığını, bu nedenle Öcalan dosyasının diğer idam dosyalarının önüne çekilebileceğini söyledi.
Çirkin, "Diğerlerini asmaya gerek kalmadan Öcalan dosyası öne çekilebilir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Depremzede belediyeden

SONRAKİ HABER

Bağlama ve üzerindeki araştırmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...