09 Ocak 2000 22:00

Emekçiye karşı 'kutsal ittifak'

Ekvadorlu kuvvet komutanları, yedi saat süren bir toplantıyla, Mahuad hükümetini 'ne yapacaklarını' tartıştılar.

Paylaş
Emekçiye karşı 'kutsal ittifak'
İşçi ve emekçi muhalefetinin giderek yükseldiği Ekvador'da ordu, "darbe söylentilerine rağmen iktidarı ele geçirmek gibi bir niyeti olmadığını" açıkladı. Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada, bir yandan Devlet Başkanı Jamil Mahuad'ın emek düşmanı politikalarına destek verilirken, diğer yandan da "gerçek patronun kim olduğu" hatırlatıldı.
Yedi saatlik toplantı
Mahuad'ın sıkıyönetim ilanına rağmen grev ve sokak gösterilerinin büyük bir hızla yayıldığı Ekvador'da, ordu, bir süre önce "muhtıra" gibi bir açıklama yaparak hükümetten "ekonomik ve siyasi kaosu sona erdirmesini" istemişti. Bu koşullar altında önceki gün toplanan kuvvet komutanları, tam yedi saat boyunca "ülkedeki durum"u tartıştılar. Bu süre boyunca Genelkurmay binası kapısında biriken gazetecilere hiçbir bilgi verilmezken, radyo ve televizyonlar, toplantıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar yaydılar. Askeri darbe söylentilerini güçlendiren bu spekülasyonlara göre kuvvet komutanları, "Devlet başkanını güç yoluyla indirmek" ile "Ekonomik reformların önünü tıkayan kongreyi kapatmak için onunla işbirliği yapmak" seçeneklerini değerlendirdiler.
Mahuad'a tam destek
Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, "Silahlı kuvvetler, anayasal düzenin ihlal edilmesine yönelik her girişimi reddeder" denildi ve Mahuad'a destek verildiği açıklandı. Açıklamada, "Ordumuz; devlet güçlerine, siyasi partilerine ve topluma, krize anayasal ve demokratik sistem çerçevesinde bir çözüm bulunması çağrısı yapar" denildi. Bu gelişme, Genelkurmay'ın, ABD destekli Mahuad ile ittifak yaparak, ülkedeki tüm muhalefeti terör yoluyla bastırmaya girişebileceğine yönelik bir işaret olarak değerlendirildi. Mahuad ve hükümeti ise, toplantının sonucunu "soğuk terler dökerek" bekledi.
Clinton'dan destek telefonu
Generallerin toplantısından bir gün önce Mahuad'a telefon açan ABD Başkanı Bill Clinton, "ona güvendiğini" bir kez daha dile getirmişti.
Ekvador, ABD ve IMF destekli Jamil Mahuad yönetimi altında, 1920'lerden bu yana görülen en derin ekonomik krize yuvarlandı. Geçtiğimiz yıl ülke ekonomisi yüzde 7 oranında küçülürken, enflasyon yüzde 60'ı geçti. Ekvador para birimi 'sucre'nin yüzde 70'e yakın değer yitirmesi, halkın yoksullaşmasını daha da hızlandırdı.
IMF ve Dünya Bankası politikalarını tavizsiz uygulayarak ülkesini çöküşün eşiğine getiren Mahuad'a tek destek ordudan gelmedi. Katolik kilisesi yöneticileri, önceki gün bir açıklama yaparak, hükümeti desteklediklerini açıkladılar. Rahipler, Mahuad'ın istifa etmesi ve ardından kilise yöneticileri ile sendikacılar tarafından geçici bir ortak hükümet kurulması önerisini de kesin bir dille reddettiler.
ÖNCEKİ HABER

'Çağdaş Avrupa'dan hastane manzaraları

SONRAKİ HABER

İngiltere de Pakistan'a göz kırptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...