08 Ocak 2000 22:00

'Barış' ABD işgaliyle geliyor

ABD tarafından masaya oturtulan İsrail ile Suriye'nin anlaşamamaları halinde, Golan Tepeleri'nde oluşturulacak tampon bölge ABD askerlerine emanet edilecek.

Paylaş
'Barış' ABD işgaliyle geliyor
ABD'de yapılan İsrail-Suriye görüşmelerine Ramazan Bayramı ve Musevilerin kutsal günü nedeniyle bir günlük ara verilirken, görüşmelerde inisiyatifi elinde tutan ABD emperyalizminin hedefleri de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yapılan son açıklamada, iki ülke arasında "barış"ın sağlanması halinde, iki ülke arasındaki sınıra Amerikan askerlerinin yerleştirilebileceği bildirildi.
'İhtimal dahilinde'
Görüşmelere yakın kaynaklar, İsrail ve Suriye taraflarının kabul etmesi halinde, Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesinin ardından oluşturulacak tampon bölgede, Amerikan askeri varlığının "güvence" niteliği taşıyabileceğini söylediler. Resmi kaynaklar ise bu konuda henüz bir yorumda bulunmadı.
Ancak geçen haftalarda ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, İsrail-Suriye sınırına Amerikan askeri yerleştirilmesinin "ihtimal dışı olmadığını" söylemişlerdi.
İsrail silah peşinde
Öte yandan, İsrail'in savunma alımlarıyla görevli Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Yaron'un, Suriye ile barış durumunda İsrail'in ABD'den almak istediği yeni silah sistemleri konusunda görüşmeler yapmak amacıyla ABD'ye geleceği bildirildi.
İsrail'in, Suriye ile barışa varılması halinde ABD'den, aralarında erken uyarı ve savaş uçakları ile helikopterlerin de bulunduğu tam 17 milyar dolar değerinde silah istemesi bekleniyor. İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü kat kat artıracak olan bu silahlara dayandıracağı "barış"ın niteliği de, çeşitli çevrelerde sorgulanmaya başlanıyor.
İsrail Başbakanı Ehud Barak ile Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara arasında ABD'nin gözetiminde Washington yakınlarındaki Shepherdstown kasabasında yürütülen barış görüşmelerine, dün verilen aradan sonra bugün devam edilmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Sıkıyönetim işçileri yıldırmadı

SONRAKİ HABER

Grozni bayrama sakin girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...