07 Ocak 2000 22:00

Emekçilere karşı sıkıyönetim

Ekvador'un ekonomisini IMF'nin eline teslim eden hükümet, işçi ve emekçilerin eylemlerini engellemek için bir kez daha ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

Paylaş
Emekçilere karşı sıkıyönetim
Ekvador'da milyonlarca insana sefalet ve açlık dayatan, ülkenin en değerli kaynaklarını uluslararası tekellerin peşkeşine açan Devlet Başkanı Jamil Mahuad, işçilerin eylemlerinin önüne geçebilmek için bir kez daha sıkıyönetim ilan etti. Mahuad'ın önceki gün imzaladığı olağanüstü hal kararı sonrasında işçi, emekçi ve öğrenciler tarafından düzenlenen eylemler sürerken, asker ve polis birlikleri alarma geçirildi. Öğrencilerin düzenlediği gösterilerden birine saldıran polis, bir öğrenciyi boynundan vurarak ağır yaraladı. İçişleri Bakanı Vladimiro Alvarez, genel grev ve eylemlere saldırıların süreceği yönünde açıklamada bulundu.
Önceki gün başkent Quito'da bir araya gelerek sloganlarla devlet başkanlığı konutuna doğru yürüyüşe geçen binlerce emekçi, polisin gaz bombalı saldırısıyla karşılaştı. Kent merkezindeki çatışmaların uzun süre devam ettiği belirtilirken, polis bir süre sonra da öğrencilerin düzenlemek istediği yürüyüşe müdahale etti.
Lise öğrencisi vuruldu
Kızılhaç tarafından yapılan açıklamada, 17 yaşındaki bir lise öğrencisinin boynundan vurularak ağır yaralandığı belirtildi. Ülkeninin ikinci büyük kentleri Guayaquil ve Cuenca'da öğrencilerin de destek verdiği grev ve gösteriler düzenlendi. Bu kentlerde polis saldırılarının ardından sokaklarda barikatlar oluşturuldu. Birçok kişinin gözaltına alındığı veya saldırılarda yaralandığı bildiriliyor. Jamil Mahuad'ın istifası talebiyle yapılan gösterilerin dün de yer yer devam ettiği belirtilirken, Mahuad'ı destekleyen generallerin verdiği emirlerle birçok anayol ve meydan askeri birliklerin kuşatması altına alındı. İçişleri Bakanı Vladimiro Alvarez, "Hükümet, işçilerin haklarına saygı duyuyor. Ancak, yasa ve düzeni tehdit edecek hareketlere tahammül göstermeyeceğiz" dedi.
Halk Cephesi kararlı
Mahuad'ın istifa etmesi için eylemlerini sürdüreceklerini açıklayan Halk Cephesi Sözcüsü Luis Villacis, ittifakı oluşturan ve işçilerden, memurlardan, öğrencilerden ve çiftçilerden oluşan grupların ülke çapında kararlı eylemler yapacaklarını ve bu ayın ortalarında yeni protestolar düzenleneceğini duyurdu.
Halk Mahuad'ı istemiyor
Jamil Mahuad'ın kamuoyundaki desteğinin son aylarda yüzde 9'a gerilediği belirtilirken, 17 aydır iktidarda olan devlet başkanı, Uluslararası Para Fonu (IMF)'na verdiği sözleri tutmak için daha "sıkı" önlemler almaya devam edeceğini duyurdu.
Harvard Üniversitesi mezunu olan Mahuad'ın, geçtiğimiz aylarda IMF ile imzaladığı 250 milyon dolarlık yağma anlaşmasının ardından üç kez genel grev düzenlendi. Jamil Mahuad, bu grevlerin ikisinde 60 gün süreli olağanüstü hal kararı aldı ve daha sonra, işçi ve emekçi temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından geri adım attı.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretliler bu haberi okumasın!

SONRAKİ HABER

Peru'da onbinler Fujimori'yi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...