07 Ocak 2000 22:00

Metin Göktepe yaşıyor

Görevi başındayken polislerce gözaltına alınan ve dövülerek katledilen Metin Göktepe, ölümünün dördüncü yılında Ankara'da, kitlesel bir basın açıklamasıyla anıldı.

Paylaş
Metin Göktepe yaşıyor
Görevi başındayken polislerce gözaltına alınan ve dövülerek katledilen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, ölümünün dördüncü yılında birçok ilde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.
Meslektaşları, emekçiler ve dostları, Ankara Yüksel Caddesi'nde kitlesel bir basın açıklamasıyla Metin Göktepe'yi andı. Anmada, Metin Göktepe cinayetinin tüm sorumlularının yargılanması ve bütün gazeteci cinayetlerinin aydınlanması istendi. CHP İstanbul İl Örgütü, Metin Göktepe'nin öldürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu önünde düzenlediği anmada, Göktepe'nin ölümüyle sonuçlanan toplu gözaltı emrini veren dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ile bu emri uygulayan yardımcısı Kemal Bayrak'ın hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını istedi. Emeğin Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü ve Göktepe ailesi, bugün saat 14.00'te Metin Göktepe'yi mezarı başında anacak.
'Sorumluların peşindeyiz'
Metin Göktepe, 4'üncü ölüm yıldönümünde gazeteciler, emekçiler ve dostları tarafından Ankara'da anıldı. Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan anma toplantısında, emekçiler, Göktepe'yi öldürme emrini veren ve yargılanmaları engellenen asıl sorumluların peşlerini bırakmayacaklarını haykırdılar.
"OHAL'e hayır, Evrensel'e özgürlük", "İnadına hepimiz birer Metin'iz", "Metin'ler ölmez özgür basın susmaz", "Metin'in katili faşist diktatörlük" ve "Katillerden hesabı emekçiler soracak" sloganlarının atıldığı eylemde, Emeğin Partisi üyeleri, "OHAL'e hayır, Evrensel'e özgürlük" pankartını açarak, sloganlarla anıt önüne geldi.
Gazetemiz Ankara Temsilcisi Fevzi Argun, Metin'in kısa, ama onurlu ve ilkeli gazetecilik yaşamının, gerçekleri halka iletme çabasıyla geçtiğini belirterek, "Metin, emek ve özgürlük mücadelesinin militan habercisi olmuştur. Ezilenlerin, haksızlığa uğrayanların yanında olmuştur. İşte bu nedenle Metin hedef seçilmiş, o nedenle Metin katledilmiştir, o nedenle emekten, özgürlüklerden yana gazeteciler, Abdi İpekçi'ler, İzzet Kezer'ler, Uğur Mumcu'lar, Musa Anter'ler ve niceleri öldürülmektedir" dedi.Göktepe'nin öldürülen ilk ve son gazeteci olmadığını vurgulayan Argun, Metin'in katledilmesi sonrasında onlarca gazetecinin katledilmesine, binlerce faili meçhul cinayete karşı o güne kadar biriken öfkenin ortaya çıktığını dile getirdi. Argun, Göktepe'nin katillerinin sürekli korunduğunu hatırlatarak, bütün çabalara rağmen, ailesinin, yoldaşlarının, basın emekçilerinin ve dostlarının kararlı tutumları sayesinde cinayetin üstünün örtülemediğine dikkat çekti. Argun, "Metin'in katledilmesinin üstü örtülmeye çalısılsa da, cezalandırılan polis sayısı sınırlı tutulsa da, verilen cezalarda akla gelebilecek ter türlü indirim yapılsa da, asıl suçlular korunsa da örtülememiştir, örtülemeyecektir" dedi.
Hepimiz birer Metin olmalıyız
Herkes birer Metin olmadığı takdirde Metin'in ve katledilen diğer gazetecilerin, faili meçhullerin katillerinin ortaya çıkarılamayacağını söyleyen KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Yıldız, Metin'in emekçilerden, muhaliflerden yana olduğu için katledildiğini ifade etti. Yıldız, Metin'in katledilmesi emrini veren karanlık güçler ortaya çıkarılmadığı için Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürüldüğüne dikkat çekerek, katillerin peşinin bırakılmaması gerektiğini kaydetti.
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise "Gazeteci... İşkenceleri, yargısız infazları duydu, izledi.
Gazeteci... Gördü, gecekondularda çamurları, akmayan suları. Gazeteci... Savaşı gördü, yolsuzlukları, rüşveti, hırsızlığı gördü. Gazeteci... Hükümetlerin, siyasal iktidarların göstermek istedikleri dünyanın dışından bir habere, bilgiye gereksinme vardı. Kalemi ve fotoğraf makinesi elindeydi. Gördü ve not aldı. Gördü ve deklanşöre bastı. Senin, benim adıma bilgiye ulaştı.
Kurşunlanmak, coplanmak, gözaltına alınmak, öldürülmek pahasına..." diyerek Metin'i ve onun militan gazeteciliğini anlattı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı İsmet Demirdöğen, yüzlerce gözün tanıklığında işlenen cinayeti gizlemek için yapılan bütün uğraşların, gazetecilerin ve binlerce emekçinin çabasıyla boşa çıkarıldığını söyleyerek, böylece bir gazetecinin, bir insanın işkenceyle öldürüldüğünün tespit edilebildiğine vurgu yaptı. Katillere verilen cezaların caydırıcı niteliği olmasa da diğer cinayetlerin aksine katillerin cezasız kalmamasının önemine vurgu yapan Demirdöğen, "Yeni işkencelerle karşılaşmamak, yeni cinayetlerin işlenmesini önlemek için, kayıplarımızı unutmadan, öfkemizi çoğaltmalıyız" diye konuştu.
Anmaya katılanlar
TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen, Genel Sekreter Yardımcısı Subutay Alptürk, TİHV Müdürü Gül Erdost, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Dev Maden-Sen Yöneticisi Yunis Akbağ, TGS Genel Sekreteri Ercan İpekçi, SES Genel Başkanı Cevher Tosun, SES yöneticileri Veli Büyükşahin ve Devrim Kahraman, Tüm Sosyal-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Selma Gürkan; BES yöneticileri Cevat Han, İmran Öztürk, Fikret Aslan, ve Birgül Kaya ile BES 2 No'lu Şube Başkanı Yusuf Uyan; Haber-Sen Ankara Şubesi Başkanı Abdullah Kahraman, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şube Başkanı Kamber Çakır, Ankara Milli Piyango Esnafları Derneği Başkanı Hüseyin Poyraz, İHD Ankara Şube Başkanı Lütfi Demirkapı, Genel-İş Ankara Bölge Şube Sekreteri Kenan Cömert, Gölbaşı- Çankaya Şube yöneticileri Elif Canpolat ve Sami Gedik, HADEP yöneticisi Dursun Turan ile EMEP Ankara il yöneticileri ve üyeleri eyleme destek verdi.
4 yıl geçti, unutmadık
CHP İstanbul İl Örgütü, Metin Göktepe'nin 4 yıl önce katledildiği Eyüp Kapalı Spor Salonu önünde bir basın açıklaması düzenleyerek, Göktepe'yi katleden polislerin, yargılanmaları sırasında, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ve Eyüp İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Aydın Aydemir'in yazılı talimatları ile bu cinayeti işlediklerini itiraf etmelerine rağmen cinayetin asıl faillerinin hâlâ bilinmediğini kaydetti. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklamasında konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük, Göktepe davasının geç başlatıldığını ve kamuoyundan kaçırılırcasına oradan oraya sürüldüğünü hatırlatarak, "Saldırılar yargılama sürecinde de devam etti. Göktepe'nin annesi dövüldü. Yakınları ve hatta davaya ilgi gösteren gazeteciler terörist muamelesi gördü" diye konuştu. Sabahattin Ali'den başlayan ve Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Metin Göktepe ve Ahmet Taner Kışlalı'ya kadar gelen gazeteci cinayetlerinin demokrasi düşmanlarının işi olduğunu vurgulayan Bölük, "Gazetecileri katlederek susturmaya çalışan aydınlanmaya, demokrasiye düşman çevreleri protesto ediyoruz ve soruyoruz: Katiller nerede?" dedi.
'Bu salona Metin'in adı verilsin'
Gençlik ve Spor Bakanı Fikret Ünlü'ye de seslenen Bölük, 3 yıldır spor salonunun içinde yapılan anmanın bu yıl engellenmesini kınayarak, Ünlü'nün, Eyüp Kapalı Spor Salonu'nun adını Metin Göktepe Spor Salonu olarak değiştirmesinin basın özgürlüğüne saygı gösterdiğinin delili olacağını kaydetti.
Konuşmadan sonra spor salonu önüne karanfiller bırakıldı. Polisin spor salonunun önünü kuşattığı açıklama boyunca, üzerinde "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" yazılı bir pankart ile "Metin'ler ölmez", "Susma sustukça sıra sana gelecek" yazılı dövizler taşınırken, sık sık alkışlarla "İnadına hepimiz birer Metin'iz" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" şeklinde sloganlar atıldı. Basın açıklaması, Metin Göktepe ve öldürülen tüm gazeteciler için yapılan saygı duruşu ile sona erdi.
Onu yaşatmak, mücadeleden geçiyor
Metin Göktepe, dördüncü ölüm yıldönümünde, Emeğin Partisi Ankara Çankaya ilçede düzenlenen etkinlikle anıldı. Dia gösteriminin ardından konuşan İlçe Başkanı Tayfun Akbay, EMEP'lilere düşen görevin Metin'i, parti politikalarını kitlelere ulaştırarak yaşatmak olduğunu söyledi. Metin Göktepe davasının sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de sahiplenildiğini, bunda "Dava nerede biz oradayız" sloganıyla davanın izlenmesinin payı olduğunu belirten Akbay, "Metin olmaktan gayri alternatifimiz yok" dedi.
Metin'in seçilerek, Evrensel muhabiri olduğu bilinerek gözaltına alınıp öldürüldüğüne dikkat çeken katılımcılar da, ilk başta "Duvardan düştü" denilerek gizlenmeye çalışılan cinayetin örgütlü karşı duruş, sahipleniş karşısında açığa çıktığını söylediler. Bunun işçi ve emekçilerin eylemlerinde de görülebileceğini, saldırılara karşı nerede örgütlü karşı duruş varsa, sermayenin diz çökmek zorunda kaldığını anlatan konuşmacılar, Metin'i yaşatmanın, onu anmanın yolunun mücadelesini yükseltmekten, gazetesini yaşatmaktan geçtiğinin altını çizdiler.
Bugün mezarı başındayız
EMEP İstanbul İl Örgütü, bugün saat 14.00'te Metin Göktepe'yi Esenler'deki mezarı başında anacak. EMEP İstanbul İl Başkanı Cevriye Aydın, Metin Göktepe'nin evinden mezarına kadar yapılan yürüyüşün bu yıl bayrama denk gelmesi nedeniyle yapılamadığını söyledi. Aydın, Göktepe ailesinin de katılacağı anmayla ilgili olarak, "Bütün gazetecileri, basın emekçilerini Metin'in arkadaşlarını, yakınlarını ve emekçileri bu anma için cumartesi saat 14.00'te mezarı başında bekliyoruz" dedi.
Çanakkale'de anılacak
Çanakkale'de bugün saat 14.00'te EMEP Çanakkale İl Örgütü'nde, Metin Göktepe anma etkinliği düzenlenecek. Anma etkinliğinde müzik dinletisi, şiirler yer alacak, dava süreci ve Metin Göktepe'nin hayatı anlatılacak.
ÖNCEKİ HABER

Tarıma AB'den 2605

SONRAKİ HABER

Tüzel: 'Efendisiz, patronsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...