09 Ocak 2000 22:00

İngiltere de Pakistan'a göz kırptı

Pakistan'daki askeri darbeyi başlangıçta kınayan İngiltere, bu ülkeyle ilişkilerini normalleştirmek için Savunma Bakanlığı temsilcisini cuntacılarla görüşmeye gönderdi.

Paylaş
İngiltere de Pakistan'a göz kırptı
Pakistan'daki cunta rejimini başlangıçta sert açıklamalarla "kınayan" batılı emperyalistler, bu ülkeyle ilişkilerini yavaş yavaş yeniden normalleştiriyor. Geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen darbeyi en ağır dille kınayan ve birkaç hafta boyunca "sivil hükümet" talep eden İngiltere, cuntacılarla normal ilişkilere geçmeye hazırlanıyor.
Pakistan darbesinde batılı emperyalistlerin de rolü olduğunu gösteren bu "normalleşme" süreci kapsamında, önümüzdeki perşembe günü iki ülke temsilcileri arasında resmi bir görüşme yapılacak. Görüşmelerde İngiltere'yi temsil edecek olan Savunma Bakanlığı'ndan Sir Charles Guthrie, üç gün boyunca cunta liderleriyle temaslarda bulunacak.
Müşerref ile görüşecek
The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre, Guthrie, 12 Ekim darbesinin şefi General Pervez Müşerref ile de görüşecek. Bu görüşmede, Pakistan'ın "demokrasi"ye geçiş takvimi ile Hindistan ile gerginliğin giderilmesi ele alınacak.
İngiltere Dışişleri tarafından, ziyaret öncesinde yapılan açıklamada, hükümetin "darbeye yönelik eleştirilerinden vazgeçmediği" öne sürülerek, görüşmelerin amacının "Pakistan'ı, demokrasiye dönüşü için bir takvim hazırlamaya sevk etmek" olduğu bildirildi.
'Bölgesel istikrar'
Ancak İngiltere'nin hâlâ etki sahibi olduğu Pakistan'ın sözde "istikrar"ı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı için "demokrasi"den daha önemli görünüyor. Bakanlık yetkilisi Peter Hain, "Pakistan'ın bir terörist yuvası, bölgesel istikrarsızlığın kaynağı, komşu ülkelere yönelik bir tehdit veya İslamcı aşırılığın üssü olmaktansa istikrarlı bir ülke olması gerekir" sözleriyle bu tutumu açıklıyor. Ancak Hain, üç günlük ziyaretin "darbenin unutulduğu veya kabul edildiği anlamına gelmediği"nde ısrar ediyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, darbenin hemen ardından yaptığı açıklamada, "hiçbir darbenin kabul edilebilir olmadığını" söylemişti. Ancak batılı ülkelerin Pakistanlı cuntacılara örtülü destek vermesi, bu sözlerin lafta kaldığını gösteriyor. Nitekim, darbeye en sert tepki gösteren İngiltere, bu ülkenin Uluslar Topluluğu üyeliğini sadece "askıya almakla" yetindi. ABD ise, darbeyi kınamaktan bile kaçındıktan sonra, General Müşerref yönetimiyle "normal" ilişkilerini sürdürmeye devam etti. Ayrıca, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinden Pakistan'a yapılan silah satışları da kesintisiz devam etti.
ÖNCEKİ HABER

Emekçiye karşı 'kutsal ittifak'

SONRAKİ HABER

Rusya büyük saldırı için hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...