07 Ocak 2000 22:00

'Öcalan siyasal anlamda ölmüştür'

"Asalım-asmayalım" tartışmalarını değerlendiren Başbakan Ecevit, Öcalan'ın siyasal anlamda öldüğünü ifade ederek, "Ama Öcalan'ın ölüsü, bize bazı zararlar verebilir" dedi.

Paylaş
'Öcalan siyasal anlamda ölmüştür'
Başbakan Bülent Ecevit, Abdullah Öcalan'ın artık bir zarar vermeyeceğini belirterek, "Ama Abdullah Öcalan'ın ölüsü, bize içerde ve dışarda bazı zararlar verebilir diye düşünüyorum. Bunları 12 Ocak'ta düşünmemiz lazım. Aslında Abdullah Öcalan, siyasal anlamda ölmüştür. Ama idam, onu siyasal anlamda yeniden diriltebilir kaygısını taşıyorum" dedi. Ecevit, bir hükümet sorununun ortaya çıkacağına ihtimal vermediğini kaydetti.
Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'nda gazetecilerin bayramını kutladıktan sonra çeşitli soruları yanıtladı. Devlet Bahçeli'nin, Öcalan'ın cezasının infazına ilişkin görüşlerinin hatırlatılıp, "Liderler zirvesi öncesinde bu mesajları nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine Başbakan Ecevit, şunları söyledi: "12 Ocak'ta bildiğiniz gibi koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanları olarak toplanacağız. AİHM'nin benim görüşüme göre bağlayıcı olan kararı, Öcalan ile ilgili erteleme kararı hakkında ne düşüneceğimizi birlikte görüşeceğiz. O tarihten ve toplantıdan önce hiçbir yetkili ve sorumlu devlet adamının, kendini aşırı ölçüde bağlayıcı konuşmalar yapmamasını temenni ederim. Bu bir egemenlik sorunu değildir. AİHM ile ilgili bir sorun da değildir. Öcalan hakkındaki kararın infazı veya infazın geciktirilmesi Türkiye'ye içerde ve dışarda ne getirir ve götürür. Bunların her türlü duygusallıktan uzak olarak devlet sorumluluğu içinde gözden geçirilmesi gerekir. 12 Ocak toplantısında bunu yapmaya çalışacağız."
İdam diriltir kaygısı
Koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanlarının bugüne kadar yaptıkları toplantılardan uzlaşmayla çıkıldığını ifade eden Ecevit, "Bu da hükümete büyük saygınlık, devlete büyük güven kazandırmıştır. 12 Ocak'ta yapılacak toplantıdan da gene böyle bir sonuç çıkacağını umuyorum" diye konuştu. Hiç kimsenin kendisini, Abdullah Öcalan'a acımakla eleştiremeyeceğini kaydeden Ecevit, şöyle devam etti: "Öcalan'ın, Suriye'den kovulmasını sağlayan hükümetin bir üyesiydim, Başbakan Yardımcısı'ydım. Abdullah Öcalan'ın bir Afrika ülkesinde yakalanmasını sağlayan, yakalanması talimatını veren Başbakan da benim. Benim Abdullah Öcalan'a herhangi bir acıma duygusuyla yaklaşmam söz konusu olamaz. O'nun liderliğinde teröristler halkımıza çok büyük acılar, ağır acılar çektirmişlerdir. Vatandaşlarımız tabii bu acıların ağırlığını üzerlerinde duyuyorlar, yüreklerinde duyuyorlar. Bizzat onların bu acılarını paylaşıyoruz. Ancak konuya başka açılardan da bakmamız gerekir. Benim kanıma göre Abdullah Öcalan'ın dirisi, artık bize zarar veremez. Ama Öcalan'ın ölüsü, bize, içerde ve dışarda bazı zararlar verebilir diye düşünüyorum. Bunları 12 Ocak'ta düşünmemiz lazım. Aslında Abdullah Öcalan siyasal anlamda ölmüştür. Ama idam, onu siyasal anlamda yeniden diriltebilir kaygısını taşıyorum."
'Hükümet sorunu olmaz'
Ecevit, Öcalan'ın yakalanmasının hemen ardından "terörün hızlı bir düşüş sürecine girdiğini", şu sıralarda artık neredeyse tümüyle sona erdiğini ifade etti. Ecevit, şunları kaydetti: "Bir hükümet sorununun ortaya çıkacağına ihtimal vermiyorum. Sorumlu durumdaki siyaset ve devlet adamlarının, koalisyon ortakları arasında bir görüşme ve karar alınmadan önce kendilerini veya partilerini bağlayıcı sözler söylemesinin zorluklar yaratabileceği kaygısını taşıyorum."
Ecevit, "Bahçeli'nin açıklamalarının liderler zirvesine yansıması olup olmayacağına" ilişkin bir soruya da, "Bilemiyorum, kaygılarımı ve temennilerimi belirttim" yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

Sesimi susturmayacağım!

SONRAKİ HABER

Öcalan: Tartışma infaza kilitlenmemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...