07 Ocak 2000 22:00

ASSİTEJ Türkiye'de 10 yaşında

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ)'nin Türkiye Merkezi 1990 yılında resmi olarak başlattığı etkinliklerini Değirmendere'de, depremden etkilenen çocuklara götürdüğü oyunlarla sürdürüyor.

Paylaş
ASSİTEJ Türkiye'de 10 yaşında
Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ)'nin Türkiye Merkezi 1990 yılında resmi olarak başlattığı etkinliklerini Değirmendere'de, depremden etkilenen çocuklara götürdüğü oyunlarla sürdürüyor. Türkiye'deki faaliyetine 8 Ocak 1990 tarihinde başlayan ASSİTEJ, çalışmalarına halen çocuk ve gençlik tiyatroları alanında faaliyet yürüten yazar, yönetmen, oyuncu ve kuramcılardan oluşan üyeleriyle devam ediyor.
70 civarında ülkenin üyesi bulunduğu ASSİTEJ, "insanlık için evrensel bir anlatım biçimi olan tiyatro sanatının, bütün dünyada barışa hizmet etmek için halk kitleleri arasında etkili bağlar kurulabileceği düşüncesinden hareketle, ayrıca gençlik ve çocuk eğitimindeki rolü göz önünde tutularak" 1965 yılında kuruldu.
ASSİTEJ, Türkiye'deki çalışmalarına "sanatsal düzeyi yüksek çocuk ve gençlik tiyatrolarının oluşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamayı" da amaçları arasına katarak başladı. 1.5 yıl önce başladığı yayın çalışması da bulunan ASSİTEJ, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte 4 yıldır Bursa'da Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali düzenliyor. Ayrıca, Ankara ve Eskişehir'de de benzer çocuk ve gençlik festivallerinin başlatılması için uğraşını sürdürüyor.
10. yılda Değirmendere'de
ASSİTEJ, 17 Ağustos depreminden yoğun şekilde etkilenen Değirmendere'de 23 Ekim 1999 tarihinden bu yana ise Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Değirmendere Belediyesi'yle işbirliği halinde çocuklara yönelik etkinlikler düzenliyor. Düzenlediği kampanyada toplanan oyuncak, ders, hikâye ve boyama kitapları ile kışlık giysileri çocuklara ulaştırıyor.
İngiltere ve İsrail'den de grupların katıldığı Çadırkent Sanat Etkinlikleri'nde tüm topluluklar oyunlarını ücretsiz sergiliyor. Her topluluğun etkinliği 3 gün sürüyor. 14-15-16 Ocak günleri Tiyatro Hayal Perdesi'nin "Sihirli Ülkeye Yolculuk" oyununu çocuklarla buluşturacak etkinlikler 31 Ocak-1 Şubat günleri Pembe Kurbağa topluluğunun animasyon gösterisi ve 11-12-13 Şubat günlerinde Tiyatro Çatı'nın "Sevimli Kurbağalar" oyunuyla devam edecek. Etkinliklerin temmuz ayına kadar sürmesi planlanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Devletin prefabrik yalanı!

SONRAKİ HABER

Sesimi susturmayacağım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...