07 Ocak 2000 22:00

Diyarbakır'da 200 bin işsiz

İş ve İşçi Bulma Kurumu'na sunulmak üzere Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda; Diyarbakır'da 200 bin kişinin işsiz olduğu belirtildi.

Paylaş
Diyarbakır'da 200 bin işsiz
Mehmet Aslanoğlu
İş ve İşçi Bulma Kurumu'na sunulmak üzere Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda; Diyarbakır'da 200 bin kişinin işsiz olduğu belirtildi. Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne ise sadece 26 bin 649 kişinin kaydını yaptırdığı ifade edilen aynı raporda, Diyarbakır şehir merkezinde 832 bin 605 kişinin yaşadığına dikkat çekildi. Raporda, 1999 yılında İş ve İşçi Bulma Kurumu Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nün 340 kişiye istihdam garantili kurs verdiğini, bununla birlikte yıl boyunca ancak 833 kişiyi bir işe yerleştirebildiği kaydedildi.
Raporda, "bölgede yaşanan terör olayları, iç göç, iş alanlarının ve yatırımların olmaması" gibi nedenlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 8 şube müdürlüklerinin aktivitelerinde olumsuz rol oynadığı dile getirilerek, "Devletimizin ve hükümetlerimizin bu yöreleri kalkındırmak, sorunlarını çözmek ve yöreden en iyi şekilde yararlanmayı sağlamak amacıyla başlattığı çalışmalar paralelinde kurumumuzun da bölgemize ayrıcalıklı bir yaklaşımı olmalı ve sorunlarımızın çözüme kavuşturulması için diğer bölgeler düzeyine erişilmesi için öncelik tanınmalıdır" denildi.
Teknik donanım ve diğer imkânlar açısından "mahrumiyet bölgesi" olarak nitelenen bölgenin "son dönemde yapılan çalışmalar ve yatırımlarla makus talihini yendiği" savunulan raporda; kurumun iş piyasasına hakim, aktif ve etkin bir iş kurumu olma yönünde ciddi çalışmalar gerçekleştirdiği öne sürüldü. Bölgede yaşanan savaş nedeniyle yatırım yapılmadığı ve mevcutlarının da hizmet dışı kaldığı belirtilen raporda, "Yöre ekonomisi tarım, hayvancılık ve küçük işletmelere dayanmaktadır. Fabrika ve büyük sanayi yatırımlarının bulunmaması işsizliğin artmasına sebep olmaktadır" denildi.
'Kalkındırma' projeleri
İş ve İşçi Bulma Kurumu Diyarbakır Bölge Müdürü Nusret Baştaş tarafından hazırlanan raporda, Diyarbakır'ın kalkınması için hazırlanan kısa ve orta dönemli temel strateji şu ifadelerle dile getirildi: "Kalkınma çabalarında düşük yatırım maliyetleriyle maksimum faydaya ulaşabilmek için öncelikle sulama projeleri ve bunun paralelinde artan tarımsal ürünleri işleyecek tarıma dayalı sanayinin kurularak altyapı ve sosyal hizmetleri geliştirecek projeler gerçekleşmelidir."
Raporda, projelere batıdaki işadamlarının ilgi duyduğu ve yabancı şirketlerin de bölgeye yatırım yapmaya hazırlandığına dikkat çekilerek, mevcut yarım kalmış projelerin hayata geçirilmesi için Kalkınma Bankası'ndan kaynak transferi sağlanması gerektiği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan: Tartışma infaza kilitlenmemeli

SONRAKİ HABER

Banliyö hatlarının devri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...