09 Ocak 2000 22:00

Türkiye'nin en büyük

   naylon fatura vurgunu

Paylaş
Türkiye'nin en büyük naylon fatura vurgunu
Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan hesap uzmanları, Türkiye'nin en büyük naylon fatura vurgununu ortaya çıkardı.
Anadolu Ajansı muhabiri Türkan Al'ın edindiği bilgiye göre, Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde denetime alınan Barbaros Holding'de sürdürülen incelemelerde, çok büyük boyutlu bir naylon fatura ticareti olduğu belirlendi.
Hesap uzmanları, Barbaros Holding'de adı resmi ortaklar arasında geçmeyen Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün, ele geçirilen belgelerde, holdingde söz sahibi olduğunun ortaya çıktığını söylediler. İncelemelerde Holding bünyesinde bulunan şirketlerden 4'ünde Orhan Aslıtürk'ün ortak olduğu anlaşılırken, naylon fatura vurgununa karışan 100 şirketin büyük bölümünün kâğıt üzerinde kurulu olduğu da tespit edildi.
Hesap uzmanlarının yürüttüğü ve vergi denetmenlerinin de çalıştığı incelemelerde sadece 4 yıllık bir dönemde Barbaros Holding bünyesinde 1.5 milyar dolar civarında bir naylon fatura ticareti yapıldığı tespit edildi.
250 firmaya naylon fatura satılmış
Burada basılan naylon faturaların 250 ihracatçı firmaya satıldığı, bu firmaların arasında Nesim Malki'ye ait şirketler ile Bursa'daki bazı büyük firmaların da bulunduğu saptandı. İhracatçı firmaların naylon faturalarla devletten milyarlarca lira haksız Katma Değer Vergisi iadesi aldığı belirtildi.
Hesap uzmanları, Barbaros Holding'e ait hesaplar üzerindeki incelemelerini sürdürürken, diğer yandan da gruptaki şirketlerden naylon fatura alan ihracatçı firmaların defterlerini ve belgelerini büyüteç altına aldı. Bu şekilde naylon fatura ticaretinin gerçek boyutlarının çok daha iyi bir şekilde ortaya konacağı ifade edildi.
Bu arada, hesap uzmanlarının Barbaros Holding'deki incelemelerde Orhan Aslıtürk'ün adının da yer aldığı bazı belgelere ulaşmasından sonra, kendisi hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasını istediği öğrenildi. Ancak bu konudaki girişimler sırasında Aslıtürk'ün yurtdışına çıkış yaptığı vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Rusya büyük saldırı için hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

İsdemir'in satılmasına Özçelik-İş desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa