07 Ocak 2000 22:00

NATO film çevirmiş!

NATO'nun Yugoslavya bombardımanı sırasında sivillerin öldürülmesini nasıl 'mazur gösterdiği' ortaya çıkıyor.

Paylaş
NATO film çevirmiş!
NATO'nun, Yugoslavya'ya yönelik bombardımanı sırasında sivilleri öldürmesini "mazur göstermek" için kullandığı yöntemler birer birer ortaya çıkıyor.
Harekât sırasında NATO uçakları tarafından bombalanan bir yolcu treni ile ilgili kamuoyuna verilen bilgilerin tamamen yalan olduğu ortaya çıktı. Alman Frankfurter Rundschau gazetesinin önceki günkü sayısında yayınlanan habere göre, NATO sözcüleri tarafından nisan ayındaki bombalamanın ardından basına gösterilen film, gerçek hızının üç katı hızla gösterildi. Bu sayede, NATO'nun, "Tren çok hızlı hareket ettiği için, fırlatılan füzelerin rotasını değiştirmek mümkün olmadı" açıklaması "mantıklı" gösterildi.
14 sivil ölmüştü
NATO uçakları, 12 Nisan tarihinde, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın 300 kilometre güneyinde bulunan Grdelica Klisura'daki Juzna Morava köprüsüne iki füze fırlattılar. 50 metre uzunluğundaki köprüyü tamamen tahrip eden füzeler, o sırada köprü üzerinde ilerlemekte olan yolcu trenini de tahrip ederek, 14 sivilin ölümüne neden oldu.
Filmler hızlı oynatıldı
Katliamın ardından, NATO Avrupa Kuvvetler Komutanı General Wesley Clark, bir basın brifingi düzenleyerek olayı mazur göstermeye çalıştı. Clark tarafından gösterilen iki filmde, trenin köprü üzerinde çok hızlı hareket ettiği görülüyordu. NATO komutanı, bu yüksek hız nedeniyle, füzelerin rotasını değiştirmenin mümkün olmadığını ve bu "trajik kaza"nın meydana geldiğini söylemişti.
Ancak Frankfurter Rundschau gazetesi, basına gösterilen iki kasedin de, normal gösterimden üç kat daha hızlı oynatıldığını ortaya çıkardı.
'Teknik aksaklık'
AFP'nin görüştüğü bir NATO sözcüsü de, gazetenin haberini doğruladı. Adı belirtilmeyen sözcü, filmin hızlı oynatılmasının nedenini "teknik bir aksaklık" olarak açıkladı. Sözcü, köprüyü ve treni imha eden füzelerden birinin başlığına yerleştirilen kamera ile çekilen görüntülerin kopyalanması sırasında bir "aksaklık" ile karşılaşıldığını öne sürdü. NATO sözcüsü, İttifak'ın sorundan haberdar olduğunu, ama bunu basına açıklamayı "gerekli görmediğini" belirtti.
Avrupa'daki ABD hava kuvvetlerinden bir sözcü de, "Sorunu ancak ekim ayında fark ettik. O saatten sonra da kamuoyuna bir açıklama yapmayı yararlı görmedik" dedi.
Ordudan 524 ölü
Öte yandan, NATO'nun sözde "akıllı" bombalarının can kaybı konusunda askerlerden çok sivillere zarar verdiğini doğrulayan yeni açıklamalar yapılıyor. Yugoslavya Feredal Cumhuriyeti Genelkurmay İkinci Başkanı General Vidoje Pantelic, NATO'nun 24 Mart-10 Haziran tarihleri arasında Yugoslavya'ya düzenlediği hava bombardımanlarında Yugoslavya ordusundan ölenlerin sayısını 524 olarak açıkladı.
Hükümet yanlısı Politika gazetesinde bildirildiğine göre, General Panteliç, kayıp asker sayısının ise 33 olarak belirlendiğini belirtti.
Genelkurmay İkinci Başkanı'nın verdiği sayı, NATO'nun, "5000 Yugoslav askerinin öldüğü" yolundaki açıklamasının yanında çok küçük kalıyor.
Sivil kayıp 2000
Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, haziran ayında yaptığı açıklamada, NATO harekâtının tamamında toplam 462 asker ile 114 polisin öldüğünü belirtmişti. Devlet basın-yayın organları ise 2000 sivil Yugoslav vatandaşının yaşamını yitirdiğini bildirmişti.
General Panteliç, Politika'ya açıklamasında, NATO'nun toplam 1109 askeri tesis veya birimi imha ettiğini, tüm hedeflerinin ancak yüzde 24'ünü vurduğunu da belirtti. General, Yugoslav ordusunun sadece 18 tank yitirdiğini de söyledi.
Panteliç'in açıklaması, NATO harekâtı 10 Haziran'da bitirildiğinden beri, Yugoslav ordusunun genel kayıpları konusunda yüksek rütbeli bir subay tarafından yapılan ilk beyanat niteliği taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Peru'da onbinler Fujimori'yi protesto etti

SONRAKİ HABER

Dağıtım şirketlerine kâr garantisi verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...